måndag 30 januari 2017

FÄRGNYANS OCH VEGGO

I morgon är trista januari slut och så börjar februari. Rolle retar alltid mig för att när jag räknar tiden till våren så säger jag alltid; ...och så den korta månaden februari...!
Vadå kort!? påpekar Rolle. Han tycker inte att den är så mycket kortare än dom andra. Men jag tycker att 3 dagar den här årstiden är en otrolig låååång tid. Så snart är det vår! Fast jag är lite orolig för det brukar alltid komma en riktig kall period i februari.....

Rolle har grundmålat hallen med den hemskt grisrosa färgen. Vi trodde att den skulle bli som den på bilden ovan, alltså grårosabeige. Istället blev den alltså som den på bilden nedan, helt fel nyans! Grisrosalila!!

Så idag är han tvungen att åka till Hemse för att inhandla en ny burk färg - som jag hoppas blir betydligt snyggare. Vi har valt länge och noga, men det är svårt att se på dom små färgproverna! Men vi (Rolle) har satt oss in i hur man blandar färg och (jag) vad koderna betyder. Har lärt mig det tidigare, men man glömmer bort sånt lätt när man inte använder det!

Så vacker är inte färgen på min grönsaksgryta heller, men det är knepigt att få upplägget snyggt med grytor. Numera äter vi en helt vegetarisk middag 2 gånger i veckan och det här är alltså veckans andra som vi åt igår:


SUSIE´S VEGETARISKA GRYTA MED CHILI
½ dl               purjolök, fint skivad
½ dl               rödlök, fint skivad
2 msk            olivolja
1 dl                Orzo-mix
(=förbehandlat och torkat italienskt korn, lupinbulgur, gula linser och gröna ärtor)
1 dl                vitkål, fint strimlad
1 dl                blomkål, fint strimlad
1 burk           krossad tomat
1 st                grönsaksbuljongtärning
5 dl                vatten
Färsk chili, chilipasta, chiliflakes eller Sambal Oelek efter smak!
Lägg löken i en wok och låt den steka – utan att bli brun – i några minuter.
Tillsätt  kålen och Orzon, vatten och buljongtärning.
Låt koka i 10 minuter tills vattnet kokat in, häll på tomatkrosset och låt koka ytterligare fem minuter.
Tillsätt chili, smaka av!
Serveras med:
1 dl                riven parmesan
8-10               ugnsstekta rödlöksringar
(doppa lökringarna i mjölk, sen i ströbröd kryddat med oregano och cayenne och baka i 175 graders ugn i 25-30 minuter, salta och peppra)
 Ikväll blir det alltså ingen vegetarisk middag, men vi har rätt mycket grönsaker ändå till maten. Så nån skörbjugg är det ingen risk att vi råkar ut för!

3 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Vilken duktig kock du är!
Den "grisskära" kan t. o. m. vara intressant! Matcha den med lime och ljusgult så har du en hall som ingen annan ;-))!

Ha det gott!
/Anja

Ingrid sa...

På Stenstugu finns det en tambur med den där grisskära färgen och med snickerier en en läcker ljusgrön nyans. Riktigt snyggt tycker jag, som inte har något sofistikerat färgsinne.
Kram, Ingrid

Anonym sa...

Den maten ser verkligen god ut! Jag är inte vegetarian, men äter inte mycket kött, mest grönsaker och en del fisk också.
Ja, hallen blev verkligen skär.
Ha en bra dag!