KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 6 april 2017

Blommig Fredag - Fröer eller vårplantor jag inte kan vara utan!

Mina favoriter att odla själv har tidigare varit chili, men efter förra årets jätteodling - 11 sorter och flera plantor av varje - så har jag i år verkligen skärpt mig. Jag har inte en enda! Än så länge - men man vet ju inte!! *fniss*
I frysen, kylskåpet och skafferiet har jag nämligen fryst chili, chilipastor samt torkad chili i olika styrkor så jag klarar mig ett antal år - och då äter vi mycket chili. Nästan varje dag.....

Fast det jag faktiskt odlat själv i alla år (utom en period på 3/4 år) från egna uppdragna fröer är tomater. Jag ÄLSKAR tomater!
Att jag gjorde ett uppehåll berodde på att jag satt potatis ute i det som så småningom blev "parken". Potatisen fick mjöldagg som spred sig till mina tomatplantor på altanen och mjöldaggen återkom i flera år. Så det var bara att lägga ner tomatodlingen! Jättetrist!!
Men förra året hade jag tre olika sorter i växthuset. Den som dock bar mest och var godast
var körsbärstomaten Black Cherrry.

Så i år har jag tre stora bunkar med körsbärstomater. I den första bunken till höger har jag Black Cherry. I framkant på den några fröplantor av California Poppies uppdragna av frön från en väninnas dotter i Kalifornien. 
I bunken i mitten har jag den som enligt utsago ska vara den absolut godaste, mest rikbärande och populäraste körsbärstomaten i England.

I den tredje och sista bunken längst till vänster (syns ej på bild) har jag en körsbärstomat med pyttesmå orange tomater; Bumble Bee någonting -  och framför dom två ruggar med persilja.
Mellan dom här har jag stora krukor med hyacinter - och massor av tulpaner som nu börjar att slå ut!
Sen var det frågan om vad det är för vårplantor jag inte kan vara utan. Det är naturligtvis penséer, men dessa köper jag färdiguppdragna hos Jonas i När. Skulle aldrig dra upp egna även om det verkar otroligt lätt. Dom frösår sig ju i infartens grus eller mellan stenplattorna på ingångsgången. Ja, dom kan faktiskt komma upp precis var som helst.....

Men i år har jag fått en ny sommarblomsfavorit, det är Gyllenlack som alltså är en helt ny bekantskap för mig. Jag älskar att dom byter färg och att dom dessutom doftar så gott.
Visserligen lär dom tydligen inte blomma längre än till juni, men då ska dom ersättas av något annat som också doftar gott. För efter att ha suttit i "njutarhuset"  och verkligen frossat i deras och hyacinternas väldoft trots att det luktade gödsel ute, så har jag kommit på att det bara måste jag ha!

Det jag absolut inte kan vara utan är narcisser. Här är det en "vildväxande" liten sort ute i parken som jag INTE planterat. Vid pilen är det också en liten rugge med blåsippor - det är ju naturligtvis också något man vill ha och som vi tidigare hade mycket av innan avverkningen och upprensningen i "parken". För här på Gotland blir dom - och vitsipporna - som ogräs om dom trivs!

Igår kom min nya kamera, men oj vad knepigt det var att komma igång med den. Det fanns ingen vettig bruksanvisning med, endast en på holländska och franska!?
Två språk jag inte behärskar alls, men som tur är har man lite tekniskt kunnande själv samt en gubbe som är tekniker. Så jag fick igång kameran och har lärt mig hur jag ska ladda ner bilderna till datorn. Nu är det bara finliret som återstår!

Det jag ser nu på dom nytagna bilderna (alla utom chilin och penséen) är att jag måste få till skärpan betydligt bättre, färgmättnaden däremot tycker jag är helt OK.


För fler inlägg i Blommande Fredag gå till bloggen
 Bland Blommor & Bladlöss!

12 kommentarer:

Ingrid sa...

Egna tomater är absolut det bästa som finns. Det kan man aldrig få nog av. Jag tycker att din foton är hur fina som helst, precis som vanligt.
Kram, Ingrid

Gunilla Teckenberg sa...

Lycka till med dina frösådder, jag tycker att alla som håller på med att så och odla ätbart är så duktiga, själv har jag inte riktigt det rätta sinnet för att pyssla med små frön. Fast jag sådde några Rhododendron i vårvintras - vi får se vad det blir.

Jag förstod att du snabbt skulle hantera din nya kamera!

Kram!

Agnetas sa...

Hej Susie
Här får du bruksanvisning på svenska till din kamera:
http://documents.tips/documents/panasonic-lumix-tz20-bruksanvisning-svenska.html
det går att ladda ned beskrivningen där.

Kram
Agneta

Marlise sa...

So ein Gewächshaus ist sehr schön.
Du hast schon große Pflanzen
und in diesem Jahr Tomaten statt Chili.
Für deine neue Kamera
findest du bestimmt im Intenet eine Anleitung in schwedisch.
Hier bei uns ist der Frühling explodiert,
alles wächst auf einmal.
Schönes Wochenende

En sådan ett växthus är mycket trevligt.
Du har redan stora anläggningar
och i år i stället för tomat chili.
För din nya kamera
hittar du bestämda intenet instruktioner på svenska.
Här hos oss är våren exploderar,
allt växer på en gång.
trevlig helg....kram Marlise

Carita och Bertel sa...

Gyllenlack brukar vi också köpa, för doften mest men den är också fin i blomman med sina olika färger. Sen kan man ju så för mycket ibland av någon sort man fastnat för. Då kanske man tröttnar på den och provar med något annat. Det är kul att prova olika saker, ibland lyckas man för bra och ibland blir inget som man önskar.Några tomatplantor måste man bara ha, det är ju oslagbart gott med egenodlade. Ha det fint. Carita

Carina sa...

Tomater är ett absolut måste :) Gyllenlack är en favorit och jag är glad att den kommit till nåder i Sverige. För mig är den ett englandsminne. Jag har mina i kruka och förvarar de i garaget över vintern. De är egentligen perenna.

Ha en fin helg! Carina

Glädjekällan sa...

Har också problem med mjöldagg på tomaterna jag odlar på friland. Nu har maken börjat förbereda en ny plats för dem. En plats där det aldrig odlats potatis. Gyllenlack återupptäckte jag för två år sedan.Så fin och vilken doft!
Trevlig helg!
Birgitta

Hélena Parmér sa...

Gyllenlack är jag jättenyfiken på! Måste spana in den lite mer och tomater är ett måste!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Villrose sa...

Hva? Ingen Chili? I år kom jeg i skade for å bytte til meg 10 sorter, så her blir det nok...
Cherrytomater er helt uunnværlige!
God helg!

Ölandsvindar sa...

Black Cherry är ett måste hos mig. Jag provar lite andra sorter ibland men ingen går upp mot den. Lilla vovven hänger med ett tag till. Något förhöjda levervärden och något förminskad lever. Nu ska hon gå på specialkost en månad och sedan tillbaka igen för nytt blodprov och ultraljud. Vi håller tummarna!
Kram /Kerstin

Marlise sa...

Ich wünsche Dir gute Besserung!
Jetzt in der schönsten Zeit des Jahres.
Damit du wieder aktiv im Garten sein kannst.
Bald ist es warm genug für den Pool.
Das wird deinem Rücken gut tun.
Schönen Sonntag

Jag önskar er ett snabbt tillfrisknande!
Nu i den vackraste tiden på året.
Så du kan vara aktiv i trädgården igen.
Snart kommer det att vara tillräckligt varmt för poolen.
Det kommer att göra din rygg också.
Lyckliga söndag....kram Marlise

Maribel sa...

Tomater kan jag inte heller vara utan, och då helst körsbärstomater. Det blir lite nya sorter varje år, och så favoriterna. Såg en liknande Gyllenlack på trädgårdsmässan, och tänkte köpa den senare, för att inte behöva bära på den, men då fanns den inte kvar. Tycker den är otroligt vacker.
Ha det fint /Marika