KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 18 september 2016

VIKTEN AV BESKÄRNING

Så fort det börjar kännas höstlikt så brukar jag tappa lusten för att "jobba" i trädgården. Eftersom det tydligen var riktigt kallt i natt, så vaknade man alltså till en höstmorgon med bara +10 grader - och här sitter jag nu. Inomhus!


Rolle har däremot gått ut och jobbar för fullt. Han tyckte det var perfekt arbetsväder, det är bara 15 grader nu trots strålande sol, så han tar bort trädgårdsmöbler och ställer in i skrubben!

Gissa om jag blev sur när han sa vad han skulle göra. Men...jag förstår honom också. Kan inte vara så kul att göra det i kyla, regn och blåst. Dessutom har vi inte suttit på dom speciellt mycket i år - eller förra året. Så egentligen vet jag inte vad vi ska ha dom till.
Jo, för att det ska se hyfsat snyggt och beboeligt ut.....

I "kylan" tänkte jag i morse ta en annan väg med Santos, men efter att ha stått och glott bortåt vägen åt fel håll en stund så ville han absolut inte det. Och den bortskämdingen får ju alltid som han vill.....

Men det passade egentligen väldans bra för då kom jag på att jag skulle visa hur mycket vi sågat ner lavendelvidet som växer i hörnan vid infarten (se pil).


Så här enormt stort var det för några dagar sen.....

...och så här litet är det nu. Vi tog väl kanske 3/4-delar av busken. Men det är ju JAS-månader (jul/aug/sept) då man kan beskära sina buskar eller träd och det har vi alltså gjort ordentligt.

 Men vi sågade inte bara på det här videt, utan vi har den sista tiden beskurit en hel del.

Bl.a. så passade jag på att beskära dom vidlyftiga smällspireorna utmed infarten. Hade klippt dom för bara en vecka sen, men dom växer så otroligt att det hängde ut massor med grenar igen.

Den här amerikanska linden i parken stammade vi upp för 10 dar sen ungefär - och den växer också bra så nu börjar den se riktigt bra ut.

Något jag egentligen skulle behöva ta tag i är att rensa under rosenspaljén också. Det är en massa nävor som jag måste klippa ner, men som sagt - lusten att gå ut idag har inte infunnit sig ännu.

Kolla vad hemskt det ser ut. Dessutom är alla klängrosor utom en - den i mitten - intorkade och
helt förstörda. alltså måste jag klippa ner dom också!

Men på morgonprommisen kan man ju inte göra så mycket annat än att gå runt och kolla in läget. Och som tur är så ser det riktigt snyggt ut när man inte ser detaljerna!

Även en del saker i trädgården som är riktigt vackra påminner om att det är höst, som perukbusken vid ruinen. Konstigt nog blommade den inte i år. Jag har två till en gul -blommade inte heller - och en annan rödbladig sort som blommade massor.

Just den här rödbladiga saken i förgrunden, en virginiahägg `Schubert´, börjar sitt liv på våren som grön men till midsommar är den mörkt röd. Alltså är det inget hösttecken!

Här bredvid dom torra pionerna på Pennys grav - närmast i mitten på fotot - växte det lilla rosenhagtornsträdet som vi var tvungna att ta ner för ett tag sen.
Blev faktiskt en klar förbättring. Jag skulle dock kunna tänka mig att flytta dit trädpionen som står inträngd under smällspireorna vid infarten.....

På den här sidan som tidigare var en "problemsida" med stekande sol i söderläge, alltså supertorrt, har det nu blivit riktigt bra. Gräset jag sått har kommit upp, så det är time att ta bort alla trampstenar som ligger där. Dom var tidigare till för att man skulle kunna åka över där med åkgräsklipparen, nu kan man köra över gräset. Skönt!

I den ännu torrare "stenhörnan" trivs det gulbladiga korstörnet fantastiskt bra, så där måste jag nog snart börja beskära trädet ordentligt. Än så länge är det helt OK, men det växer faktiskt nån meter ut på andra sidan gunnebostaketet. Alltså rätt igenom maskorna.....

När vi väl kommit tillbaka på "innertomten" så kom jag på att jag skulle visa hur uppväxt det är runt elstolpen. Rolle och jag målade lådan för många år sen för att den skulle se lite kul ut. Nu ser man
den knappt.....trots att jag klippt rent runt den!
Saker och ting växer fast man inte märker det. Så det gäller att hålla växterna i trim hela tiden!
Varje år!!

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Beskärning är verkligen viktigt. Att ha trädgård är en ständig kamp mot naturen, för beskär man inte blir det snart helt oregerligt, men så är det inte hos er. Där är hur prydligt som helst!
Kram, Ingrid

mammi sa...

Hur i himmelens dar hinner Ni. Inte nog med att du tydligen kan alla namn på växter o d y. Ni har ju det så himla fint. Jodå jag är avundsjuk,men vågar tala om det. Har hållit på en massa timmar med att spreja ogräsmedel på dels hela parkeringen samt inne på gårdsplanen. Medlet var slut i den JÄTTESTORA affären, får inte det förrän till våren. En annan butik hade 2 dunkar kvar, köpte båda !!! Var lite tyngre än jag väntat mig. Jag och Elvis har sprutat det på resten av parkringen. Går ju inte med något redskap, eftersom det är makadam och singel. Skulle gärna ha asfalterat, men enbart med grön asfalt, vilket jag aldrig sett. Vem vet det kommer kanske ???
Namn på växter och sånt, får inte plats i min hjärna, så jag skippar det. från att vara bastuvarmt här en längre tid, har det nu varit ruggigt, med blåst och annat skit. Det är bara att gilla läget
Ha det så gott ni alla tre
<kramar från oss 3 ( Uno var bara inlagd i 4 dagar denna gången. Totalt har det varit 22 ggr sen 21/1 2012) Borde väl bli van snart.
Ha det så gott
Kramar

Charlotta sa...

En och en annan färgskiftning, men det är fortfarande fantastiskt mycket grönt hos dig.
Ha det gott!

Ruben sa...

Nog är det så att det behöver "friseras" om det skall bli snyggt. Det är väl det som är det svåra att komma sig för med om man har en uppvuxen trädgård. Men vad mycket snyggare det blir!
Tänkte just igår, att nu är det lika bra att ta in trädgårdsmöblerna, åtminstone en del utav dem, men kanske är det liiiite tidigt?! Dock, trots att det var vackert väder i helgen, satt vi inte ute en enda gång, nej man bereder sig för hösten, det gör man!

Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Ja, tänk vilket torkaproblem ni haft.
Här i Wales känns det fortfarande mest som sommar, igår var en fantastisk sommardag, idag lite duggregn och dimma. Hösten kommer lite senare och våren lite tidigare här.
Ha en fin ny vecka!