KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

måndag 9 februari 2015

BÖCKER...BARA BÖCKER

Vi läser mycket, både gubben min och jag själv. Jag har läst mycket jämt, men Rolle började väl komma igång först för en 20 år sen. Det gjorde att när vi flyttade för snart 12 år sen så hade vi enormt mycket böcker - och fina tidskrifter - som vi måste förminska antalet av. Alltså sorterade vi ut en hel del och så åkte vi till en rehabiliteringsavdelning på Huddinge Sjukhus med dom. Det blev mycket uppskattat! 

Efter utrensning av 12 papperskassar med böcker. Karaffsamlingen stod tidigare uppe på hyllorna ovanför lamporna, nu
ska dom ner på dom två översta hyllplanen på båda sektionerna. Om en stund ska jag dit och göra klart den högra delen,
den vänstra är dammad, tvättad och klar.
Som tur var kunde vi sätta upp våra bokhyllor på en lämplig plats i vårt nya hus. I hallen bakom "finingången" som aldrig används och där vi numera har vår lilla altan utanför.
Hallen döptes direkt om till "biblioteket" och fyllde sin funktion väldans bra. Men som det brukar med böcker så har dom ynglat av sig. Så inte nog med att den stora bokhyllan var helt full, vi har nu också böcker på kontoret, böcker i matrummet, böcker i lådor och påsar i klädkammaren och böcker i sovrummet!

En del av SF-samlingen mitt emot den stora bokhyllan, sen finns det en hel del i
garderoben bredvid den här hyllan.
Så i helgen började jag göra en "liten" utsortering och jag började naturligtvis med det som var roligast. Att tömma den stora bokhyllan där vänstra delen innehåller skönlitteratur och den högra deckare och thrillers. Att det var roligast beror på att ovanpå den här hyllan så stod min lilla karaffsamling! Nu skulle den ner och få ljus på sig så man ser den ordentligt!

Även hyllan på kontoret fick ställa upp med ett par hyllplan för olästa eller
extra bra pocketböcker. 

Nu fick jag till det så att det förutom lite luft i några av hyllplanen så blev det fyra hyllplan lediga, två i varje sektion. Kanske lite mycket men känner jag oss rätt så har vi nog snart fyllt ett par av hyllplanen igen och då ska jag flytta upp karafferna och bara ha den lilla samlingen på dom översta. Vi har ju t.ex. inte börjat sortera upp böckerna som finns på dom andra ställena.
Fast just nu har jag faktiskt tappat lusten, ska inte göra mer "nytta" idag! Gissa om det var dammigt och skitigt - och karafferna jag tyckte såg blanka ut, var hemska!!

Äntligen klart!

Så här blev det alltså, men nu måste vi köpa nya lampor så karafferna får snygg belysning på sig. Ja, alltså inte själva armaturen - den får duga - utan  LED-lampor som man kan ha på jämt. Det ska vi göra på torsdag när vi ska till Visby och jag ska hämta mina "ålderstillägg" - alltså mina läsglasögon!


Här ovan är det dom 5 kassarna det blev med deckare/thrillers. Dom är så tunga att jag inte kan flytta dom, så dom står där dom står tills på torsdag.


Här är dom sista 4 påsarna med skönlitteratur som Rolle tog med sig alldeles nyss när han åkte till Hemse. Han ska lämna dom på Katthemmets loppis - och så kanske han får nått med sig hem. 
I lördags tog han 3 kassar med sig dit och fick två böcker med sig hem!

8 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Vi har också fullt med böcker - överallt. Tre stora bokhyllor i vardagsrummet samt en bokhylla på andra våningen som täcker en hel vägg. När det blev fullt köpte vi två hyllor till som ställdes i hallen.

Du är duktig som kan slänga böcker, jag kan det inte. Allt annat kan jag göra mig av med men inte böckerna och min musiksamling. Den dagen man flyttar blir det jobbigt...

Må så gott!

Rost och rädisor sa...

Bra idé att skänka böcker till rehabavd. Jag har också gett bort massor, så nu är det bara en vägg facklitteratur kvar och några nostalgiböcker.
Kul samling karaffer. Får vi se lite närmare på den?
Kram
Anette

HWIT BLOGG sa...

Ja det blir lätt för mycket böcker och tidningar...man sparar och sparar! Skönt att rensa och sortera lite ibland. Ser fint ut hos dig nu!
Önskar dig en skön vecka, här på ön har vi haft 10 sköna plusgrader idag!
Kram,
Titti

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vad fint det blev. För ett år sedan gick jag igenom alla bokhyllor, men jag har svårt för att göra mig av med böcker. Allt väl.

Ingrid sa...

Det blev ju en riktigt vårrensning!
Nu kan ni fylla på igen.
Kram, Ingrid

Jord under naglarna sa...

Jag älskar böcker och förr köpte jag alla böcker, men numera lånar jag på biblioteket för det är så himla fullt. Jag tycker att det är svårt att göra sig av med böcker, men vet man att nån annan får glädje av dem så är det nog lättare.

Evas Kvarnaro sa...

Så skönt nu var det gjort och nu kan ni njuta av 'ordningen', oredan såg ju bara ni.
Men jag vet precis känslan när man är klar med något, en lättnad så stor.
För det där 'tråkigt måste'måste man göra någon gång. Börjar jag plocka i böcker kan det ta hur lång tid som helst, man tänker hur var den här boken nu igen, man bläddrar läser lite och fastnar, glömmer tid och rum . . . .
Men vad i helsike jag skulle ju städa undan, inte läsa just nu, ja ja sån är jag.Men vi har nu tillsammans rensat böcker (lämnar loppis) städat i garderober m.m.
Nej inte 'begravningsstädat' mitt hem ska se ut som om man fortfarande bor kvar där, något 'sjukhem' ska det inte likna, tids nog blir väl livet så.
Jag har läst ut en bok nu av Jo Nesbö
'Sonen', den var dö-bra, hi hi ....
många hemska mord, *fniss*
Jasså du samlar på karaffer,
så trevligt.

Nu har du väl mått gott i vårsolen?
Veckan blir bra, men helgen sämre sägs det. Men jag tackar för det lilla vi får och man njuter av ljuset

Må så gott, kram/ Eva

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Ja, böcker är en historia för sig...
Bestämde mig för några år sedan, efter att ha rensat ut rejält, att inte köpa fler böcker utan bara låna på biblioteket.
Har jag kunnat hålla mig till det? Nej, så klart inte... och nu är det snart bokrea igen hihi.
Ha det gott. /Ingela