KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 16 december 2016

BLOMMIG FREDAG - Nolltolerans!

Ogräs är något jag tidigare haft nolltolerans till! Förr - när jag bodde i Stockholm hade jag inte bara nolltolerans till ogräs, jag såg också till att vi inte hade några i trädgården!!

Vi hade då en gammaldags tomt på 702 kvm precis mittemot Älvsjö-mässan i Örby. Både trädgård och hus var från 40-talet, vilket betydde massor av fruktträd och raka rabatter. Inget som passade mig precis, men jag gjorde så gott jag kunde med att förvandla trädgården!

Här ett mycket vackert fruktträd - och en vacker kvinna, min kusin Monica - i Botaniska Trädgården i Visby.
 Vi bodde dock där i 30 år, så efter dom första åren då man satt sin egen prägel på allt så trivdes vi verkligen jättebra. Jordmånen var riktigt tung lera i botten - det har varit en sjö här en gång i tiden - med ett djupt och mycket bra lager av matjord ovanpå.
Alltså rensade jag ogräs (nästan bara maskrosor som kom in från ängen utanför) noga en enda gång på våren, sen behövde man bara gå över trädgården med maskrosplockaren lite lätt under säsongen.
Hade dock också lite kvickrot på ett ställe i vår amerikanska hagtornshäck som jag kämpade hårt med, men det fick jag bukt med när Roundup dök upp på marknaden.

Så flyttade vi alltså till Gotland. Här var det en jättestor ganska orörd tomt på 4700 kvm och så odlingszon 1 vilket var ännu mysigare. Här kunde man ju odla allt! Fast snabbt upptäckte jag att man tyvärr kunde "odla" ogräs också!!
För på grund av den lätta porösa näringsrika kalkhaltiga jorden så växer ogräset något otroligt. Man rensar jättenoga ena dagen, tre dagar senare är rabatten full av ogräset igen!

Frilandshibiskus
Bara en sån sak som det här med gräsmattan. I Örby hade jag en golfgreen. Alltid perfekt välklippt. Klippte nämligen med "handjagare" var tredje till var fjärde dag. Kom det upp en maskros plockades den bort direkt.
Här har jag nästan inget gräs alls - fast vi har mycket grönt på backen ändå. Men tittar man närmare så ser man att det är inte gräs - det är tusensköna (Bellis). Och dom är ju i och för sig fina, om man bara kunde få dom att hålla sig på sin plats. Alltså i "gräsmattan"!


Men se, det vill dom inte. Dom växer in i alla rabatter och bildar stora blaffor i gräset och kväver det helt. Visserligen är det vackert - ett par veckor - när bellisen går i blom på våren, då är hela "gräsmattan" vit. Ser ut som det snöat!
Och visst är det kul att nåt blommar när det är barmark mitt i vintern, men dom tar sig in precis överallt där man absolut inte vill ha dom! Och det går inte att rensa bort dom, det skulle ta år att få bort alla hundratusentals!!

Men bellis har jag lärt mig att leva med, alltså har jag ingen nolltolerans mot dom längre. Det finns något som är betydligt värre; Det är salmbär!
Salmbär kallas också "blåhallon", eftersom växten har mörkblå hallonlika bär, som inte är ett dugg goda om man inte tillsätter en massa socker!! Och dom används endast till en sak; Har du besökt Gotland har du säkert ätit Gotlandspannkaka med salmbärssylt!?

Här i slutet på "parken" får ogräset, bl.a. salmbär, växa helt fritt!
Salmbär växer dock inte som hallon, utan det är en revande slingrande växande växt - en halvbuske - med taggar över hela grenarna som tar sig in precis överallt. I alla fall om man som vi bor vid en liten skog. Det värsta med salmbär är att när man drar i en liten kort reva så uppdagas det att revan kanske är flera meter och att den dessutom har rotslagit sig på massor av ställen.
Råkar man då dra av den, vilket man garanterat gör, så bildas det istället massor av nya slingrande grenar precis där.

Det värsta är att efter det skogen mittemot oss avverkades och det numera är ett hygge, så växer det MASSOR av salmbär där. Vi såg t.o.m. professionella plockare där ute på sensommaren!
Det är inte lovande. Visserligen har vi en liten landsväg mellan oss, men det verkar inte stoppa salmbären. Än så länge har jag inte kommit på exakt hur man gör för att bli av med salmbär. Roundup är egentligen inte längre något alternativ numera, man ska ju helst inte använda det, men vad gör man när inget annat fungerar!?

Och mot salmbär har jag verkligen Nolltolerans!


För fler inlägg i Blommig Fredag - Nolltolerans!

14 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Nu fick jag lära mig något nytt, salmbär har jag inte ens hört talas om tidigare. Låter riktigt besvärligt. Kalhyggen brukar invaderas av hallon ganska snabbt men det där låter ju ännu värre.

Jag har stora fält med maskrosor nedanförhuset och såklart de slår rot här och där men jag planterar så glest så jag upptäcker dom omgående i trädgården och då är de lätta att ta bort.

Det värsta man kan råka ut för är väl parkslide, alla som fått det i trädgården eller i naturen tycker jag synd om.

Kram!

Vilt og vakkert sa...

Heisann, trodde jeg kjente til hva de fleste planter heter på svensk, men salmbär har jeg ingen aning hva er.... her må jeg ty til google translate! Men det gir ikke noe svar!
Ha fine førjulsdager ;:OD)

Villrose sa...

Nei, denne var helt ukjent og fryktelig skummel! Har ikke noe behov for denne (også)!

Ha en fin adventhelg!

Ingrid sa...

Salmbär trivs på hyggen. Det verkar som om de finns i jorden och när skogen avverkas och ljuset kan komma ner till marken kommer de upp. När Bosse gjorde ett hygge hemma på Stenstugu kom det massor av salmbär. Han har en kompis som bor tillsammans med en thailändska, så var där och plockade i flera dagar.
Ha en fin adventshelg!
Kram, Ingrid

Veronica sa...

Jag trodde att Salmbär var något exklusivt, snyggt och verkligen en av Gotlänningarnas stolthet!
och det är ett ogräs???
Kul att lära sig nåt nytt :D

Kram och ha en skön helg på Öjn!

Vilt og vakkert sa...

Heisann igjen, så gøy at det nettopp er blå bringebær fordi vokser på få plasser i Norge, men akkurat her jeg bor er det en gammel balastdumpeplass med mange såkalt sjeldne planter, og de er en av dem. Sjekk innlegg med søkeord Røds Brug på bloggen min! Prøv deg på farvequizen jeg har lenker til i morgen på bloggen min.... Ha trivelige førjulsdager ;:OD)

Maribel sa...

Har googlat på salmbär, och får fram ett hallonliknande blått bär, exklusivt för Gotland. Då var det inte så konstigt att jag inte sett det. Hoppas de inte invaderar din tomt.
Ha en fin helg /Marika

Vilt og vakkert sa...

Hei, glemte å lenke til siden der du kan ta testen om du vil.... og mange andre finner du også! Lykke til...
Ha riktig god hælj ;:OD)

HWIT BLOGG sa...

Kanske du kan göra världens godaste salmbärssylt och sälja världen över och bli stenrik??!! Bara ett tips hi hi...
Näe ogräs är inte kul, jag vet, frågan är hur man ska få bukt med det!
Vinterkram från Titti

Vilt og vakkert sa...

Heisann.... godt den gamla kjerringa har humor! Tror det med å skille farver fra hverandre er en øvelsessak.

En kollega så forrige fredag da jeg kom 5 min for sent på jobb: Den gamle damen har kanskje falt på det glatte føret og slått seg? Men jeg hadde svar klart: Nei, den gamle damen har vært i barnehaven og levert barn!!!!!
Mitt barnebarn sov over, og jeg klarte ikke å beregne god nok tid til en hverdag utenom det vanlige... sånn var det!

Ha god adventssøndag ;:OD)

Anonym sa...

Salmbärsylt på våfflor, det är gott det! Men förstår att de kan bli för mycekt av det goda. Vi har mycket vilda björnbär i och runt vår trädgård, en ständig kamp!

Rost och rädisor sa...

Ojdå, att salmbär kan vara ett sånt problem hade jag ingen aning om, men Round-up är det nolltolerans mot här. Vad som länge anats visade sig i två stora studier som publicerats under året, nämligen att det finns ett direkt samband mellan Round-up och cancer. Hoppas det löser sig ändå.
Allt gott
/Anette


Ölandsvindar sa...

Hallå! Håller just på och packar det sista för resa till Trosa. Visst, det är min dikt och bild och du får gärna låna det av mig!
God Jul och vi hörs efter helgerna igen.
Kram /Kerstin

Evas Kvarnaro sa...

Gotlandspannkaka med salmbärssylt MUMS det blev vi bjudna på när vi hälsade på er första gången, och det smakade mera. Dom bären är verkligen mycket goda och är gudagott till den speciella pannkakan. Det står på våran önskelista när vi kommer på besök år 2017.
Nolltolerans ? men vad händer om du inga salmbär hittar ! ?
Men trots 'ogräset' så är det väldigt gott.
Julkramar/ Eva