KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 8 juli 2016

ROSOR - OCH CLEMATIS

Idag är det alltså dags att visa lite av mina rosor - och Clematis - så jag sätter igång direkt!


Här är min 12 m långa spaljé med både busk- och klängrosor samt några Clematis, enstaka liljor (alltså dom som inte ätits upp) och massor av nävor.

Den sjuka småblommiga klängrosen som växer längst till höger på spaljén är Phyllis Bide. En ros som aldrig levt upp till min förväntan!

Däremot är nästa, buskrosen Rhapsody in Blue, helt fantastisk i år. Den har alltid varit fin, men i år är den jättestor överfull med blommor. Mycket större än klängrosorna runt om! En favoritros!!

Sen följer den vita klängrosen  Else Krohn -Superior, mycket vacker men den är betydligt lägre än vanliga buskrosor. Tydligen lite känslig.....

Sen kommer den högsta av alla klängrosorna, Parade. Den är förhållandevis frisk och blommar mycket bra.

Efter Parade följer en knepig ros, Händel. Den är extremt vacker men jättekänslig tydligen. Den fryser ner varje år, så någon klängros har den aldrig utvecklats till. Inte ens så hög som en vanlig rabattros...
Sen är det ett jättehål i spaljén. Två rosor har dött. En rosaröd som heter Shogun och den röda Flammentanz. Den är ju extremt tålig, så jag vet faktiskt inte vad som hänt. Jag fick den för två år sen av min väninna Lisa här på ön, men den tog sig aldrig!
Istället visar jag två bilder på en buskros från Austin i England: William Shakespeare 2000. Hade två från början, men den andra som stod i andra änden av spaljén har dött för två år sen. Däremot har den här växt till sig riktigt ordentligt och börjar också bli lika hög som klängrosorna!

Och så till den sista på rosenspaljén, klängrosen Penny Lane som är helt fantastisk. Normalt!
Men inte i år. Den har fått massor av grentorka och jag tror att jag klippt ner den 3-4 gånger. Nu är den inte hög precis, men den blommar otroligt ändå! Så jag har inte gett upp hoppet om den!!

Nått som gillat den här torra våren och försommaren, det är penséerna. Allt ni ser i gruset är minipenséer - som jag hade för tre år sen! Helt otroligt!!
Även i stenarna vid ingången är det fullt och dom har t.o.m. spridit sig upp i två blomkrukor. Och inte har man hjärta att rensa bort dom.....

Här ser man  några gula penséer till höger bland stenarna och några blå i krukan med Astilbe.  Även klematisarna verkar trivas - för att inte tala om det vackra och lättborttagna ogräset nunneört!

 Nertill är det vinröda...
...och upptill blandat med lilablå klematis!På baksidan, eller kanske mer på gavelsidan ut mot parken, finns min "rosfolly" (alltså rosgalenskap) där det växer fyra sorts klängrosor.

Första har vi den gula Golden Showers...

Sen den ljust aprikosfärgade Goldstern...

...den tåligaste av alla klängrosor verkar det som, återigen en aprikosfärgad. Alchymist, den fryser aldrig ner...

...och till slut den vackraste av dom fyra, en starkt orange; Westerland.  

På trappan upp till altanen, bredvid den fortfarande torra poolen, sitter Santos och kollar in läget!

 Det kan ju komma någon kviga i kohagen bakom.
Den enda av dom tidigare tre klematisspaljéerna har massor av klematis, vilken sort kommer jag dock inte ihåg. Så det blir inga namn på dom.....

 Lite längre bort, precis vid ingången till baksidan i lyrrabatten, växer den här vackra klematisen.

Och i en låda - utan botten - växer den vackra och väldoftande rabattrosen Heidi Klum. Där skulle också två buskrosor ha växt, men dom dog i våras. Konstigt, dom skulle enligt utsago vara jättetåliga!?

Sen slutar jag dagens inlägg med en "ros", en s.k. bergsros; Cistus någonting..... ska vara ganska ovanlig enligt en del och svårt att få att blomma, men det gör det här exemplaret till min glädje!
        

8 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Blommar på fint hos dig ser jag...härliga rosor! Ja här regnar det mesta bort känns det som, både rosor och klematis hänger. Nu vill jag ha SOL och värme, ett antal veckor framåt!
Sommarkram från Titti

Evas Kvarnaro sa...

Jag älskar rosor och klematis och . . .
Helg hälsning från oss
Eva :)

Marta Ronyai sa...

Hej Susie!
Jag sitter i bil och ser inte bilderna i solen, men jag antar att rosorna är förföriska. Jag blev så road av din kommentar om vännen och kusinen. Jag kom att tänka på en vännina som håller på att anlägga trädgård runt sitt vackra nybyggda hus. På sin natursköna norrsida har hon nu lagt en jättelik gräsmatta och vill att jag ska komma att titta! Platsen ropade efter lundplantering, men det blev rullgräsmatta. Suck. Teorin om lättskött trädgård fick dock sig ett törn i torkan som varade i 1,5 månader just när gräsmattan var nylagd. Man tror att man kan påverka åtminstone sin närmaste omgivning, men så behöver det i te vara. Jag har även en nästintill immun syster.
Kram
Marta

Bosse Lidén sa...

Tänk att det bor en hund i Paradiset. :)
Helgkram Bosse

Gunborg Uhno sa...

Rosor och Klematis finns inget vackrare.Och så blommar dom så länge.
ha det gott.

Yvonne Blom sa...

Oj, oj, vad blommor du har och vackra är de!
Ha det fint! kram

Anonym sa...

Vilken rosenfröjd!!! Och vilka klematis!
Tack för att du delar med dej till oss!
Ha en bra ny vecka!

mammi sa...

Saknar faktiskt ord för era underbara blommor. Men en sak som jag nog är bättre på är lördagens inbjudan och besök på 60-års Jubileet på Råbelövsbanans G P,vilka underbara bilar och motorcyklar.
ha det så bra alla 3
Kram