KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

söndag 17 juli 2016

KUSTLOPPIS OCH TRÄDGÅRDSVÄXTLIGHET

Igår spenderades över halva dagen nere vid kusten här i Eksta, 5 meter från havet. Djupviks vänner hade arrangerat ett stort jippo med brandkåren, räddningstjänsten, helikopterbesök,
lotteriförsäljning, korv och glass m.m. m.m. - och så en bakluckeloppis.

Liriodendron tulipifera - tulpanträd
Det senare var det vi deltog på. Rolle tömde all förvaring och lastade hela pickisen full med grejor samt två stora bord och åkte dit vid elvatiden. Jag tog Santos, lite smågrejor och en specialväska med en massa växel (tur) och åkte efter. Jippot skulle börja klockan tolv.

Sambucus canadensis nigra `Black Lace´ - röd- och flikbladig fläder

Vädret var helt perfekt för en loppis; Gråmulet (alltså inte passande för badande) men varmt och skönt - och absolut ingen risk för regn. Så det bara dånade in folk redan när vi började lasta ur pickisen och ställa upp borden.

Självsådd Verbascum chaixii `Wedding Candles´ - fransk kungsljus
Det var jättekul och vi träffade massor av bekanta och lärde dessutom känna en del nytt folk här ifrån Eksta. Det var också massor av hundar på plats, men Santos fick bara hälsa på två tikar och en hane. Vid tvåtiden blev det - återigen - strålande sol, vilket gjorde att man var riktigt glad när
det hela var över vid fyra.

Centranthus ruber `Coccineus´ - pipört 

Vi sålde väldigt bra och hade väl kanske bara 1/4 kvar av alla våra grejor när vi åkte hem - så det var mycket lyckat. Det konstiga på loppisar är dock att det man tror att man ska få "gifta sig med", det säljs först. Och det man tror ska gå åt direkt, det har man med sig hem igen.

Tavlan från 70-talet inköpt av en numera avliden moster. Skylten ovanför inköpt i Visby förra veckan!
Kvällen spenderades halvsovandes i TV-soffan, man blir faktiskt helt slut av att "inte göra något" en hel dag. Ja, förutom att prata med folk förstås! *fniss*
Rhus glabra typhina `Tiger Eyes´- gulbladig rönnsumak och japansk Kerria

Innan vi åkte ner till kusten så hade jag dock hunnit med att rensa lite ogräs, samt att klippa ner en perenn jag fått av min väninna Lisa. Det är en "brokbladig malört", Artemisia vulgaris ´Variegata´, som nu hade börjat växa upp över den svarta keramikbollen vi fått av Eva & Rolf när dom var här och hälsade på.

En del av "gräs- och bamburatten" med malört och dekoration.
Visserligen älskar jag brokbladigt - speciellt i gult och grönt - men nu hade den här malörten börjat ta över hela "gräs- och bamburabatten". Den var dessutom så hög att man knappt såg dekorationen längre - och då måste jag ju göra något. Alltså skar jag ner malörten till hälften ungefär.....
Bara så länge innan mera drastiska åtgärder måste till!

Artemisia vulgaris ´Variegata´
Idag har jag läst på och mycket riktigt är den här växten en "odlingsvariant" av Gråbo! Inte undra på att den uppträder som ett ogräs!! Den är ju det!!!

Gången till entrén
Vid ingången växer mer "ogräs", självsådda penséer. Men dom får faktiskt vara kvar.

Ingångskrukan med blomsterböna
Dom växer inte bara mellan plattorna och ibland stenarna, utan också i några av mina krukor. Men det är också OK!

Grinden till "innertomten"

Här har vi nästa ogräs, den gulblommiga nunneörten. Men att ha ett vackert lättborttaget ogräs som dessutom blommar hela säsongen, från tidig vår till sen sommar, kan man inte klaga på. Och jag tror faktiskt att längre upp i landet skulle folk vara glada för det här "ogräset".
Att nunneörten inte har några problem alls med torkan syns tydligt, men kolla in det vackra - normalt helt svarta - "gräset" mörkt ormskägg (Ophiopogon planiscapus `Black Beard´) som har massor av bruna nästan helt intorkade blad.

En del av "långrabatten"
I "långrabatten" som numera endast ska innehålla buskar och små träd, växer en del annat kvar också trots utrensningen. Bl.a. en jättestor rosenflockel (den har jag med flit sparat, är dock ej med på bild här) samt en vallmo som jag också fått av väninnan Lisa.
Vit storblommig vallmo
Den var dock lila förra året, men vid frösådd så har blommorna blivit vita med blekt lila mitt. Kanske inte riktigt i min stil, så den får jag nog rensa bort också! Man har en del att ta hand om framåt hösten!!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul med ett lyckat loppis och en trevlig social dag.
Härliga trädgårdsbilder som vanligt!
Tack för svaret på växtfrågan på min blogg, du har ett litet tack där.

Rosor och ruiner sa...

Jaså du var också på loppis, ja det tror jag banne mig hela Gotland var! ;) Vi hölls mest till kring Sandaområdet, där kryllade de av både loppisar och folk, minst sagt parkeringskaos in till en av de större loppisarna där. Men så var det ju också perfekt väder för loppis!

Kram Gunilla

Ingrid sa...

Jag hade fullt upp med kalasande igår, så det blev inget besök i Djupvik, men syrran och hennes man var där vid 10-tiden. Alldeles för tidigt alltså.
Kul att det gick bra med försäljningen!
Kram, Ingrid

mammi sa...

Jag har också varit på Loppis, gjorde ett fynd. En el-driven trimmer 40:- helt perfekt. Testade den här hemma och insåg att "tråden" snart var slut, körde in till en affär, för att köpa en ny "spole" Tyvärr den modellen tillverkas inte längre !! Så var det med det fyndet, blev i stället en ny.Har inte fler berömmande ord, för er fina trädgård, men allvarligt så är jag avundsjuk
Ha det så gott alla 3
Kramar från oss 3.

mammi sa...

Till ditt förra inlägg, Rolles konstverk, tror jag är gjort av buntband !!!

Jord under naglarna sa...

Roligt med lyckat loppisäventyr. Jag har aldrig sålt nåt på loppis och har inte så många loppisfynd heller, har nog inga loppisögon helt enkelt. :)

När nån "söderut" säger att en växt är spridare brukar jag tänka det "då överlever den nog hos mig", haha.

Må så gott!