KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 3 februari 2015

I PLANERINGSTAGEN

Just nu är jag i knipa - jag har inget speciellt att skriva om och inte en enda nytagen bild att visa. Och ändå är jag så bloggsugen, så jag får väl ta fram lite gamla bilder och så klura lite på vad jag ska berätta!

Snart!
Eller förresten - varför inte visa några bilder på det jag roar mig med just nu!
Jag är ju vad man brukar kalla "kartoman". Det betyder att jag älskar att planera resor, boka hotell, leta matställen, läsa på om områdena vi ska till - men framförallt att sitta med en detaljerad karta och hitta udda små bilvägar och vacker natur.
Vi reser numera inte utomlands längre och är inget för att bara ligga stilla och sola & bada. Nej, vi gillar att se nya saker och dom senaste åren har det varit att se Sverige. Så istället satsar vi på en vecka på fastlandet varje år. Visserligen inte förrän på sensommaren så jag har gott om tid för planeringen, men har man hund och krav på hur man ska bo - då gäller det att vara ute
i riktigt god tid!

Första nattens stopp: Dinners utanför Arboga. Ett helt OK ställe, även om läget utmed motorvägen kanske är lite halvtrist! 
I år kommer vi att ta dagfärjan till Nynäshamn och sen fortsätta till Arboga. Fast på vägen dit ska vi göra en liten omväg till Löta Handelsträdgård i närheten av Eskilstuna - ett riktigt eldorado för oss rosälskare!
I år så är resan dessutom extra viktig, jag fyller nämligen jämnt så vi tänkte överraska en kusin till mig. Vi ska alltså bo i Sunne bara ett par mil från kusinen och hans fru och så ringa dagen innan och fråga om dom vill komma på söndagslunch till oss. 
Dom blir förmodligen helt chockade, dom bor ju i Värmland och vi på Gotland och det var år sen vi sågs, men jag tror att det kan bli riktigt kul - så länge dom inte är bortresta förstås. Men lite får man ju chansa.....

Egen stuga på golfbanan med utsikt över Fryken, kan inte bli bättre! 
Men vi ska bara stanna i Värmland två dagar, sen åker vi vidare till Dalsland där vi återigen ska bo på ett golfhotell. Anledningen är att dom oftast har alla faciliteter, rummen ligger i en modern byggnad och man får bo där med hund. Dom flesta "runtresande" golfare är medelålders bortskämda personer med krav på komfort, god billig mat, vacker miljö och en del har faktiskt också hund. Så dom här ställena brukar passa oss perfekt.....

Efter Värmland åker vi alltså söderut på lite småvägar. Det är ju roligast att se landet, inte en massa stora vältrafikerade lands- eller motorvägar. Vi tar oss till Färgelanda, eller rättare sagt Ellenö lite söder om orten. Där bor vi alltså återigen på ett golfhotell vid en sjö. 

Dagsholms Hotell och Konferencecenter

Dagen efter beger vi oss först söderut och sen öster ut över Vänersborg till Magnolia, en mysig visningsträdgård med restaurang och butik. Här har vi varit en enda gång tidigare och redan då bestämde jag mig för att åka hit igen, men nu var det fem år sen och det har 
alltså inte blivit av tidigare. 
Då åt vi lunch ute i trädgården och där fick Rolle (!) syn på ett jättesnyggt litet träd. Det visade sig vara en manchurisk valnöt, Julglans mandshurica - som naturligtvis numera finns ett ex av i vår trädgård!
Hotellet vi ska bo på ligger i Vara och där har vi bott ett antal gånger tidigare, men inte på fem år nu. Man får "egentligen" inte ha hund med numera, men vi som är gamla gäster brukar få tillstånd till det ändå. Mycket trevligt! 
Och stället är kanonfint med stort rum med kök & vardagsrum och så ett litet sovrum. Dessutom finns en innerträdgård i mitten på varje huskropp och en egen liten skyddad uteplats. Här brukar vi sitta ute och grilla på kvällen för hotellet har ingen matservering på sommaren. Det är nog mest affärsfolk som bor här normalt..... 

Hotell Grepen i Vara

Dagen efter har vi kanske lite väl långt att åka, för jag har planerat in att vi ska ta oss till Smålandsstenar och träffa Eva - min bloggvän som tillsammans med sin man Rolf var hos oss i våras - och sen vidare därifrån till favoritstället i Ramkvilla. Här brukar vi ALLTID bo, antingen på hemväg eller på utväg - eller båda delarna, när vi är på fastlandet. Det ligger på perfekt avstånd från Oskarshamn, c:a 12-13 mil.
Det är också ett ställe med alla faciliteter; Eget vardagsrum/sovrum med uteplats utanför, kök och tvättstuga och badrum. Här är inga problem, här får vi alltid vipservice - eller "viftservice" som ägarna kallar det i och med att vi har hund! *fniss*

Ramkvilla Hotell och Konferencecenter
Miljön runt om är helt fantastisk och gillar man att bada kan man lätt ta sig ner till sjön på 2-3 minuter. Det är lugnt och skönt och det ligger ett fantastiskt värdshus nere vid sjön.
Nu har hotellet genomgått en stor förändring dom senaste åren, tidigare fanns inte så många rum och ingen matservering, men nu har en stor del av det som tidigare fortfarande var pensionärsbostäder inlemmats i hotelldelen.
Det här gjordes förra året, så det kanske är så att man kan äta där numera.....Ja, frukost har man ju alltid fått, men förra året var det i en riktigt stor matservering i den "nya" delen. Men eftersom vi brukar äta lunch ute på dagen så brukar vi faktiskt laga till nått lätt på kvällen och äta "hemma" - om det är ett sånt hotell förstås!

Dagen efter tar vi dagfärjan (underbart skönt att slippa sen hemkomst) hem till Gotland och sen är det bara att kasta sig över trädgården och fixa allt som "gått åt helsicke" medan man var borta!

8 kommentarer:

lavendia sa...

Sämre sysselsättning kan man ha. Du är verkligen ute i god tid.
Angående bloggandet, känner jag också ofta att jag absolut inte har ett enda dugg att skriva om. Du fick ihop en hel del som absolut var läsvärt. / Britt

Gunilla Teckenberg sa...

Nu måste jag absolut gripa in i planeringen.

Vi bor ju inte långt från Löta, och åker ni från Arboga till Löta ligger Hagtorpet ungefär mitt emellan med en extra sväng ut på landet.

Vi vill gärna bjuda på trädgårdsfika! Det skulle vara jättetrevligt att få träffa er!

Ingrid sa...

Det är väl en alldeles utmärkt sysselsättning den här tiden, att planera inför sommaren.
Jag var på gång och tänkte plocka fram mina pelargonior och plantera dem, men lyckades behärska mig idag, men i morgon plockar jag nog fram dem. Fast nej! Jag måste nog få in jordsäcken först så att jorden inte är 0-gradig, för då dör väl mina pellisar direkt.
Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Ni vill till fastlandet och vi vill till Gotland, *fniss*
Men ombyte förnöjer eller hur ?!
Ja det finns hur mycket vackert som helst i vårt land, det gäller ju då att köra och utforska det oxå.
Gillar oxå att 'hitta' nya vackra platser, älskar att få åka runt och bese sig. Varför sitta och glo inom de 'fyra väggarna', nej ut i skog och mark
stad, by, landet var som helst.
Det är trevligt att träffa nya spännande människor, alltid har någon något annat att berätta och visa.
Se vilken tur jag (vi) hade när vi träffade er, ni öppnade famnen för vilt främmande människor, gav oss något av er själva. Vi är många av den sorten människor som ger en utsträck hand - nu gör vi samma sak till er. Inte för att vi måste, men vi vill, det är så roligt och trevligt att möta 'lika tänkande', person-kemi för våran del.
Ni vet att ni är välkomna precis när ni vill och kan, utan krusiduller.

Jag förstår att du har det kul nu med planering, det är A och O för dig.
Jag kan göra det lite så där på 'en höft', sen gillar jag att chansa, det kan bli både och . . .
I Ramkvilla har vi varit så jag vet hur den platsen ser ut, men aldrig varit över natt på pensionatet.
Men du, vilka väga dit, oj oj . . .

Godnatt/Eva

Evas Kvarnaro sa...

Ojdå, hur kan jag glömma och tacka för hjälpen med blom-namnen.
Du fick 'jobba lite', tusentack !
Kram/ Eva

Kristina Bonander sa...

Ja, ibland blir det idétorka på bloggfronten om man ska hålla sig till det här med trädgård.

Men att dela med sig om resetankar kan ju också vara trevligt. Man kanske får tips från sina läsare.

Klokt val att välja Sverige. Vi gjorde en resa jag och min man 2013 i södra Sverige, kajkade runt, blandade kultur, trädgårdar, natur och besök hos vänner. Vi var rörande enliga om när vi kommit hem att det där var en av de trevligare resor vi gjort!

Trevligt resa (i förskott)

Kram från ett snöigt Stockholm
Kristina

GladiGrönt sa...

Jo men det är kul att resa i Sverige också! Gotland var en fin upplevelse för oss! Kan vi inte få bjuda tillbaka, när ni ändå är ute med bilen. Hit upp till oss i Höga kUsten kan det inte vara mer än 55-60 mil, från Stockholm, det kör man lätt på en dag. Speciell natur och så HögaKustenbron är sevärd. Och titta gärna in hos oss. /Monica

Gunilla Teckenberg sa...

Aah Susie, det hade jag glömt fast jag läst det ett flertal gånger, att ni inte fikar!

Löta kan inte bli tråkigt om man är en rosälskare. Där huserar Göte, en av landets främsta roskännare.

Jag förstår att tiden kan bli knapp och tröttheten infinner sig om man åker långt men inbjudan är stående, med eller utan fika.

Kram!