KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 18 november 2016

BLOMMIG FREDAG - Att Minnas

Det är så skönt att Blommig Fredag har börjat igen. TACK för det!  
Säsongens första ämne har dock så många infallsvinklar att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Men jag tror att jag ska försöka hålla mig till dom allra starkaste minnena jag har av 2016 - men det blir inte lätt. Vad ska man välja.....!?

Först väljer jag att med sorg, men också med glädje och tacksamhet, Att Minnas alla vänner och släktingar som gått bort under året. Det blev tyvärr en hel del. Men sen över till betydligt roligare saker!


Jag minns att jag blev överlycklig när jag fick se den här lilla snödroppen titta upp i gruset. Det var så många år sen jag planterade dom och det enda som hade visat sig innan var lite grönt. Nu dök en enda blomma upp - och det en bra bit ifrån där jag planterat lökarna från början!

En sak jag tydligt minns är hur jag helt plötsligt fick för mig - efter 40 år som trädgårdsfanatiker utan ett endaste sug efter växthus - att nu så skulle det minsann odlas. Alltså gällde det att hitta en bra plats och rätt utseende också. Och det hela slutade med ett väggfast växthus på 15 kvm mot gavelsidan - och det blev perfekt!


Fast jag minns också att jag intalade mig att det absolut inte skulle bli ett "myshus" utan verkligen användas till att odla i - och det gjorde jag också. Jag har numera chili så jag klarar mig i 10 år!
Men redan i maj dracks det skumpa där istället för i ruinen när kusinen kom och hälsade på. Det var skönare i växthuset, både varmare och blåsfritt. Och nu i höst har det enbart varit ett "myshus" där det är underbart att sitta och kura med tända ljus.
Sen började sommargästerna dyka upp. Först var det dags för våra gamla vänner Hasse & El-Jay från Kalifornien. Det blev några hektiska dagar med bl.a. picnic på Langshammarshammaren på Fårö.

Även bloggväninnan Eva och hennes gubbe Rolf kom och hälsade på. För andra gången faktiskt. Mycket trevligt! Vi har verkligen kul ihop!!
Så när vi åkte på semester i slutet på juli så var det bara att återgälda besöket, även om det blev lite kort för oss i Smålandsstenar. Vi har alltid fullt schema när vi är på fastlandet.....

Men det var en fantastiskt fin trädgård dom hade, fast jag hann inte se allt. Missade faktiskt att hälsa på hönorna t.ex.  Vi pratade och åt alldeles för mycket - men gott, trevligt och kul var det! Att minnas den dagen är inte svårt.....

 Väl hemma igen var det dags för chiliskörd. Det här är endast en bråkdel av vad jag fick ihop, så jag gav bort och skickade också en massa till fastlandet. Det blev också en massa vindruvor trots att jag hade tagit bort en hel del klasar redan tidigt på våren.
Hoppas att jag kan minnas det här i vår, så jag ser till att det blir ännu färre nästa sommar.....
Sen kommer jag ihåg att jag helt plötsligt fick för mig att jag måste fixa rabatten bredvid växthuset. Vad det var som triggade det, har jag dock glömt. Alltså började jag lite försiktigt med den stora rabatten, där jag flyttade bort - och sen flyttade dit - en del växter. Sen la jag grovt grus över allt.  Men jag kunde ju inte sluta där, utan jag flyttade trampstenar och sådde gräs.
Allt jobb fixades i tre omgångar, trots att jag kommer ihåg att jag sa till Rolle att jag bara skulle ta en liten bit. Men nu har jag bara en liten bit kvar precis runt stammen på klotrobinian (OBS! Det är inte busken på bilden. Det är en forsytia som jag klotformar).
Under det lilla trädet har jag inte riktigt bestämt mig om det ska bli en liten rektangulär
stenplätt eller rund.  


Det var en varm och skön sensommar, men så helt plötsligt blev det höst med iskalla vindar, regn och gråmulet väder hela tiden. Vad jag kommer ihåg har det aldrig - sen vi flyttade hit för 14 år sen -  varit en så ruggig höst så tidigt.
Då var det riktigt skönt med "myshuset".

Och så blev det helt plötsligt VINTER! Helt chockerande för oss som inte längre är vana vid det så tidigt. Vintern brukar normalt komma först i slutet på januari.
Så här slutar mina minnen.....16 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Så många minnen du har från bra det här året.Har ju några fler en dom jag skrev om i bloggen.Och så bra att blommig Fredag är tillbaka.Då får man ju hjälp med vad man ska skriva om.
Kram/Gunsan

wiolettan sa...

Så intressant och givande jag tycker att det är att läsa om dina minnen av året som snart har gått.
Du är verkligen växt intresserad och duktig på det du gör eftersom det blir så bra. Vindruvor, det var originellt och chili i såna mängder, otroligt låter det för mig och roligt.
Härligt med trevliga besök som piggar upp.
Vackra bilder som jag ska gå tillbaka och njuta av, en gång till.
Varm kram.

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Många härliga minnen att tänka på framöver. Underbart att få besök och få komma på besök hos trädgårdsmänniskor runt om. När jag klickade på länken hos Helena landade jag i en tom sida med felmeddelande så något är vajsing med din länk.

HA det gott! Carina

Anja C. Hill sa...

Mycket roliga saker som du har haft 2016, trots att du själv har fått kämpa rätt hårt med din hälsa.
Det är i sanning en gåva att se det fina i tillvaron och inte snöa in sig i det man inte kan påverka.
Ha det så gott i ditt fina växthus!
/Anja

HWIT BLOGG sa...

Så fina och sköna minnen! Mycket kan man samla på men minne är det bästa...
Ha en mysig helg nu!
Kram från Titti

Villrose sa...

Søt snøklokke, og fine minner!

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie, kul med återblick och vilka härliga minnen det blev i år, särskilt när de där 'månskensbönderna' från kvarnaryd kom, hi hi . . .
Jisses vad tiden går fort men som tur stannar minnen kvar.
Det hänt en hel del i ditt liv de senaste året, jag är ochså överlycklig och glad för din att 'allt' vänt till det bättre. Missade det senaste inlägget men läst det nu.
Jag ser fram mot det nya året, är redan less på denna månad må nu julen göra sitt intåg med glitter och mera ljus, det behöver vi alla.
Någon snö har vi inte kvar därför är naturen mörkare än mörkt, usch och tvi och gnäll.
Men med mungiporna uppåt när jag tänker på din goda bättring.
Ha en skön helg, våran blir 'uppåt och livad', familjen kommer och släkt från Göteborg.
Kram/ Eva

Marlise sa...

Hej Susie
Das ist ein schöner Jahresrückblick.
Viel passiert bei dir im Jahr 2016.
Und noch das positive Ergebnis
und hoffentlich Ende deiner langen Kranheit.
Noch 40 Tage und es ist schon 2017.....
die Zeit vergeht schnell.

Detta är ett trevligt år retrospektiv.
Mycket hände med dig i år 2016:e
Och det positiva resultatet
och förhoppningsvis sluta din långa kranenhet.
Bara 40 dagar och det är redan 2017 .....
tiden går snabbt.
Kram Marlise

Ulrika Johansson sa...

Det blev många fina minnen. Så skönt ändå att kunna krypa in och mysa i växthuset när vädret är som det är.
Ha en trevlig helg!

AnnA sa...

Hej du!
På önskelistan finns ett nytt växthus, för det som finns nu är en ruin, och då blir det nog också ett myshus...med.
En fortsatt trevlig helg!
Hälsningar
AnnA

Veronica sa...

Näst sista bilden är helt magisk!

Jag tycker att det är perfekt med ett myshus för blåsiga, regniga, kyliga dagar. Jag är helt säker på att det kommer bli massvis fler minnen ifrån det fina "huset"

Kram på dig och ha en skön söndag!

//Veronica

Ölandsvindar sa...

Jag tänker också tillbaka och det mesta handlar om hur det ska kunna bli superlättskött utan att behöva dra in på blomster- och bladprakten. Det var faktiskt lite lättare med vattningen under den gångna sommaren, när jag hade placerat allt som behöver vatten varje dag mera samlat. Men det kan nog bli ännu enklare om jag tänker till lite. Jag räknade ut en gång att fyra varv runt trädgården = 1 km, så det gäller att spara på stegen.
Håller tummarna för att du slipper operationen.
Kram /Kerstin

Marta Ronyai sa...

Härlig återblick. Jag är precis som du, får för mig saker plötsligt, anlägga nytt eller göra om helt, och då ska det minnsann hända saker! Underbart och inspirerande att man kan ha lusten kvar efter 40 års trädgårderande. Även på den punkten är vi lika, jag upplever inte alls att mitt intresse svalnar för trädgården med åren. (Däremot krymper odlingsytan alarmerande fort.)
Kram
Marta

Liv i Hagen sa...

Her var det jammen mye hyggelig å minnes. Trist med de som er borte, men drivhuset er virkelig hyggelig. Ser så koselig ut. Jeg liker godt at du kan både drive frem planter der og kose deg med venner og kjente. Et herlig sted. Ha en fin søndag. Hilsen fra Liv

wiolettan sa...

Tittar in igen och har beundrat dina vackra bilder ännu en gång.
Duktig fotograf.
Önskar dig en trevlig söndag.
Varm kram!

Anonym sa...

Vilket vackert "minnesinlägg". Så viktigt att gå tillbaka och vara tacksam för allt vackert. Underbara bilder!
Ha en skön söndag!