KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 4 augusti 2016

OMMÖBLERING OCH SANERING

Eftersom det fortfarande är extremt varmt och soligt - speciellt i växthuset där det idag var 42 grader - så tar man det lite lugnt. Eller rättare sagt man går ut och jobbar tills svetten rinner, sen tar man det lugnt en timme, så går man ut - sen går man in igen osv......

Och med "jobba" menar jag vattna och rensa ogräs! Det är så hemskt torrt att faktiskt en del växter börjat dö, fast inte solhattarna m.m. ovan i "gräs- och bamburabatten" på baksidan. Där är det inte fullt så soligt som på framsidan, det blir lite skugga på eftermiddagen som tur är.

Annars finns det ju en del som verkligen trivs i torkan och solen. Kolla in ogräset som Rolle står bredvid. Det växte inne i smällspireorna, så jag hade inte uptäckt det innan vi åkte på semestern och nu hade det verkligen växt till sig!!

Så Rolle, vår "förste ogräsrensare", fick lite extra jobb. Men gråbon - som jag tror att det är -  var ganska lätta att rycka upp som tur var!

FÖRE!

Annars har han idag ägnat sig åt att riva upp ogräs på infarten och parkeringen med hjälp av sin hemmagjorda ogrässkärare till gräsklipparen.

Efter!


Alltså en det är en vagn med en stor tyngd på och sen ett skär som går ner en bit i gruset/sanden. Fungerar bra, men ogräset kommer naturligtvis tillbaka - vilket grämer gubben min ofantligt!

Han kom in nyss och berättade att han var klar och att han dessutom hade hunnit med att klippa en bit i vårt flera hundra meter lång dike utanför! Inte dåligt!!

Själv började jag dagen redan halvsju (då var det skönt i växthuset, bara 20 grader) med att vattna i växthuset och möblera om igen för tredje gången (!) sen vi kom hem. Vi har nämligen sanerat där inne, t.o.m. tvättat gardinerna, eftersom vi hade så mycket bladlöss.

Än så länge har vi inte några bladlöss på vindruvorna, men det kommer väl om värmen fortsätter. Det är också lagom med vindruvor i år - jag tog nämligen bort en massa i våras!

Vi har tagit ut en del krukor och lådor och spolat med vatten för att få bort bladlössen. Så nu får 4 stycken stora stå kvar ute; 3 krukor med chili och 1 stor låda där det tidigare växte både låga
chili och paprika. Paprikaplantorna är dock numera borttagna - efter att jag skördat frukterna - dom var hemskt angripna.

Men dom här tre krukorna har Rolle flyttat till en bättre plats åt mig idag. Nu står dom istället mot nätstaketet mot parken framför växthuset. Nära, bekvämt och bra!
Till min stora glädje så regnade det inatt. Underbart! Det var visst 4 mm som kom och det gjorde att chiliplantorna ute ser riktigt bra ut. Dom inne däremot.....

Men vi har massor av annat än ätbart där; t.ex. hibiskus (som jag fick på fastlandet av
Boel & Berra) bougainvilla, lime, alströmeria, gladiolus, doftlilja, basilika (ja, det går ju att äta förstås *fniss*) m.m. m.m.

Här på en stor bricka är skörden från en enda chiliplanta som jag kastade igår. Dom ligger just nu i ugnen för att torkas ett antal timmar. Först därefter kan man trä upp dom på tråd och hänga dom luftigt och torrt i köket.

Otroligt nog så klarade sig dom stora krukorna som jag inte kunde flytta bra under semestern - men jag ställde dom i en stor plåtlåda med vatten.

Den lilla vita Agapanthusen jag fick som stickling av Margareta & Ingvar för 3-4 år sen har t.o.m. växt till sig och börjat blomma - men inte den normalstora blå tyvärr.

Även Cyklamen som jag förut hade i badrummet har trivdes ute i vatten plus skugga på altanen och har börjat blomma ordentligt!
Nej, nu ska jag gå ut i köket och fortsätta med mitt experiment. Jag bakar en Pan Pizza a´ la Pizza Hut. Ska bli kul att se om jag får till det!

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Så fint det blev på uppfarten! Han är duktig din Rolle, som har gjort den där fiffiga uppfinningen till gräsklipparen. På Stenstugu hade vi förr en skjuthacka till gångarna, men den gick i djupaste laget som man fick upp mycket jord som blandade sig med grusen. Tungt gick den också, så det ville till en stark karl för att få gångarna ogräsfria.
Hoppas du lyckats få bort bladlössen i växthuset nu.
Kram, Ingrid

Yvonne Blom sa...

Klurig gubbe du har som fixar det mesta! Fint blev det i gruset när ogräset är borta för den här gången.
Jag har ingen tur med min blå Agapantus. Den blommar bara ibland. Du har verkligen gröna fingrar med dina växter.
Bladlöss verkar trivas även i växthus, en vän har haft stora problem med det i år. Kanske är det chilin som är boven för vännen har också chili. Du har det så fint i ditt växthus!
Kul att vi även har hästar och ridning gemensamt, förutom bilsport.
Ha det fint vännen! Kram