KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 13 februari 2017

FÖRSTA TRÄDGÅRDSDAGEN 2017

ÄNTLIGEN har jag kommit igång med trädgården!

Jag har varit ute och beskurit träd och buskar - och det i strålande solsken

och ett par plusgrader!!

OK, det finns fortfarande lite snö kvar här och där, men den är väldans porös så den försvinner nog under den här "varma" veckan vi har blivit lovade! Så underbart, snart är det riktig vår!!

I morse tog jag ett varv med Santos i "parken" och då upptäckte jag att massor av buskar har knoppar, men jag såg också att något fattades. Först kom jag inte på vad det var, men när jag kom närmare såg jag att ett av dom tre döda träden vid staketet i kohagen hade fallit. Det låg med en gren mot elstängslet, men hade inte rivet ner det.
Träden ser inte så stora ut på bilden ovan, men själva dom grova stumparna är nog en 4 meter ungefär. Jag skulle ju gärna se att dom andra två faller också, dom är inte vackra precis, fast det vore nog lite synd om fåglarna som bor där.

När jag lite senare gick ut för att jobba tog jag med mig kameran och då upptäckte jag några våririsskott nedanför trappan mot växthuset. Men jag hittade inget annat kul som tittade upp.....

Här är trädet som jag hade bestämt mig för att börja att beskära. Det är en katsura och den hade två grenar som växt in genom maskorna i gunnebostaketet. Tyvärr missade jag att ta en bild innan beskärningen (man kan ju inte tänka på allt).

Dom här två grenarna var c:a 3-4 meter höga plus lika vida och kraftigt förgrenade, så det var lite knepigt att få bort dom ur själva trädet. Dom trasslade in sig hela tiden.
Men det var inte det värsta, för en av grenarna hade växt in i gunnebonätet. Den skulle jag helt klart ha tagit bort för flera år sen!
Så Rolle fick hålla på i en timme med att få bort stumpen som jag lämnade kvar, utan att skada stängslet. Han är helt klart bättre på sånt än vad jag är.....
Naturligtvis fick jag sen också veta att "han är bra på att ta rätt efter det jag ställt till" för han fick ta rätt på allt skräp efter min beskärning.

När jag var klar med katsuran så gick jag över till min lilla lärk som är inympad på ett svagväxande underlag. Kronan hade med tiden slutat vara snyggt rundad och var istället formad som ett ruter. Det värsta var dock att den började dra iväg uppåt i storlek.....och jag vill absolut inte ha en stor lärk på den här sidan av tomten också! Det räcker så bra med jätteträdet på baksidan i kohagen!!
Men...precis som med katsuran så glömde jag att ta kort både före och efter! Så här blev det dock när jag sågat och klippt bort massor av grenar - och dessutom klippt den gulbrokiga klätterbenveden nedanför som hade växt upp och in i lärkens krona!

Nu hade jag börjat tröttna - eller rättare sagt, jag var lite kall - så jag bestämde mig för att bara ta bort dom spikraka grenarna (utmärkta med rött - för jag kom faktiskt ihåg att ta en bild före) i pagodkornellen.

Så här blev det. Ser kanske inte ut som nån större skillnad, men inifrån matrummet så är det mycket bättre. Nu ser man att det är lite luft mellan grenarna och att den börjar få sin karakteristiska form.
Sen gick jag till Santos glädje in för att både värma och vila mig, för det var inte bara jag
som var kall!

7 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Bra jobbat.Här har också varit soligt och fint idag.I morgon har jag inte något planerat så då kanske man kunde börja röja lite ute.På onsdag är det Mälarsjukhuset och som jag hoppas på en friskförklaring.Har varit på vårdc.. i dag fått veta att mitt blodsocker hade blivit förhöjt.Måste ta mig i kragen och gå ut och promenera igen.Men det ska nog ordna sig bara tanten får ändan ur vagnen.
Kram.

Agnetas sa...

Hej Susie Bra jobbat! Visst är det trevligt nu när vårsolen har börjat visa sig så vi kan börja jobba ute i trädgården och beskära träd och buskar. Beskära träd för att få fin utsikt över tomten till sommaren är viktig. Kram Agneta

Ölandsvindar sa...

Jag måste iväg några dagar på familjeangelägenheter, men sedan ska jag ta i tu med allt som växer, både ute och inne. Jag hade en katsura när jag bodde i Trosa, men här är det alldeles för torrt. Saknar den lite. Ganska mycket röda, fina plusgrader på långtidsprognosen framöver så det blir perfekt.
Kram /Kerstin

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej, efter en längre paus är jag tillbaka i bloggvärlden.
Roligt att du har börjat pyssla i trädgården. Önskar dig en underbar vår
som säkert är på intågande. Hälsningar från Sydkusten, Petra

Bosse Lidén sa...

Härligt att läsa både om vårtecken, att du är igång och att Rolle städar upp. :)
Kram från ännu en soldag i Ystad

Ingrid sa...

I dag har det verkligen varit en fin dag och alldeles utmärkt lämplig för trädbeskärning. Jag har som tur är bara ett enda lite träd som ska beskäras och det tror jag att jag ska ge mig på i morgon. Det är min lilla hakuro nischi, så det är inga större grenar som ska bort. Det räcker med sekatören.
Ha det gott Susie!
Kram, Ingrid

Rost och rädisor sa...

Ett gott dagsverke. Känner väl igen mig i att glömma bort före-bilderna. Här vågar jag inte riktigt tro på våren än utan räknar faktiskt med en rejäl omgång vinter till, men solstrålarna är tacksamma. Man känner livet återvända.
Allt gott
/Anette