KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 30 oktober 2016

SLUTJOBBAT

Som jag har gnällt över den hemska jättestora lärken som växer precis på andra sidan av stängslet mot kohagen på baksidan av huset, så tror ni väl att jag inte gillar lärk. Men det är helt fel.....jag älskar dom!
 Barren som fälls på hösten får en underbar färg, dom kan beskäras nästan hur mycket som helst eftersom dom bryter på gammal ved och deras nya fräscha grönska på våren är helt fantastisk!
Men...man ska vara medveten om att dom kan bli otroligt stora!!
Och vi har faktiskt en som växer i "långrabatten" på framsidan sen över 10 år.  Det är en som är inympad på ett svagväxande underlag så den kommer inte få en högre stam. Men kronan kan naturligtvis bli betydligt större - fast jag beskär den varje år. Och nu ser jag på bilden att det är dags att ta in en del upptill. Den börjar spreta för mycket.....

En liten bit ifrån lärken växer den gulstammiga höga bambun. Den behöver man inte göra annat med än att gräva upp eventuella avstickare (den kan bli ganska invasiv). Sen följer en liten grönbladig bergsros och sen har vi en gulbladig smällspirea (har nog 3-4 gula och en 5-6 rödbladiga). För smällspirea är en buske jag är enormt förtjust i!

Smällspirea (Physocarpus opulifolius) är inte alls någon spirea, det är en buske som är betydligt vackrare, tåligare och nog den som är mest lättskött av alla buskar.
Den finns ett otal namnsorter, allt från ganska stora buskar med mörkt svartröda blad till betydligt mindre buskar med illgula blad - med alla nyanser däremellan. Men konstigt nog har jag aldrig sett någon grön!?

Idag var vi ute i blåsten för att ta rätt på det allra sista i trädgården. Jag tog bort sommarblommor i krukor, lite kvarlämnade dekorationer och Rolle plockade svamp. Han har gjort det nu nästan varje dag och fått ihop en full hink varje gång. 
Sen försökte vi ta bort keramikbollen i CD-stället inför vintern, men där gick vi faktiskt bet. Det gick inte, för vi ville ju inte ha sönder den. Och tyvärr satt den fast väldans hårt.....

Några blommor hittade jag, men det var svårt att få dom att fastna på bild. Dom blåste undan hela tiden.....

Det syns på den svartstammiga bambun till vänster att det blåser mycket. Det var så illa att en av mina små tunga järnkrukor på räcket till altanen hade blåst ner. Har aldrig hänt tidigare och dom står alltid ute året runt.
Som tur var föll den ut på gräsmattan (?), så den hade inte skadats. Alltså fick jag flytta ner krukorna och ställa dom utmed väggen.

Nu ser jag på bilden att jag glömt ta bort dom fina plåtfjärilarna i den stora krukan med alunrot - som alltid står ute. Så nu har man iaf ett jobb kvar.....

9 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Hejsan Susie!

Här är en till som gillar lärk. På våren när de nya barren kommer är de så vackra men även nu när de sakta gulnar kan man njuta av de tjusiga träden.

Visst är det skönt på sätt och vis att stänga till för säsongen men lite vemodigt känns det alltid. Jag har alltid något kvar att göra så jag håller väl på så länge fingrarna tål temperaturen.

Kram!

Evas Kvarnaro sa...

Hurra ett jobb kvar så du inte blir arbetslös, hi hi nog hinner det bli något mer innan du helst stänger dörren. Nu börjar den värsta månaden på hela året, NOVEMBER ! Blää ...
Men den 22 december vänder det, bara att bita ihop . . . .
Klotet har kanske frusit fast, man får vara försiktig, försök med ljummet vatten ....
Jag tycker att cd-stället och klotet passar så bra i din stil i trädgården.
Rolle har jobbar-overallen på sig ser jag . . . men var är vovven ?
Ha en bra vecka, kram/ Eva

Evas Kvarnaro sa...

Jo jag ställde en fråga om forsythia i förra inlägget, hur gör du med den ?

Vill också berömma dig ör dina fina Header du sätter in, du förändrar så ofta.
Toppen fina varje gång, tyvärr har jag inte tålamod att sitta och lära-leka-träna på datorn, Maria har visat, men blir sur för jag inte minns 'hur det nu var man gjorde'.
Den som nu är framme är suddig ser jag, det irriterar mig.
Eva

Agnetas sa...

Hej Susie Hösten har sin tjusning när bladen gulnar och även lärkträdens barr gulnar medan andra buskar och blad är grönafallit ned väldigt många ekollon. Jag har inga lärkträd runt vår tomt däremot har vi gott om ekar, bladen är gula och nu i år har det ramlat ned många ekollon, så vem vet blir det en kall vinter enl. Bondepraktiken.

Kram
Agneta

Anonym sa...

Härliga höstbilder!
Så olikt mot var jag är nu. För varmt i solen och allt blommar för fullt.
Ha en bra ny vecka!

Marlise sa...

Danke Susie
jetzt verstehe ich.
Ich habe im September Geburtstag.
Nächstes Jahr werde ich 60.
Dann will ich alleine mit Auto und Zelt in Urlaub fahren.
Selbstverständlich nach Schweden :-)
Liebe Grüße

Tack Susie
nu förstår jag.
Jag har födelsedag i september.
Nästa år ska jag 60
Då ska jag gå ensam med bil och tält semester.
Naturligtvis, till Sverige :-)
älskar hälsningar....Kram Marlise

Rost och rädisor sa...

Jag gillar också lärk och särskilt kottarna, men nån sån stor fårjag inte plats med på tomten utan får gå till skogen och plocka.
Så skönt att börja bli färdig i trädgården. Här har vi drabbats av världens förkylning, inne på andra veckan nu och det blir ingenting gjort.
Ha det så gott
/Anette

Veronica sa...

Jag har planterat en lärk i vår för jag gillar dem oxå mycket. Gillar "barren" och höstfärgen. Det återstår att se hur hög den blir för det är en hängvariant.

Och visst blir det så att man alltid hittar nåt att göra som man missat... trots allt!

Kramar

HWIT BLOGG sa...

Jag har ett lärkträd i kruka, tror jag behåller den där! Så skönt att ha städat o klart i trädgården, jag har knappt börjat ha ha!
Gräset MÅSTE klippas en gång till och varje gång jag har några timmar över så regnar det, ja ja...jag hinner väl innan julafton :)
Kram till dig!
Titti