KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 2 mars 2017

Blommig Fredag - Vårtecken!

Vadå VÅRTECKEN!? Dom har jag ju redan visat!!
Men OK, det finns ju massor av såna att visa snart och jag visar gärna fler lite senare. Men några har jag väl redan nu och jag börjar med ett som jag kanske är helt ensam om!!!

Den här bilden är ifrån söndagskvällen då det spektakulära racet Daytona 500 gick av stapeln. Alltså årets första race av dom 40 i Nascar-serien! För mig och min gubbe så är det verkligen ett stort - och dessutom enormt roligt - vårtecken!!
Min favorit sitter i bil nr 88, Dale Earnhardt Jr. Han startade som tvåa, men var tyvärr inblandad i en av alla dom krascher som var och kom aldrig i mål. Av 40 bilar kom visst 25 i mål och av dom var det fem som inte hade några skador alls. Det var ett tufft men mycket spännande race.....

Fast tillbaka till det mer vårlika växtinslagen. Den här lilla gröna rosetten mellan dom röda sakerna är den lilla snödroppen som blommade för första gången förra året. En underbar liten planta som smitit ut och numera bor bland stenarna på parkeringen. Att den inte blommar ännu får ni ta med ro, OM den blommar i år igen kommer ni naturligtvis att få se det!

Så här vårlikt ser det ut i "långrabatten" och när jag såg den här bilden kom jag på att utan att tänka på det har jag satt en massa vintergrönt i den, hela 10-12 stycken. Vilket känns väldigt bra under den annars rätt gråa och färglösa perioden!

Längst bort mot parken har jag två järnek t.ex.. En stor vanlig och nedanför den till vänster en liten och betydligt ovanligare med jättesöta - men extra vassa - små blad.


Den stora järneken har massor med blomknopp - ska inte dom blomma till julen!?

Just här rensar man inte rabatten för hand med vanliga trädgårdshandskar inte, här krävs riktigt grova och täta så man inte gör illa sig! Egentligen hade jag bestämt mig för att inte ha något taggigt eller vasst i trädgården, men det är ofta så med mig att jag ändrar mig!!

Igår gick jag en runda och kollade upp vilka buskar jag behövde fixa. Den jag alltid sågar ner en del är den här självsådda fjärilsbusken som verkligen älskar att växa här på den gamla vägbanken (alltså bara grus och sten) bakom garaget, den växer faktiskt som ogräs.

Det är 3,60 upp till nock på garaget - och som synes så är Buddlejan betydligt högre. För att få den att blomma ordentligt måste man dock klippa ner den, vilket jag gör varje år. Förra årets tillväxt var c:a 1-2 meter, så den gillar verkligen läget. Alltså bestämde jag mig för att ta ner den betydligt mer i år!

Så Rolle fick ta ut tigersågen igen till mig och så satte jag igång. Det blev en hel del ris, vilket Rolle fick förflytta till vår skoda pickup, så idag ska vi till återvinningen med hela bilen full.

Nu har jag ju en fjärilsbuske till. Det är en lila & orangeblommande liten variant som jag planterade i murrabatten för ett antal år sen. Förra året hade den blivit så stor (Den skulle alltså vara liten!) att jag var tvungen att flytta den till Bambu & Gräsrabatten nedanför poolen.
Nu var jag tvungen att beskära den också, men sen fick det vara nog med jobb. Så idag ska jag
ut igen.....

OK, mina vårtecken är kanske inte var så vackra, men för mig betyder dom i alla fall att våren är på gång! Och för fler inlägg i ämnet - kanske med växter som kommit långt och blommar -  gå till
Bland Rosor &  Bladlöss!!

15 kommentarer:

Carita och Bertel sa...

Ja bilrace är ju ett lite udda vårtecken, säkert spännande om man är intresserad. Jag brukar kolla ibland på TV:n men bara om jag inte har annat för mig. Vi har en fjärilsbuske som jag är väldigt rädd om och den verkar ha klarat sig i år. Dom brukar inte trivas så bra i vår lerjord. Den vi har är planterad på en upphöjd avsats så där slipper den stå blött i alla fall. JAg antar att jag måste klippa ner den för att få nya skott och blommor. Ha det fint. Carita

wiolettan sa...

Så roligt det var att få följa med dig runt bland dina buskar, träd och blomster.
Mycket som nu håller på att komma upp och vips så står allt i full blom. Våren är en härlig årstid på det viset.
Men, jag vet att det är mycket med jobb med en trädgård och allt vad det innebär
Bilracing såg jag på TV hur några kraschade, det går i en väldig fart.
Ha det bra.
Kram!

Gunborg Uhno sa...

Så långt har jag inte kommit att jag börjat jobba ute men jag förstår att ni har ett mildare klimat på Gotland.Men önskar att jag vore lika flitig som du är.Det ser ju redan så fint och prydligt ut i er trädgård.

Kram/Gunsan.

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

När fjärilsbusken väl har etablerat sig så förökar den sig väldigt raskt.
Vad duktig du varit. Våren är onekligen på frammarsch. Ha det gott, Petra

Agnetas sa...

Hej Susie. Fina bilder du visar för oss och där ser vi att våren är på G på Gotland, det är härligt att vara ute och röja i trädgården nu på våren, beskära fjärilsbusken hårt på våren är nog bra för då blir den inte så stor och nya skott för växa upp som blommar till sommaren. Lycka till med vårarbetet. Kram Agneta

Bosse Lidén sa...

Det retar oss lite att vi skapade ett myshörn med fjärilsbuskar i vår gamla trädgård. Precis innan vi bestämde oss för att flytta.
Du hittade en stor variation av vårtecken. Då får du hålla tummarna för att bil 88 har skrapat ihop flest poäng när hela serien är avklarad.
Trevlig helg.

Anita sa...

Jamen visst är väl bilracet ett riktigt vårtecken! För mig är även Vasaloppet ett vårtecken. Jag har tittat igenom dina bilder och jag tycker dom är väldigt vårlika. Ett härligt vårljus vilar över dom. Kul med den lilla snödroppen på parkeringen. Fjärilsbuske har jag prövat men det fungerar inte hos mig. Den bara fryser ner och får alltid börja om och hinner aldrig blomma. Synd för den är ju den optimala fjärilsmagneten.

Ha en skön helg!

Kram Anita

Evas Kvarnaro sa...

Jisses vad du jobbar på, jag har inte börjat med att klippa ännu för jag vet om bakslag och frostnätter. Så det som är fullt nu ger docj lite skydd för mina kommande växter.
Rosorna måste skyddas om solen blir stark och nätterna kalla, samma visa varje år.
Om vi haft eran växt zon då hade jag varit i farten också.
Jisses vilken stor buddleja, inte utan att man blir avund, fjärilar älskar ju den och jag vill ha massor av fjärilar i min trädgård.
En järnek har jag också utanför tv-rumsfönstret mot norr, där kommer solen bara senare på sommaren.
Järneken har ju då vita blommor på våren och röda bär på senhösten, bittra även för fåglarna, men senare på vintern när frosten bitit dem blir bären mildare.
Då har du både han och hon järnek om du får bären. Vi har bara hanen (inga bär) giftiga
Sen gillar jag också Mahonian, men tyvärr äger jag ingen ännu, de har gula blommor och blåa bär, som du vet. Men gillar växter som är städsegröna, vackert på vintern.
Jobba nu inte för hårt vännen, ta det med ro.
Ha en fin skön helg, kram/ Eva

Anni sa...

WOW vilka fjärilsbuskar! Jag har just planterat en liten skrutt men knappast räknat med att den ska bli sådär stor. Speciellt inte som den vi köpte för många år sedan inte ens överlevde. Nåja, skulle den nya mot förmodan börja likna dina får jag väl tänka om.

Kul med biltävling! Jag ville bli rallyförare när jag var liten, men nu har jag inte ens körkort ...

Carina sa...

Beauty lies in the eyes of the beholder - ett bra talesätt! Spelar ingen roll om det är sockersöta eller andra vårtecken alla är lika välkomna. Och en stor buddleja låter underbart liksom att få skära ner den för säsongen.

Ha det gott! Carina

GladiGrönt sa...

Härligt med vår hos dig! Och vad många vintergröna växter du kan ha. Jag har bara en liten järnek, men hoppas den tar sig så småningom. Trevlig helg/Monica

Janicke sa...

Så många vårtecken, du har verkligen svängrum i din trädgård! Kul att se. Så härligt när allt blommar. Ser fram emot att få se det också så småningom.

Maribel sa...

Hej Susie!
Det var ingen dålig fjärilsbuske. Har gjort ett försök att plantera en, tror förutsättningarna inte var de bästa. Köpte på rea på hösten, och självklart hade den dött året därpå. Borde ha blivit planterad på våren. De är så vackra och riktiga fjärilsmagneter, så jag tror jag skall göra ett nytt försök.
Ha en trevlig helg /Marika

Veronica sa...

Jag såg ett Garderners World med Monty för ett tag sedan där han berättade om hur man skulle beskära fjärilsbusken och att det var just beskärning som gynnar bra blomning.
Så nu får du se om han har rätt :)

Jag har en vit och en lila men de brukar få "börja om" varje vår så de är inte stora alls.

Ha en skön helg!

Anette i Torsåker sa...

Ditt första vårtecken, hoppar jag glatt över, ryms inte i min intressesfär. Skulle väl vara en erbarmeligt enformig värld om alla skulle dela på samma intresse, fram för variation.
Järnek i stora exemplar har jag sett blomma i Visby i juletid. Den kommer nog igång ska du se. Mina järnekar, vad jag nu skulle med de till, är ju mest begravda i snö. I år är första året de synts eftersom det varit så lite snö..
Trevlig helg!
/Anette