fredag 27 mars 2015

BLOOMING FRIDAY - ÖVERRASKNING

Ja, överraskningar kan ju vara både positiva och negativa. Men jag antar att dom flesta som skriver under rubriken Blooming Friday berättar om sina positiva överraskningar,  men jag ska visa en negativ! 

Kolla in det tråkiga vädret idag: först var det dimma sen blev det regn!
Så här "kul" ser det fortfarande ut i "gräs- & bamburabatten". Har inte hunnit med att rensa av den. Hinkarna som ligger bredvid brukar jag ha med sommarblommor i dom stora plåtkrukorna på altanen, nu var dom fulla med gammalt prydnasgräs och vatten. Alltså måste dom få rinna av ordentligt.....

Det började med att gubben och jag i början på veckan rensade lite i trädgården - för det kan man ju hålla på med hur länge som helst. På tisdagen kom jag på att vi nog behövde ansa till den uppstammade tujan lite mer. Den såg lite sned ut i toppen. Eftersom jag inte står på stegar (höjdrädd) så passade jag på att be Rolle klättra upp.. Det han klippte ramlade naturligtvis rätt ner i rabatten nedanför. Bl.a. på - eller man kanske ska säga mitt i - en liten brokbladig klätterbenved. Mitt jobb var sen att plocka upp allt skräp - och vad hittade jag då som överraskade mig ordentligt!?

Här syns tujan med den lilla klätterbensveden (nerklippt) nedanför.
Jo, två väldigt konstiga stora - som en liten näve - knutor nederst på ett par benvedsgrenar! 
Dessa, samt grenarna dom här utväxterna satt på, tog jag bort och undersökte noga. Hade aldrig sett något liknande, så när jag kom in letade jag naturligtvis runt på nätet och hittade följande:


CROWN GALL på Euonymus 
orsakad av 
Agrobacterium tumefaciens. 

Symtom och tecken
”Krongalla” identifieras av att en utväxt som uppträder på vanligtvis på rötter och vid basen, men även ibland i kronan, på vedartade växter såsom kärnfrukter (t.ex. äpplen, päron) och stenfrukt (t.ex. körsbär, aprikos) och nötter (t.ex. mandel, valnöt ).
Krongallbildningar bildas också på prydnadsvedartade grödor såsom rosor, Marguerite prästkragar och spp. samt på vinstockar och käppar såsom vinrankor och hallon. Marguerite daisy, krysantemum och vinrankor kan smittas systemiskt.
Ibland har gallbildningar observerats på åkergrödor såsom bomull, sockerbetor, tomater, bönor och alfalfa, men sjukdomen påverkar inte sådana grödor ekonomiskt. 

Crown Gall orsakas av en bakterie som normalt är associerad med rötterna hos många olika växter inom området. Denna bakterie kan överleva i det fria i jordar med god luftning - såsom sandrika - där krongallsjuka växter tidigare har vuxit. Bakterien kan också överleva på ytan av rötter (rhizoplane) hos många växter.

Behandling
Den enda användbara metoden för att behandla infekterad jord är med värme. T.ex. 60 grader het ånga under 30 minuter. Ångande är ju acceptabelt för ekologisk produktion.
Sanering är mycket viktigt i ett program där sticklingar produceras. Arbetsområdena är ofta indränkta eller rengörs med hypokloritlösning för att döda eventuella bakterier som kan finnas närvarande på ytan. I vissa anläggningar, såsom för druva, kan bakterien ändå ibland komma in i xylem. Sticklingar tagna från sådana anläggningar kan utveckla krongallbildningar.
Verktyg och ytor som kontaktar materialet bör rengöras och regelbundet behandlas med ett desinfektionsmedel.

Min alldeles egna slutledning
Det är tydligen bara att gräva upp växten och bränna den, samt byta jord! Men vem 17 vill göra det på en vacker buske som verkar trivs alldeles otroligt bra för övrigt? Dessutom kanske smittan finns överallt i rabatterna.....och hur mycket jord behövs bytas då!?

Anders, Eva och vår ordförande Elisabeth.
På kvällen skulle min väninna Lisa och jag åka till Visby för att i Gotlandskretsen, Sällskapet Trädgårdsamatörernas regi se och höra om Eva Gisslander och Anders Anderssons trädgårdsresa i Lake District, England förra året. Alltså tog jag med mig en gren med en utväxt på och visade upp för hela församlingen.


Det var hela 72 trädgårdsmänniskor på träffen, men INGEN hade varken hört talas om det här eller sett något liknande. Trots att den enligt nätet ska finnas i hela världen. Det verkar alltså som om det är lite mer avancerade odlare än Trädgårdsamatörer som har koll på den här hemska saken. 

Som synes har jag benved överallt - här är det i murrabatten!
Typiskt dock är att min trädgård, som tidigare råkat ut för både potatisbladmögel och päronpest, ska få angrepp av sånt. Jag tänker dock inte gräva upp busken - som jag dragit upp själv från en avläggare - ännu. Det är den för fin för.....trots att jag misstänker hur det slutar! 


Får jag möjlighet i morgon - alltså om vädret är bra -  så ska jag börja med att rensa av under piedestalerna på baksidan.

Tyvärr har jag inte hunnit med att göra dom jobben jag tänkt mig i veckan. Först var det kalla iskalla vindar som satt stopp, sen var det tyvärr ett akut insjuknade som resulterade i både ett vårdcentralbesök och ett akutbesök på sjukhuset i Visby. Inte kul...men nu är jag "fit-for-fight" igen, så blir bara vädret bättre så ska väl baksidans rabatter snart vara avrensade. 
Sen är det bara att börja om från början och börja det jag kallar "finrensningen". Alltså - försöka - ta bort allt ogräs som under den milda hösten, vintern och tidiga våren växt in i rabatterna!

TREVLIG HELG

13 kommentarer:

lavendia sa...

Jag skulle nog också dra mig för att ta bort växten. Men å andra sidan har du ju svårt att behandla den med het ånga heller.
Trist överraskning. / Britt

trädgårdsdrömmar sa...

Tänk så många konstiga saker men råkar ut för som trädgårdsägare.Har aldrig hört talas om den sjukdomen på växter.Man kan ju knappast byta ut jorden i hela trädgården.Vi håller tummarna för att du får ha alla buskar kvar .
Trevlig helg.

Carita och Bertel sa...

Den sjukdomen har jag aldrig hört talas om av någon och inte sett den, otäckt är det. Man bli ju överraskad (eller kanske inte) av alla konstiga sjukdomar som dyker upp, beror det på klimatförändringar? Hoppas på bra väder i morgon så man kan fortsätta rensa rabatterna. Ha det fint. Carita

Luna Ek sa...

Underliga äro dessa bacilusker!
Hoppas benveden klarar sig.
Trevlig Helg
luna

Evas Kvarnaro sa...

Hej igen, jasså du kom ut ändå i trädgården, enligt samtalet hade du ingen lust eftersom vädret var dimmigt och grått. Ja sen går du ut och hittar den konstiga gallsjukdomen på busken.
Både positivt och negativt, eller.
Ja hur ska du nu göra, det är frågan.
Ingen special behandling som t.ex.
att Santos kissar lite extra på den, då kanske gallan blir rädd och försvinner.
Kattpiss är något som vi alla skyr, *fniss*, men ni har väl inga katter i närheten.
Nu ska jag byta om till kvällsbjudningen hos vänner.
Hastigt och kul.
Ha de så bra, trevlig helg till er tre.
kram/ Eva

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Sådana knölar har också jag på den variegerade benveden men har inte brytt mig eftersom den växer bra och trivs. Visste inte ens att det var en sjukdom, men nu vet jag :-))
Trevlig helg!
Birgitta

Marta rike sa...

Hm. Jag ska undersöka mina benved idag, men tror knappast att jag gräver upp dem oavsett. De har intentionerna är nog avsedda för kommersiell odling.
Vädret ser lovande ut idag och det finns att göra. Tråkigt med sjukhus, var rädd om dig.
Hälsar
Marta

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Trist med sjukdomar på växter men du är vetgirig och tar reda på vad det är. Det kanske inte betyder något alls för växten och det fortsatta livet i trädgården.

Jag har ingen aning om varför du har bekymmer med att komma in på min blogg, konstigt är det.

Har du satt min blogg under favoriter? Då uppdateras inte inläggen utan samma inlägg visas hela tiden. Det är det enda jag kan komma på.

..och nu får vi verkligen hoppas på lite värme så vi tål att vistas utomhus...

Kram!

Knatten sa...

Ser ut som blomklål!!
Jag har oxå tråkiga överraskningar nämligen kirskål som jag alltid varit så rädd för. Nu har jag minsann att jobba med. /Knatten

Sofie sa...

Det där var ju ingen trevlig överraskning, aldrig hört talas om denna sjukdom men den verkar ju inte roligt kan man säga. Ha det fint och hoppas det löser sig med växten:)
Varma hälsningar,
Sofie

Maribel sa...

Ibland får man trevliga överraskningar, och ibland mindre trevliga. Om växten trivs skulle jag låta den vara kvar, oavsett knölar. Ha en skön helg!

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Läskigt att hitta tråkiga överraskningar men sånt är trädgårdslivet. Skönt att ni redan börjat rensa och få fint hos er. Här är det fortfarande vinter tycker jag.
Trevlig helg!

Villrose sa...

Usj! Ja, dessverre kan våre kjære planter rammes av lumske sykdommer....