KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 19 april 2015

BÅDE UPP OCH NER

Undrar om jag hinner skriva klart det här inlägget innan Formula 1-racet börjar om en kvart!? Förmodligen inte, men då avbryter jag bara och återkommer efter racet. Vi båda älskar nämligen racing, så det får vi absolut inte missa!

Så middagen (Rolle får pepparrotskött och jag köttsoppa beroende på att jag bara får äta flytande tills på torsdag och då jag ska göra en obehaglig undersökning) kommer serveras vid soffbordet framför TV´n. Inte så kul, men vad gör man? Köttet var inte färdigkokt utan jättesegt, så det måste koka en timme till. Glömde bort att göra iordning maten innan vi gav oss ut på en liten biltur och hundprommis!


Igår var Rolle och jag ute jättetidigt för att göra det som vi inte kunde göra i förrgår i det hemska vädret (det t.o.m. snöade några minuter). Alltså lägga på grus under rosenspaljén och slå ner en metallist framför lyxrabatten. 
Rolle har fortfarande ont i ryggen, så han fick ta det lite lugnt. Han slog ner listen och öste väl upp det mesta i skottkärran, men sen fick jag göra resten. Så gissa om jag hade ont i kroppen inatt..... Och inte nog med att jag hade träningsvärk, jag hade kramp på utsidan av ena benet också!
Men vad bra det blev! 
Och det är inga problem med gödsling. Jag använder det långtidsverkande Osmocote en gång varje vår och dom små kulorna kan jag lägga på stenarna!Att det nya gruset ser vitare ut beror på att det är massor med kalkdamm på det, så jag hade gärna sett att det regnat lite under natten - eller varför inte idag. För med den träningsvärken jag hade var  jag tvungen att vila mig - hemskt! Jag har alltså bara kunna sitta inne idag och titta på alla jobb som väntar.....

Här är en bild på en Cistus laurifolius, en vintergrön liten buske som vill ha torrt, soligt & varmt samt extra skyddat. Har fått den från mina vänner nere i Burgsvik. Men jag har ännu inte kommit på exakt var jag ska ha den. Soligt är det på framsidan i långrabatten och plats kommer det att bli när jag rensat klart, men kanske inte speciellt skyddat. 


Fast jag vill nog helst ha den där, jag behöver lite vintergrönt och tätt som skyddar mot det värsta ogräset. Så igår när jag och Lisa var till Stånga Handelsträdgård så köpte jag på mig en stor uppvuxen myrtentry för 90:- som jag ska sätta i "långrabatten" mot staketet. 


Alltså precis har bredvid/under det lilla trädet som är en brokbladig pagodkornell. Den lilla rufsiga gulabrokiga busken i framkant till höger om Alliumtovan, den ska också flyttas in mot staketet. Det här skulle jag alltså ha gjort idag, men GRÄVA var inte att tänka på.....

Efter Stånga begav vi oss till Jonas i När dit Trädgårdsamatörerna var inbjudna. Där träffade vi en massa trevliga medlemmar - och köpte en massa vackra växter. Den här jordvivan t.ex. som jag tror att nästan alla föll för. Den var så vacker med sina rosa blommor med vit kant. Så det är klart att en sån måste följa med hem!
Även dom här krusiga penséerna såldes det mycket av. Jag t.ex. köpte 5 stycken plus en rosablommande Astilbe som jag ska ha i stor en kruka som står väldigt skuggigt. Ja, det är ganska ljust, men det kommer ingen sol på den alls och då är det inte så mycket man kan ha i den.
Men den står på ett sånt här rör till dräneringen på framsidan, så jag måste ha något där. Ett fult brunt plaströr som sticker upp mitt bland alla grå stenar, det kan man ju inte ha!
Det fanns en hel del man ville ha hos Jonas, men det är inte riktigt dags för det ännu. Jonas tyckte också att jag nog skulle vänta minst 2-3 veckor innan jag satsade på blommorna till min "lyxrabatt". Vilket är trist, nu finns den ju där rensad och klar och bara väntar. Fast jag har ju lite lökväxter i den, man får trösta sig med det!När vi kom till Jonas upptäckte jag att kamerabatteriet hade sagt upp sig, så dom här fyra sista bilderna har jag lånat från vår hemsida (som ju jag sköter) och det är vår ordförande i Gotlandskretsen, Trädgårdsamatörerna  Elisabeth Johansson som tagit dom. Jag hoppas hon ursäktar stölden.....

7 kommentarer:

Charlotta sa...

Det är underbart och pyssla runt i trädgården nu, motorsport på teve väljer jag bort både vinter, vår, sommar och höst. ;) Men jag hör det, för det finns någon här i huset som gillar att titta på när bilarna åker runt runt. Haha, jo jag k-a-n förstå att det inte är så tråkigt som det ser ut om man har intresset. ;D

Ha det gott!

lavendia sa...

Mmm vad mycket fint. Inte visste jag att man kunde ha cistus ute. Penseerna är verkligen fina, har inte sett sådana. Primulan också jättefin. / Britt

Gunilla Teckenberg sa...

Jag gillar verkligen din grusrabatt! Det finns inget som framhäver växter på samma sätt som ett vackert grusunderlag, jag gillar det sparsmakade och din rabatt är så elegant. När regnet fått skölja bort dammet blir det så snyggt!

Kram!

Marlise sa...

Jetzt wird es jeden Tag wärmer.
Da fühlen sich die Pflanzen und die Menschen wohler.
Rolle und du, ihr arbeitet zu hart im Garten.
Macht langsam.....
damit ihr noch lange von dem schönen Leben auf Gotland habt.
Alles Gute für deine Untersuchung
und für Rolles Rückenschmerzen.

Nu är det varmare varje dag.
Eftersom växter och människor känner sig mer bekväm.
Rolle och du, du arbetar för hårt i trädgården.
Ström långsamt .....
så att du kan länge har av det goda livet på Gotland.
Alla de bästa för din obehaglig undersökning
och för Rolles ryggont.
Ktam Marlise

mammi sa...

Kan ju bli avundsjuk för mindre. Vackra bilder som alltid. Ett bakslag har vi drabbats av, vet faktiskt inte om jag klarar fler. Men vår älskade Elvis, gör en ju alltid på gott humör. Väluppfostrad kommer han aldrig att bli, det räcker med att han tittar på en med sina bedjande ögon, sen är man såld.
Kram till er alla tre
från oss tre.

Anja sa...

Cistus är en vacker buske. Arter av den växer på Kreta på bergen.

/Anja

Ingrid sa...

Så fint det blev med den nya grusen. Det lär ska komma regn till helgen, så då får du den tvättad.
Hoppas att den där träningsvärken ger med sig snart.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid