måndag 5 december 2016

JULMAT & JULDEKORATIONER

Idag har jag äntligen kommit på vad vi ska ha för mat på juldagen. Väldans viktigt, för vi ska inte ha några gäster här på julafton. Våra goda vänner Beth & Cronis samt vår väninna Ylva - änka efter Erik som så sorgligt gick bort för snart ett år sen - kommer istället hit på juldagen.
Juldekoration på entrédörren.
Ylva har ju massor av släkt, bl.a. sin son och svärdotter samt dom tre smågrabbarna som bor mitt emot henne här i Eksta. Fast just på juldagen jobbar Carro och Johan har jour (han är kapten) så om han är tvungen att ställa upp så måste Ylva sköta både hund- och barnpassning. Nu bor vi väldigt nära, c:a 500 meter, så blir det kris och hon behövs kan hon svischa hem på bara
2 minuter.

Krans mellan verkstadsdörrarna.
Erik och Ylva har tidigare alltid kommit hit på juldagen, utom förra året då Erik var dålig. Alltså tänkte vi fortsätta med den traditionen trots att Erik inte längre finns i livet. Både för vår egen skull och för Ylvas skull. Det är ju så lätt att glömma bort den som blivit lämnad ensam kvar.....

Vardagsrumsfönstren.
För att det skulle bli lite festligare bad vi därför Cronis & Beth att komma på juldagen istället för på julafton - som vi haft som tradition i över 10 år. Men Beth är lite krasslig så det var inte säkert dom skulle komma över huvud taget tyvärr.

Matrumsfönstren.
Nu flyttade vi det hela till juldagen och Beth som alltid brukar oroa sig för att jag ska få för mycket att göra med all julmat, kan ta det lugnt. Hon förstår inte att jag ÄLSKAR att göra en riktig gammeldags jul med "allt" hemlagat. Numera har vi ju tyvärr inga släktingar att bjuda, så för varje år har jag dock dragit in mer och mer på det goda.

Sovrumsfönstren.
Och i år blir det alltså ingen julmat alls. Fast det kommer bli julrelaterad mat. Helt kan man ju inte hålla sig.....*fniss*

Köksfönstren.
Inomhus tvättade vi fönster och bytte gardiner till advent och satt upp adventssljustakarna och stjärnan - sen hängde jag upp lite dekorationer vid dörrarna idag. Resten av alla mina (för dom är verkligen bara mina) julsaker väntar jag med.....
Entrédörren.
Jag måste dock erkänna att det trots allt är lite trist att inte få ha en sån där "Bergmanjul" som i Fanny & Alexander igen. Så var det nämligen hos oss när jag var barn.
Alla släktingar - och dom var många - kom till oss på julafton för vi bodde i en villa och hade stort utrymme. Pappa var privatchaufför åt ASEAs högste chef och vi bodde i vaktmästarstugan på ett mycket stort privat område i Årstadal - där numera Liljeholmens T-banestation ligger - i Stockholm.


Ett helt underbart fantastiskt ställe, det var som att bo på landet fast mitt inne i stan! Och vilka underbara jular det var!! Jag saknar det enormt.....


5 kommentarer:

Jord under naglarna sa...

Det låter verkligen som de bästa barndomsjular. Hoppas du får lite mer än en glimt av det i alla fall. Vi är rätt sparsmakade när det gäller julmat. Inte så att vi äter väldigt lite, men jag är nog mer inne på "julrelaterad" mat än julmat. :)

Må så gott!

Agnetas sa...

Hej Susie
Ja visst är det härligt att förbereda inför julen, dekorera och planera julmaten trots att julen kanske för oss alla inte blir som när vi var barn. Du har fin julstämning i ditt hus när jag tittar på fina bilder.

Trevlig fortsättning©

Agneta

HWIT BLOGG sa...

Så julmysigt och fint...och dina barndomsjular låter ljuvliga :) Undrar om dom sänder Fanny & Alexander på tv i jul, den är fantastisk miljömässigt!
Ha en skön decemberdag!
Kram Titti

Evas Kvarnaro sa...

Susie jag anställer dig som min 'allt i allo' nu fram till jul. Du får gärna pynta och laga julmaten m.m.
Jag vet du älskar julen med 'buller och bång' kanske en sådan de visar på Tv reklamen, hi hi .... Men inte jag som du vet. Jag rymmer hellre, ska kolla på rest resor till värmen.
Gillar Rolle julen lika som du ?
Santos vill nog ha lugn och ro som jag.
Dörr kransarna är super fina. Kanske ska jag göra en enkel sak.

Jag skriver på mobilen, för på datorn står det att jag inte är uppkopplad.
Så brukar det jäklas ibland fast det ska vara okej. Det är cybern förstås som vilar, hå hå ja ja vilka bekymmer man har i 'teknikens tid'.'fniss''
Förta dig inte Susie. Kram / Eva

Livsnyderhaven.dk sa...

Sikke julehygget der er ❄️🌲❄️