KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

tisdag 12 juli 2016

KONSTVERK OCH FLER DAGLILJOR

Timmen är sen och jag var uppe redan halv fem i morse, men jag är inte trött utan har väl kanske kommit in i det som brukar kallas "andra andningen"! Alltså, man är så övertrött att man inte kan sova.....perfekt tidpunkt för att blogga lite!!Rolle gjorde ett konstverk härom dagen och hängde upp på altanen. Ser riktigt kul ut, men är det någon som kan gissa vad det är gjort av?

I förra inlägget om dagliljor så skrev jag om en orange som var så vacker, men som tyvärr inte blommade den dagen jag tog fotona. Nu blommar den dock för fullt - och den är pampig. Riktigt stor och lysande orange!

Det är precis överfullt i pallkragarna och jag räknade till ytterligare 10 dagliljor som blommar för fullt. Det ser dessutom helt "utsålt" ut i lådorna så jag får nog gräva upp och dela en del plantor i höst. Vi - Rolle var med och hjälpte mig - gjorde det för två år sen och det verkar som om det var positivt.Jag har hört många odlare som klagar på att just i juli, alltså under högsommaren, så är det inte så mycket blomning. Till dom vill jag bara säga; Satsa på dagliljor (Hemerocallis) som blommar otroligt, som är lättskötta, som (nästan) aldrig drabbas av några sjukdomar eller insektsangrepp.  Dessutom finns dom i alla möjliga färger och faktiskt i en hel del olika storlekar - och några former!
Det passar bra att lägga in dom här bilderna ikväll - jag tror inte att mitt huvud är riktigt med för att skriva så mycket!Fast för dig som inte gillar dagliljor - det finns faktiskt såna personer - så kommer här en annan bild som "råkade" fastna i sökaren idag.

Bilden är från "stenhörnan" där det i framkant på bilden växer ett självsått skott från en rödbladig smällspirea (Physocarpus). Exakt vilken namnsort vet jag inte, jag har väl 4-5 olika rödbladiga och så en 3-4 gulbladiga (men inga gröna). Jag älskar smällspireor, så den ska få växa kvar!
Bakom stenen växer en stor rugge med fransk kungsljus (Verbascum chaixii) som efter att ha fört en tynande tillvaro i massor med år helt plötsligt visar sig från sin allra bästa sida. Den har t.o.m. frösått sig i vildrabatten mot kohagen på baksidan. Dom här milda vintrarna har verkligen varit positiva för en del växter!


Så var det då förklaringen till bilden på "konstverket" som Rolle hängde upp på altanen. Det är en massa slangar till droppbevattningen i växthuset!
Vi har fått låna anläggningen av goda vänner och nu sitter allt på plats och är testkört. Det verkar fungera, men det nya tidurets (som Rolle köpte igår) anslutning till vattentappen var naturligtvis en konstig gänga på. Så i morgon måste Rolle köpa en sådan så vi kan koppla in allt och ställa in på bevattning morgon och kväll. Plantorna - speciellt tomaterna - måste ju få vatten när vi är på semester.....

5 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Just nu hinner jag inte med något annat än att laga mat och tillbringa eftermiddagarna vid hembygdsgården men nu måste jag ta en snabbtitt runt på alla bloggar. Fint med clematisen och hostan tycker jag. Apropå bevattningsanläggning: Jag hade en gäst förra veckan som berättade att hon hade rest ifrån sitt växthus under en vecka. Dock hade hon varit väldigt noga med att ställa in timer och bevattning så att allt skulle fungera medan hon var borta. Precis när hon skulle sätta nyckeln i ytterdörren och låsa hörde hon den gode vännen polisens röst inom sig: "Stäng alltid av huvudkranen till vattnet när du åker bort". Visst ja tänkte hon, sprang in och vred av kranen och åkte glatt iväg, stolt över att hon hade kommit ihåg det. Det var många slokande och rent av livlösa plantor som mötte henne när hon kom hem igen. Så kan det gå!

Anonym sa...

Häftigt konstverk! När ställer han ut offentligt? Ni kanske ska öppna ett galleri hi,hi!
Vackra liljor, underbara färger!
Här i Wales går vi och väntar på att sommaren ska komma!
Ha en fin dag!

Marta Ronyai sa...

Vilken samling!
Jag har faktiskt också en liten plantering med bara dagliljor, men de har inte kommit igång med blomningen riktigt ännu. Tyvärr är de drabbade av den där insekterna som äter upp blomknopparna inifrån, fast jag hoppas att angreppet minskar i år efter fjolårets hårda rensning.
Men jag gillar dagliljor mest för att de grönskar tidigt på säsongen och är snygga till lökväxter.
Ok, jag gillar blommorna med. Dina är underbara!
Susie, på Indiska har de enfärgade lila sammetskuddar på rea nu, inte sittunderlägg, förvisso, men jag tror att du skulle gilla dem. Kanske finns de på nätet?
Kram
Marta

HWIT BLOGG sa...

Åh var det så! Hi hi, gissade på något med elkablar...
Sköna liljor hos dig och den oranga färgen är magisk!
Ja här i Karlskrona bara regnar det, sen 2 minuter sol och sen regn igen. Men kvällarna är fina...
Sommarkram från Titti

Jord under naglarna sa...

Hos mig är det största blomningstiden just nu, men så bor jag ju norrut också.
Jag har faktiskt kollat lite mer på dagliljor på sistone. Håller på med en rabattuppgift i skolan och det var då det började, haha! Man verkar bli lite dagliljefrälst om man väl börjar?!!