KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 2 februari 2017

Blommig Fredag - Om jag fick börja om från början!

Vilket jag faktiskt fick när vi flyttade hit! Så jag har gjort det och kan inte skylla på något om inte den här trädgården blev som jag tänkt mig!!


Så här såg det ut när vi flyttade hit. Huset var vitt med vita detaljer - nu är det grått i två nyanser med vita och svarta detaljer. Tomten var mer eller mindre orörd med massor av höga träd som synes. Och detta trots att mäklaren gjort allt för att träden inte skulle komma med på bild!

Allt som fanns i växtväg på framsidan var två stora risiga spireor mitt på gräsmattan, två rader med rosenspirea mot husväggen och så en forsythia (den senare har vi sparat). Det var allt, inte en blomma eller perennrabatt så långt man såg!
Utmed södergaveln fanns ett antal förväxta ölandstok och mot "yttertomten" fanns det några förvildade hallonbuskar och en liten japansk kerria (som vi också har sparat).

På baksidan fanns det bara jättehöga skuggande träd och vildväxande buskar - och så en lång rad med hundratals förvildade påskliljor nedanför vägvallen utmed staketet mot kohagen.
Vi tog så småningom bort hela vallen, men några av påskliljorna lever faktiskt kvar än idag.

Infarten bestod av orensad stampad jord, för övrigt var det bara ogräs överallt. Infartsparkeringen har blivit betydligt större och där är det numera ordentligt rensat och makadam.


Det som så småningom skulle bli "förträdgården" med rosenspaljé och massor med buskar vid infarten, var vid inflyttningen en ogräsfylld busk- och trädsamling i en liten sänka.
Jag försökte klippa den kontinuerligt men det var så mycket gamla stubbar att man ibland fastnade med åkgräsklipparen och då blev tvärstopp. Livsfarligt!
Alltså var vi "tvungna" att göra iordning den här biten också.....


Med gemensamma krafter stensatte Rolle och jag gången till ytterdörren - och stenarna ligger faktiskt lika fint fortfarande efter 14 år! Vilket bra jobb vi måste ha gjort!!

Fast allra först - redan innan vi flyttade ner hit - hade vi tagit bort staketet och satt upp ett svart Gunnebo runt "innertomten" så att inte vår dåvarande hund Penny skulle kunna springa ut på vägen och jaga traktorer. Hon gjorde nämligen det en gång.....en upplevelse jag inte ville vara med om igen!


I det som skulle bli trädgård var det första vi gjorde en "stenhörna" på "innertomten".
Anledningen var att det var så torrt och dåligt med jord att gräset inte växte. Istället planterade jag några enstaka växter bland gruset och så flyttade vi det stora stenar!


Jag hade krukat massor med växter från vår trädgård i Stockholm våren innan vi sålde vår fastighet, så dom kunde vi utan att skämmas ta med på flyttlasset. Så småningom var jag dock tvungen att göra en riktigt stor rabatt till dom, därför kom "långrabatten" utmed vägen till.


Det var från vänster bl.a. en rödbladig smällspirea, en gulbarrig tuja (som är helt torr och röd, så förmodligen har den dött nu), en brokbladig lönn, en gulbladig perukbuske, en brokbladig pagodkornell m.m. m.m. - samt massor av perenner!

Det sista - eller man kanske ska säga senaste - mastodontjobbet var att påbörja förvandlingen av "yttertomten" till en liten park. Vi hade lämnat ganska många träd vid vår första avverkning då c:a 100 träd togs ned, men nu togs nästan alla som var kvar bort. Sen var det "bara" att få upp alla gamla och nya stubbar.
Så vi försökte så gott det gick att rensa marken och sen sådde vi gräs. Senare har vi också planterat
ett 30-tal nya snygga träd och ett antal buskar av olika spännande arter som vi hoppas kommer
växa upp snabbt!
Efter inflyttningen har det alltså tillkommit massor; Parken med en byggd ruin och stora dekorationer som en död traktor och en hästkärra, murrabatt, rosenspaljé, folly, pallkragsrabatter, klematisspaljéer, pool, växthus, gräs & bamburabatt m.m. m.m. och resultatet har blivit över förväntan.
Fast visst finns det en del jag kunde ha gjort lite annorlunda!

Men sen är det också så att man ändrar smak med åren eller får nya fräscha idéer (i alla fall jag). Det allra viktigaste är dock att vi, både min gubbe & jag - samt vår nuvarande hund Santos - är otroligt nöjda med vår 
FANTASTISKA TRÄDGÅRD!!

För fler inlägg under veckans aktuella rubrik gå till "Bland Rosor och Bladlöss!"
11 kommentarer:

lavendia sa...

Tack för kommentaren för ett tag sedan. Även om det varit trevligt att läsa och kommentera, tror jag inte det blir mer för min del. Ha det bra! Hälsn. Britt

Gunborg Uhno sa...

Ni har en fin trädgård och nu med pool och nytt växthus.
Roligt att läsa om ditt hål och att det nu äntligen har läkt.Så nu kan du bada i sommar.
Kramar/Gunsan.

Marlise sa...

Wirklich toll, was du und Rolle geschafft habt!
Es ist schön geworden
und passt zu euch beiden.

Riktigt bra vad du har gjort, du och Rolle!
Det har blivit vackert
och passar er båda.
Kram Marlise

Carina sa...

Visst ändras smak och inriktning genom livet. Tur är väl det så man har lite projekt att pyssla med. Ville ni inte spara några överståndare till de nya träden? Jag gallrar med varsam hand nu när jag rensar. Ekar och tallar spar jag nästan alltid.

Trevlig helg! Carina

Carita och Bertel sa...

Oj vilken förändring och vilket arbete ni lagt ner. Det blev väldigt snyggt.
Ha det fint. Carita

Villrose sa...

Ja, du vet nok alt om å starte helt på nytt!
For et pågangsmot! Usj, rosespirea har jeg også fått mer enn nok av. Har gravd bort utallige, men kommer ikke til i de aller bratteste skråningene, så de får nok bli.
Nå får dere slappe av i selvgjort paradis :)
God helg!

HWIT BLOGG sa...

Vilket jobb! Men bra och snyggt har det blivit!
Ja så var det fredag igen, skönt med lite helg igen...
Kram från ett dimmigt Karlskrona och Titti

Veronica sa...

Det är ju som du skriver att det är ju bara att göra om om man vill. Bara att börja om lixom!

Det är det som är så bra med att skapa i en trädgård !

Må gott och kram

Anonym sa...

Wow! Vad mycekt ni har gjort! Och vilket fint resultat! Du kan verkligen vara nöjd.
Ha en skön söndag!

Evas Kvarnaro sa...

Ja ni har verkligen varit energiska och när något är kul så jobbar man ju på, eller hur.
Vi har ju också sett med egna ögon hur vacker trädgården är, men förra året gav inte väderleken tillräckligt med regn då blev det väldigt torrt i markerna.
Regn ger ju grönska, så ogräs torkar också, hi hi . . .
Håller med dig att smaken ändras lite med åren, så ska det väl vara och lite nytt med andra idéer skadar ju aldrig, man kan alltid ändra.
Vilken bra karta du gjort över eran trädgård, tummen upp för dig Susie.

Jag har varit otroligt seg och trött januari månad, det har jag nog infektionen i kroppen att tacka för. Två penicillin kurer på 3x15 blir man trött av. Urinvägsinfektion
är det trista att få, man får hålla sig hemma och 'springa' på toa, men nu mår jag bra.
Jag önskar bara lite solsken, den vägrar visa sig och gråväder gör mig deppig.
Sköt om dig, kram/ Eva

Drömgården sa...

Vilken förändring! Jättesnyggt resultat! :)
/Kitty