KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 7 juli 2016

"BARA" DAGLILJOR

Dagens inlägg kommer nästan bara att handla om dagliljor - fast en del annat smyger sig naturligtvis in! T.ex. det att jag tydligen är allergisk mot vindruvsblad!? Är det möjligtvis någon annan som också är det?
Har aldrig varit allergisk mot något tidigare, men nu så börjar mina armar klia alldeles förskräckligt när jag beskär vindruvorna. Och beskära dom måste jag, dom växer ENORMT.....
Men över till det här med dagliljor - alltså Hemerocallis som inte är någon lilja - trots utseendet och namnet!

Det ställe där jag har flest dagliljor är på framsidan, även om det finns en hel del på baksidan också. Men dom har inte börjat blomma ännu, alltså blir det bilder från "pallkragsrabtten"!
Just den här bilden är tagen från "förträdgården" in mot "innerträdgårdens" framsida. Den lilla ynkliga gulgröna busken i mitten är en klätterbenved, Euonymus fortunei var. radicans `Emerald Gold´, som jag har flera ex av. Dom självsår sig nämligen väldigt lätt.
Tidigare växte en stor vingad benved här, men 90% av den var död i år så Rolle fick ta bort den.
Förra veckan tröttnade jag på det stora hålet, så vi flyttade hit den. Nu hoppas jag att det inte var någon sjukdom som går på alla benved som den förra busken dog av!


Samma "pallkragsrabatt"  sett från andra sidan.


Tyvärr har jag inte listan med namnen nära, så ni får bara se bilderna utan namn. Är alldeles för "utarbetad" (=alltså varit i trädgården hela dagen) för att orka leta fram den!


Det var alltså 9 stycken olika som blommade idag. Men den vackraste som jag såg igår, den var jättestor och i en underbar orange nyans, den hade bara två knoppar och ingen blomma idag. Typiskt! Men det kommer ju fler dagar.....


Dom här är ju också vackra och dessutom kanske i lite annorlunda färger än vad om är allra vanligast.
Som ni ser har jag "råkat" få med en dubblettbild, men just den är så fin så jag tyckte det
var OK. *fniss*

Bredvid den 12 m långa pallkragsrabatten så finns "långrabatten" på 50 m mot vägen. Den har ju varit väldigt problematisk med massor av ogräs blandat med perennerna.
Numera - efter höstens jippo - så innehåller den enbart lökväxter & allium, samt buskar, små träd samt bambu. Och återigen MASSOR av ogräs!
Rolle har dock varit otroligt bussig och rensat nästan hela. Det är nog bara 2-3 meter kvar som han ska ta i morgon.
Men vad skådar mitt högra öga!? Ett ogräs med vackra vita klockor, eller.....? Är det något jag satt för länge sen som nu har fått plats att börja utveckla sig och börjat blomma? Knölklocka kanske!?
Ja, jag har inte en aning, men så länge ingen talar om för mig att det är ett ogräs får plantan vara kvar!

Just nu är nog "pallkragsrabatten" som allra vackrast. Fast den var otroligt fin när alla allium blommade också.
Längst ner i hörnan under den ljusa busken (en häggmispel) är det alltså inte rensat, resten är helt klart. Men nu börjar ogräset växa till sig igen, så det är väl bara att börja om från början!
I morgon blir det nog massor av rosbilder, dom är ju också som vackrast just nu. Speciellt med tanke på att vi ÄNTLIGEN fått lite ordentligt med regn. Det blev runt 20 mm till slut igår!
4 kommentarer:

Yvonne Blom sa...

Så vackra liljor!
Ser fram emot bilder på rosorna.
Kram

Maribel sa...

Grönt och frodigt, det märks att ni fått regn. Vackra liljor, mina blommar inte ännu. Klåda och eksem på armarna får jag ofta, när jag rensar hos dottern, men det är inte vinranka.
Ha det fint /Marika

Ingrid sa...

Visst var det ett gott regn som kom. Vi fick också lite drygt 20 mm, sen har det drittlat lite i natt också och det ser nog ut som om det kommer att bli lite växlande väder nu. Syrra och hennes man kommer hit till ön idag och det brukar vara ett säkert tecken på att det är oväder på gång. ;)
Kram, Ingrid

FREEDOMtravel sa...

Vackra blommor! Jag är bara allergisk mot gräs. Eftersom jag bor i stan märker jag sällan av det, men när jag kommer ut på landet och det finns oklippt gräs blir jag allergisk ;)