KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 8 september 2016

NEGATIVT & POSITIVT

Ibland förändrar sig min trädgård utan att jag bestämt mig för att göra någon ändring!
Dom här förändringar kommer som tur är inte varje år. Det kan gå massor av tid utan att det händer något speciellt, men så slår "naturen" till och det händer flera obehagliga överraskningar.

Rosenflockeln är ungefär en tredjedel så hög som den brukar vara - och nu börjar den vissna också!
Just i år blev det förmodligen en massa trist beroende på att det varit torrt - vansinnigt torrt och
bevattningsförbud sen 1 april - och att jag vattnat ungefär en hundradel av vad jag brukar vattna.
En del växter har faktiskt inte ens fått en droppe extra vatten på hela våren och sommaren!

Rolles kastanj har fått brända bladkanter!
Det har t.ex. dött några stora uppväxta buskar för att inte tala om en massa törstiga perenner. Ett stort glanskörsbärsträd som jag planterade för 12 år sen och som fått en riktig grov och fin stam (det är ju barken som är den fina med det här trädet) är helt klart på gång att dö. Det ser väldigt fult ut, är snart helt utan blad.

På håll ser trädet - till höger - inte så hemskt ut...

...men står man under det så ser man hur kalt det är!
Ett litet rosenhagtornsträd på Pennys grav dog till 90% så vi var tvungna att ta bort det helt. Massor av buskar har alltså också gått åt, dessutom en massa klängrosor måste jag nog också snart klippa ner helt och hållet. Men dom brukar ju ta sig och komma tillbaka!

Här i början på Pennys gravrabatt stod alltså det lilla trädet. Nu är det borta, men jag gläds åt att jag satt en syren i andra änden - den har väct till sig riktigt bra i år!
Fast konstigt nog har en hel del växt till sig otroligt i år också. Förmodligen sådant som verkligen gillar torkan, men kanske framförallt värmen som varit. Så än så länge är det inte någon kris. Hade ju en hel del växter att "ta av" om man säger så.
Det gulbladiga korstörnet verkar trivas bra i torkan...

...likaså det här lavendelvidet - Salix augustifolia - som jag faktiskt inte trodde kunde bli så här enormt stort!
Och så har man ju ogräset som verkligen är frodigt i år och fyller ut ordentligt.....*fniss* skulle ha klippt ner allt det här, men har inte hunnit. Man har ju en del annat att göra också!


8 kommentarer:

Yvonne Blom sa...

Sorgligt att det inte har regnat så mycket i år och att växter dött. Men det är väl förunderligt att ogräset alltid lyckas ha sin växtkraft kvar. Hoppas att växterna kan återhämta sig tills nästa år!
Kram

Ruben sa...

Nästan lite skönt att det går mot höst så man kan lägga det där med vattning åt sidan. Det har varit ständigt spring med vattenkannan under hela sommaren, och hur mycket man än vattnar behövs det hela tiden mer. Mälardalen är ju känd för att ha torra somrar och våta höstar. Men man hoppas ju alltid på nästa sommar!

Ha det gott!
/Ruben

Gunborg Uhno sa...

Tråkigt när växterna dör för att det varit så torrt.Det är samma här.Men inte mycket att göra åt.
Jag ska ju dra ner på antalet växter så det gör inte så mycket om en del dör.
Och så har jag fått tid för operation äntligen.Önskar dom hade kunnat göra båda på samma gång men det går inte.
Kram/Gunsan.

Ingrid sa...

Jag tycker faktiskt att det är konstigt att det har vuxit och blommat som det har gjort trots den lilla mängd nederbörd vi har haft och normalt skulle man ju ha vattnat en massa, men inte i år.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Anonym sa...

Tänk att ni haft det så torrt och så långt bevattningsförbud. Fast hade det regnat mycket hade inte heller det varit bra. Alltid kommer inte svenskt "lagom".
Här i Wales har varit en fin sommar, men inte så torrt.
Ha det bra!

Ölandsvindar sa...

Bosses små kastanjer har sett ut så där flera höstar men kommit igen bra på våren efter. Jag tror att vi får planera växtvalet efter det här torra och varma klimatet. Det lär nog bli så många somrar framöver. Trist men kanske öppnar upp för nya arter. Kaktusodling kanske.

HWIT BLOGG sa...

Ja torrt är det, gräsmattan är gul men runt växthuset där jag vattnar är gräset högt, grönt och frodigt hi hi...ser nog roligt ut när jag kör gräsklipparen varv på varv BARA runt växthuset!
Ha en solig dag på ön...
Kram från Titti

Anja C. Hill sa...

Visst lär man sig mycket om växter när man drabbas av extremväder? Det är så synd att ditt fina glanskörsbärsträdet håller på att ge upp "andan".
Jag märkte hemma hos mig att vårtorkan gillas inte av många. Vi hade ju två månader torka från slutet av april till midsommaren. Trots att vi hade sedan regn i princip varje dag, plus att jag stödbevattnade, höll ett par träd att dö hos mig - je en dog också medan jag tror att jag lyckades rädda det andra.
Är det kanske en fingervisning på vad som är att vänta inför framtidens väder? Du får kanske investera i flera mycket torktåliga växter och begränsa de vattenkrävande till ett antal som du kan klara av med driksvattnet?

Ha det bra! /Anja