KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 12 januari 2017

Blommig Fredag - Min favorit!

Som vanligt får man tänka till ordentligt när man ser vad det är för veckotema på bloggen
Bland Rosor och Bladlöss.
Inte är det lätt inte, men det är också det som är så inspirerande. Det är alltid lika kul när man får använda sina små grå!
T.o.m. jag borde kunna göra det här inslaget ganska kort - fast det är ju inte riktigt min stil, så glöm det - eftersom det faktiskt står favorit, inte favoriter. Men sen är det också det här med hur man väljer ut endast en enda växt bland alla "favoriter" man har. Till att börja med; Är det en perenn, en buske, ett gräs eller bambu, en klängväxt, en ros, en lökväxt - eller kanske t.o.m. ett träd!?

Måste nog grunna lite på ämnet och börja med att välja ut en favorit i varje kategori - just nu, för idag, i morgon har jag förmodligen ändrat mig - och därefter välja ut
Min Storfavorit.


FAVORITPERENN:

Alunrot (Heuchera) - anledningen är att dom är vackra (jag älskar bladväxter) och dom finns i otaliga färgkombinationer. Just den på bilden är `Peach Flambé´.
Alunrot är friska, dom är lättodlade, man kan lätt dela dom och få hur många plantor som helst.
Man kan odla dom i rabatter i nästan vilka lägen och vilken jord som helst, man kan ha dom i krukor istället för sommarblommor och sen övervintra dom ute.
Dessutom kan dom ha riktigt vackra blommor i matchande färger också. Den på bilden har ljust rosa blommor som tar upp den lysande bladfärgen.
Jag använder dom som "utfyllnadsväxter" och har väl kanske ett femtontal olika namnsorter i allt från spräckligt gröna och mörkt röda till limefärgade.
Det här är faktiskt en växt som inte har några nackdelar alls!!FAVORITBUSKE:

Smällspirea (Physocarpus opulifolius) är en mycket stor favorit, jag tror jag har uppåt tio exemplar i olika nyanser av rött och gult. Just den röda på bilden är ett självsått skott av en P. opulifolius `Mindia´.
Dom är otroligt lättodlade och man kan nästan kopiera det jag skrivit om alunrot ovan - förutom det där med blommor - och naturligtvis delar man dom inte. Istället får man lättflyttade små självsådda skott!
FAVORITGRÄS:

Här var jag lite fräck och räknade in bambu under gräsrubriken och då är det - naturligtvis - den svartstammiga bambun Phyllostachys nigra som är min absoluta favorit.
Efter några års tillväxt och mognad får den underbart vackra blanka stammar. Till skillnad mot t.ex. Mischanthus och andra prydnasgräs som jag också gillar, så slipper man dessutom kapa ner den här varje vår. Alltså en vacker OCH bekväm växt!FAVORITKLÄNGVÄXT:

Det bara måste vara Clematis. Vackrare blomning är svårt att hitta och så finns dom i så fantastiskt massa olika färgsättningar. Lättskötta, tåliga och för det mesta friska.
Men OK, har man otur så kan dom få vissnesjuka, men annars är dom helt otroligt fina och dessutom ganska lättskötta - alltså när man väl lärt sig var, när och hur man ska klippa ner dom olika sorterna.
Men just vilken namnsort av dom 7-9 varianterna jag har som jag gillar bäst är svårt!
Jag lutar åt den vinröda `Niobe´ som är nederst på den vänstra bilden, eller kanske den med jättestora blommor på högra bilden; `John Warren´.


FAVORITROS:

Ja, här blir det knepigt igen eftersom jag tvekar mellan
buskrosen `Rhapsody in Blue´ (fantastisk lila
färg) och den vita klängrosen `Penny
Lane´ - som jag införskaffade av en enda
anledning; Rosens namn! 
Vår dåvarande hund Penny började bli till
åren och jag ville ha en ros att hedra hennes
minne med - och det har jag aldrig ångrat!!
Det är en helt fantastisk klängros som ända tills
sommaren -16 visat sig från sin allra bästa sida;
Otroligt vacker i pärlemovitt (mörknar lite i
kylan i oktober) - även om jag egentligen inte är så förtjust i bleka rosor så har jag fallit totalt. 
Doftande, tålig, frisk och mycket blomvillig.

Men...så kom den hemska torkan i somras
och den - tillsammans med nästan alla andra
rosor - torkade in helt. Fast jag tror ju att den kommer tillbaka bara den får ordentligt med vatten i år!


FAVORITLÖKVÄXT:

Oj, oj, oj vad många favoriter jag har i den här kategorien. Hyacinter, pingst- och påskliljor, krokus, anemoner, scilla m.m. m.m. För att inte tala om tulpaner som jag bara älskar! Och sen alla namnsorter av dom här arterna också!!
Men...jag väljer faktiskt Allium, alltså prydnaslök (kirgislök). Det som tilltalar mig är först och främst färgen och kraftfullheten. Dom finns i alla nyanser av lila (samt rosa, blått, grått och vitt), dom växer på stabila stjälkar och så är dom otroligt enkla att odla.
Man behöver inte tänka på nåt speciellt, det är bara att gräva ner dom där man vill ha dom - oavsett jord eller läge. Upp kommer sen de mest underbara blombollar, precis när dom vanliga vårblommande lökarna har tagit slut och dom gör iaf mig så vansinnigt glad. Alltså har jag hela trädgården full!
Kan dock inte välja någon namnsort som favorit av dom tiotals sorter jag har - dom är precis lika fina och favoriter allihop!

FAVORITTRÄD:

Här har jag också en massa favoriter (jag är ju en f.d. bonsaiodlare). Arten jag har valt är en som jag tycker har otroligt många fina kvalitéer; Asklönn. Det är en mycket snabbväxande art (ett måste i min ålder), trädet finns med ett flertal färgvarianter på bladen, det är tåligt, det är frisk, det går att beskära kraftigt, det blir inte för stort (ungefär 4-8 m beroende på var man bor) och det är framförallt ett luftigt och vackert träd med helt underbara blad. 
Jag har flera namnsorter; Både brokbladiga, gulbladiga och svagt rödbladiga och den med vackrast blad på nära håll är nog den som har brokiga blad i rosa, vitt och grönt; Acer negundo `Flamingo´.
Trots det är min speciella favorit den allra vanligaste som är brokbladig i grönt och vitt; Acer negundo variegatum och som jag har ett fullvuxet exemplar av (efter endast 9 år) precis bredvid ingången till "innerträdgården".


***

Och vad väljer jag då som TOTALFAVORIT

av alla mina gruppfavoriter!?


Det måste nog bli trädet Acer negundo variegata som gör mig andlös när jag ser det på håll på sommaren. Det ser ut som en stor gräddig ljus boll.
Och även om det växer nästan för bra - vi är tvungna att beskära det varje år - så ger det aldrig något tungt, mörkt eller trist intryck i trädgården. Tvärtom, det lyser verkligen upp sin plats!

Kan verkligen rekommenderas!!


För fler favoriter bland oss bloggare gå till Bland Rosor och Bladlöss!

20 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Så mycket fint du visar Susie!

Jag är inte så värst förtjust i variegerade blad men Acer negundo i helbild är verkligen vackert! Kanske får jag tänka om, har några platser där det skulle passa väl.

Kram!

Gunborg Uhno sa...

Jag gillar ditt träd med grön/vita blad.Så läckert.
Trevlig helg.

Agnetas sa...

Hej Susie Vilka fina härliga sommar bilder du visar upp, klematis har jag börjat älska mer och mer för de har så många varierande vackra blommor och många blommar länge under sommaren. Tyvärr angrep mördarsniglarna några nya skott på en del av mina klematis förra året, det tog tid att bekämpa mördarsniglarna, så rankorna försenades i utvecklingen. `Rhapsody in Blue´ har jag också, det är en vacker klätterros som blommar mycket men den kan få svartfläcksjuka och tyvärr gillar rådjuren den rosen hos oss framförallt när den har stora vackra knoppar. Vi som älskar våra trädgårdar har mycket att njuta av och vi ser väl fram emot våren, solen har ju redan kommit lite högre upp.:) Kram Agneta

Carita och Bertel sa...

Jag förstår att allt du visar är favoriter. Vilken färg på den blå/Lila rosen.
Acer negundo Flamingo har vi och den tycker jag är helt underbar också. Svårt att väla av allt som finns. Ha det fint. Carita

Maribel sa...

Vackra favoriter. Rhapsody in blue, blev en ny favorit hos mig förra sommaren. Hoppas bara att den överlever vintern.
Trevlig helg /Marika

Studio Livskraft sa...

Smart! En favorit av varje sort :)

Trevlig helg!
/Birgitta

Ellan H sa...

Acern är underbart vacker! Jag har varit på väg att skaffa en i många år, men det har hittills inte blivit av. Men fin är den verkligen!
Hoppas du får en skön helg!

Trädgård i Torslanda sa...

Ja det är verkligen svårt men en favorit men vi kan ju ha många, så som du visar. Gillar också Heuchera men helt plötsligt har rådjuren börjat äta på de också.
//Helene

HWIT BLOGG sa...

Oj vilken fin kavalkad av vackra växter (bra med tips!)
Sitter med en frökatalog här och håller på att förköpa mig ha ha...hur ska man få någon hejd på köplusten av fröer tro??!
Ha en fin helg på ön.
Kram Titti

Luna Eks Trädgårdsblogg sa...

Haha, var också först inne på det att skriva om favoriter i olika växtkategorier,men det blev för långt för mig. Du fick till det bra. Gillar ovanliga lönnar och den svartstammiga bambun den vill jag gärna ha.
trevlig helg
Luna

Ingrid sa...

Tack för bra tips! Jag skulle vilja plantera ett träd som inte blir alltför stort på framsidan. Få se om Stånga trädgård kan få fram något Acer negundo Flamingo för det tror jag skulle passa väldigt bra där.

Ha en skön helg!
Kram, Ingrid


Villrose sa...

Totalfavoritt, du! Ja den var riktig staselig, og jeg elsker alle de fantastiske Acer-variantene :)
Og alle de andre favorittene! Heuchera - ja! Og etter at jeg oppdaget Heucherella kjøper jeg alle sorter jeg finner.

God helg!

Anette sa...

Underbara träd, som min trädgård måste klara sig utan. Blir för dyrt att köpa nytt efter varje vinter.
Har några smällspireor, den som heter Amber Beauty blir mest uppmärksammad av besökare. Alunrötter går rätt bra här och i vår behöver flera av dem föryngras.
Trevlig helg
Anette

Glädjekällan sa...

Många fina favoriter hos dig. Föll särskilt för den svartstammiga bambun. Är den kraftigväxande eller mer försiktig med sin framfart?
Trevlig helg!
Birgitta

Maggan sa...

Så fina favoriter och jag som är så förtjust i brokbladiga växter och så har du en som är så otroligt vacker en sådan skulle man bra gärna vilja ha.Den som blommar med vitt flor av blommor förstår jag att den är hänförande vacker.Ja det finns många favoriter.Ha det gott/Margareta

Anni sa...

Flera av dina favoriter är också mina! Men jag tycker om smällspireans blommor, tycker att de är en fin kontrast mot det mörka bladverket. Dessutom blir fröställningarna så vackra!

Men den där Acern du visar, den behöver jag! Vilken skönhet! Undrar så var jag kan få plats med den...???

Du föreslog att jag skulle ha alunrot framför verandan. Jag har massor av alunrot på andra platser i trädgården men har inte tänkt tanken att de skulle trivas i den torraste rabatten. Kanske att de gör det? Värt att kolla upp!

Trädgårdsvägen sa...

Vi delar många favoriter du och jag. Älskar också Alunrot, faktiskt en av de få växter som jag i viss mån samlar på trots att jag verkligen inte är en växtsamlare. Även rosen Rhapsody in Blue är en av mina absoluta favoritrosor. Jag har en som har några år på nacken och jösses vilken blomning jag fick på den i somras. Trevlig helg! /Charlotte

Veronica sa...

Jag älskar brokbladiga träd. Har en acer som heter Carneval som verkligen lyser upp och är magiskt!
Och Alunrot.. Hur klarar man en rabatt utan?
Det fattar jag inte...

Men den där Rosen har jag oxå och antagligen har jag köpt ett måndagsexemplar för på de 4 åren jag har haft den har den inte presterat nämnvärt!
Men skam den som ger sig!

//Veronica

Anja C. Hill sa...

Smart lösning på "favoritproblemet" ;-)
Fina favvon du visar varav den svarta bambun föll mig i smaken alldeles extra!

Ha en riktig superhelg!
/Anja

Carina sa...

Bra lösning på favoritproblemet. Jag har också upptäckt växtkkraften hos A negundo. Min gulbladiga drog iväg 300% i somras. Och trots att det är en lönn som är svåra att rota sticklingar av så rotar sig dessa. Får titta på din variegerade i verkligheten. Jag har 'Flamingo' men har inte bestämt mig för att jag tycker om den.

Ha det gott! Carina