KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 20 februari 2017

MISSTAG I TRÄDGÅRDEN

Idag hade jag tänkt att beskära dom sista buskarna i trädgården, men gissa om vädret satte stopp för det! Det är visserligen hela +3 grader, men det duggar och ovanpå det så blåser det!! Alltså stannar jag inne idag också.....
Istället sitter jag här igen med en stor lust till att göra ett nytt inlägg, men...utan att ha en aning om vad jag ska skriva om. Alltså tittade jag runt lite bland dom sparade bilderna på Blogger och kom på att jag kanske skulle skriva lite om dom tabbar jag gjort. Kan vara kul att visa även sånt.....och bilderna behöver ju inte vara misslyckade!
Ovanstående rabatt kanske inte ser ut som nått större misslyckande, det växer otroligt i den och är grönt - eller lila just i det här fallet. Men jätteverbenorna tog över helt och än idag efter 3-4 år så kommer det upp småplantor över allt.
Men det värsta var kanske att verbenorna inte var snygga mot klängrosorna bakom, färgerna matchade inte varandra alls!
Som sagt, denna bild på ett blått hav visar ju inget misslyckande precis. Tvärtom! Men det är så att jag helt utan framgång har försökt få alla möjliga - och omöjliga - vårlökar att sprida sig på min tomt och bli så här, men aldrig lyckats! Har jag tur så kommer det upp 2-3 stycken blommor.
Men  drömmen ger jag nog aldrig upp!! 

 Här är en bild på murrabatten tidigt den våren när jag planterade en rödblommig azalea och en gulblommig rhododendron - och när rabatten är hyfsat rensad. Numera är den överfull med ogräs.....
Jag vet naturligtvis att vi egentligen har för kalkhaltig jord för surjordsväxter, men man måste ju få försöka. Så jag har bytt jord till rhododendronjord och extra okalkad torv ett antal gånger, men det hjälper inte riktigt. Även om den japanska gyllenlönnen (som syns i mitten med röda skott på bilden ovan) verkar trivas och numera är flera meter!

Den rödblommiga lilla azalean blommade fantastiskt under två år, sen började kalken tydligen tränga in och göra att den inte trivdes så bra längre. Får se om den blommar i år, annars får jag väl gräva upp den och ha den i en kruka i växthuset istället.

Rhododendron - eller "rådisen" som jag kallar den - blommade bara ordentligt första säsongen, så det är likadant med den. Fast den blir betydligt större än azalean och vill ha mer skugga än vad växthuset kan erbjuda. Och kånka en jättekruka fram och tillbaka är inte så där jättekul!

Sen kommer vi till ett litet prydnasträd, en japansk Prunus av något slag, som jag satt för minst 12-13 år sen. Trädet växer och blommar, fast det växer sakta och är inte mycket större nu än det var vid planteringen. Anledningen är att platsen där det står inte lämpar sig för andra växter än dom som gillar helt ren sand. Det var nämligen en vägbank här tidigare som vi planade ut.
Så småningom blev det ett gullregn bredvid och en rönnsumak bakom också. Trädet lever i alla fall så det får vara kvar.

Däremot vet jag inte om den här pionen - en P. mlokosewitschii - lever längre. Hade med den som nyinköpt från Zetas i Stockholm när vi flyttade hit. Sen hade jag den på tre olika ställen tills jag tröttnade och gav bort plantan. Den gillade inte min omvårdnad.....

Mitt intresse för vatten gjorde att min gubbe fick göra en liten minidamm. Fungerade riktigt bra tills vi hade byggt en pool bredvid. Den här låg visserligen betydligt lägre mitt i bambu-och gräsrabatten nedanför, men det räckte för att ge mig problem.
Vi fick en massa läskiga vattendjur i poolen som kläcktes i dammen och sen flyttade upp. Inte kul att bada med s.k. "vattenbin" i storlek av små hajar! Usch!! Alltså lades dammen igen och är numera en stenrabatt!

Sen har vi ytterligare ett prydnasträd som visat sig bli en miss. Det är ett glanskörsbär Prunus serrula som har en fantastiskt vacker bark. Men.....grenarna och bladverket tillhör inte mina favoriter precis - det är fruktansvärt glest.
Och förra året när det dessutom tydligen angripits av något - eller reagerade mot torkan kanske - så var jag på vippen att såga ner hela trädet. Så vi får se i år.....

Tänkte sluta för idag med den här bilden på en vårblommande klematis som jag tyvärr tappat namnet på. Det är som synes inte något fel på den, men den växer något otroligt och jag får klippa den 2-3 gånger varje sommar. Jag har alltså planterat den på helt fel ställe!
Det gjorde jag redan andra året vi bodde här när jag fick en liten fransk gjutjärnspiedestal av min f.d. granne. Hur kunde jag tro att den skulle räcka till den här klematisen!? Den kan säkert bli en 4-5 meter minst och skulle haft ett träd att växa i. Kanske glanskörsbäret så den hade dolt det fula gren- och bladverket!

Ja, det var en del av mina tabbar som jag gjort under dom 14 åren vi bott här. Det finns naturligtvis en massa fler, men dom tar vi en annan gång.....


5 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie, hur mycket hinner du skriva, jag hinner inte med i dina inlägg som jag vill.
Har läst ifatt mig men undrar vad blev 'hallen färdig' av ? Eller har jag missat något mer, läste ju om att ni målat om flera ggr, m.m. trodde det skulle bli klippning
av 'rött band' trumpetfanfar och champagne ??? Skedde detta i hemlighet ?

Sen tycker jag att om ni bott där i 14 år och gjort så mycket bra i eran trädgård, då kan man inte säga att misstag begåtts. Lite strul eller fel måste det bli, ändra kan man alltid.

Godnatt och ha en fin vecka, kram/ Eva

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej Susie, som vanligt bjuder du på fina bilder. Bra ämne med misstag, jag vågar inte ens tänker på mina, haha. Men vissa misstag är ju underbara att titta på i.a.f. Hälsningar från stormiga Sydkusten, Petra

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Möjligen är din vårblommande Clematis en C. alpina, den växer kraftigt och brukar även fröså sig så man får massor med nya plantor. Tur att du inte satte din att växa i glanskörsbäret för denna Clematis har förr eller senare ihjäl trädet eller busken som den klänger på. Så du gjorde helt rätt som satte den på ett icke levande stöd.

Kram!

Anna-Karin Rickardsson sa...

Oj, oj! Att tänka på alla sina misstag är kul, åtminstone efteråt. :) Det var trevligt att läsa det du skrivet och ett roligt ämne att ta upp. Älskar ditt blåa hav och den ostyriga klematisen. Synd på den vackra azalean och på rododendron. Tänker många gånger att jag skulle vilja ha lite mer kalkrik jord för att kunna odla kalkälskande växter (Har försökt men misslyckats :) men känner att jag skulle sakna rododendron då. Det är lite för och nackdelar med allt.
Allt Väl!
Anna-Karin

Anonym sa...

Låter inte som verst trevligt väder hos dej.
Här i Wales har våren börjat komma och det känns skönt.
Misstag i trädgården, oj, oj, om jag skulle skriva om detta hade jag behövt med platsutrymme på min blogg,hi,hi!!
Ha det bra önskar Lena från ett vårlikt Wales