KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

fredag 20 februari 2015

BLOOMING FRIDAY - 4 NYANSER AV GRÖNT

Vilket härligt ämne - och så lätt dessutom! Eller är det lätt egentligen!?
Det kanske finns för mycket att skriva om. Ja, ja - jag får se hur det utvecklar sig.....

För att se mer inlägg om 4 NYANSER AV GRÖNT klicka här!

GRÖNT


Jag börjar med "vanligt" grönt. Här ovan är det en gulbladig smultronschersmin, i sin höstfärg (som alltså är rent grönt) som växer vid ett glanskörsbär (Prunus serrula). Det är alltså stammen som "gör" bilden..... Kanske inte direkt vad rubriken är ute efter!?


Likadant här, ett Mischanthus-gräs som tillsammans med den rostiga struten är ett mycket vackert blickfång i rabatten nedanför altanen.Då är kanske dom har två vinstockarna mera representativa för rent grönt. För på bilden har inte druvorna börjat mogna ännu. 
Det är en svart druva till vänster och en röd druva till höger. Stockarna är bara några år gamla, trots det blir det runt 14-20 liter vindruvor varje år. Dom är planterade utanför husets dränering - viktigt - och rötterna, som kan bli 10-12 m långa, kan dra sig ut under gräsmattan. Stockarna har vattnas en enda gång, det var vid planteringen. Alltså en perfekt GRÖN växt för extremt torrt läge!

LJUSGRÖNT/SILVERGRÖNT


Sen bara måste jag fortsätta med min älskade asklönn, Acer negundo `Variegatum´. Den är brokbladig i grönt och vitt, vilket ger ett luftigt och mycket ljust grönt intryck. En riktig storfavorit.....


...som den här, en av mina otaliga (dom är otroligt lättförökade) brokbladiga klätterbenved Euonymys fortunei var. radicans `Emerald Gaiety´, som verkligen visar varför den också kallas silverbenved. 

GULGRÖNT


Sen har vi den gröna nyans jag vurmar allra mest för i trädgården, gulgrönt! Jag tycker dom gör att trots att man har många växter så blir det inte mörkt och murrigt. Tvärtom!
Här ovan är det en gul uppstammad tuja under senhösten. 


Så en Choisya ternata `Lich´ (Sundance) som verkligen är riktigt lysande gulgrön - och vintergrön - så den piggar upp ordentligt. Nedan syns den i sin växtlåda på baksidan nedanför trappan till kontoret. Där växer också blåregn och iris och en massa annat!


Så har jag naturligtvis en massa gröna växter som tonar i rött eller orange. Nedan en orange- och höstblommande (!) Mahonia `Cabaret´ som höll på att stryka med förra vintern - dess första i Sverige - men som otroligt nog överlevde efter en massa omvårdnad. Får se ur det går i år! 

RÖDGRÖNT

Sen hade jag satt ett sommargräs med orange inslag i en bunke på CD-piedestalen i mitten på min folly. Tror dock inte att det överlevt vintern - tyvärr.


Och från rött/orangetonat gräs så måste jag ju få med det svarttonade som finns i trädgården också. Här nedan är det en svartstammig bambu (Phyllostachys nigra) vars nya stammar ännu inte hunnit bli helt kolsvarta. 

SVARTGRÖNT


Och så bara måste jag avsluta med det svarta gräset/ormskägget (Ophiopogon planiscapus `Nigrescens´) som trots att det inte är grönt alls, ändå måste visas här. 
Det är ju faktiskt VINTERGRÖNT! *fniss*


OK, jag vet! Det blev 5 nyanser av grönt, men jag hoppas det inte gör något!
Och med det här snabba urvalet (kunde ha ha hållit på halva dagen och lagt ut massor av fler bilder) så ger jag mig för idag och önskar er alla en riktigt
 TREVLIG HELG! 

16 kommentarer:

lavendia sa...

Det är roligt att se. Och ni har så mycket olika växter. En del okända, vilket är extra spännande att läsa om. Fortsatt trevlig helg du med. / Britt

Carita och Bertel sa...

Wow, jag gillar alla dina gröna nyanser, det är så härligt att det är det vi har att se fram emot. Jag bara längtar att det skall grönska. Ha en fin helg. Carita

Gunborg Uhno sa...

Man hittar ju massor med olika toner av grönt när man börjar bläddra i sina bilder.Du har fått fram fina bilder på olika .
Trevlig helg.

Ingrid sa...

Du har verkligen fått med många nyanser av grönt! Hur vackert som helst!
Trevlig fredag!
Kram, Ingrid

Jord under naglarna sa...

Flera fina nyanser av grönt. Det är svårt att inte le åt dina bilder nedan, jättehärliga!

Trevlig helg!

Maribel sa...

Underbara gröna bilder, din länk från länksamlingen fungerar inte.
Trevlig helg!

Margot sa...

Många vackra gröna nyanser! Snart får vi njuta av vårens skira grönska igen, härligt!
Ha en trevlig helg!

Gunilla sa...

Vilka fantastiskt fina bilder på många fina växter.

Din länk fungerar inte i Blommig Fredag.

Trevlig Helg

Evas Kvarnaro sa...

Till den gröna sköna underbara färgen längtar jag till nu.
Dina olika buskar är vackra.
Men blev lite gladare i sinnet av att få se olika nyanser av grönt.
Att grönt är skönt - är sant.

Visserligen har vi barmark här, men det 'gröna' är ändå inte så kul, det är liksom inget 'liv' i det.

Så trist att 'På spåret' är slut nu, vi gillade att titta på det programmet, Elisabeth o Jesper vann. Hon har ändrat sin frisyr en hel del, även blivit 'för' smal.
I helgen kommer 'barnen' så det blir livat i huset, roligt, för det är sällan att man hinner träffas på den mörka årstiden så mycket. Det blir inget 'ute väder'
heller, men skit samma. . . .
Trevlig helg vänner, kram/ Eva

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vilket underbart inlägg av dig. Nu längtar jag verkligen ut så det gör ont i mitt gröna hjärta.
Men här regnar det idag....en gång bara, från morgonen till kvällen.

Anette sa...

Grönt är skönt helt enkelt! I alla nyanser. Tänk att du får göra egen mossa.........det är det sista jag behöver göra, för här trivs mossan överallt. Ha en fin helg. /kram Anette

Veronica sa...

Jag gillar skarpt de 2 översta bilderna tillsammans med rostig stam och rostig strut :)

Förövrigt så är nåt fel med din länk :(

Kram och ha en härlig lördag!

Rost och rädisor sa...

För min del hade du gärna fått visa fem nyanser av grönt till. Ophiopogon planiscapus är ju grymt vacker. Hoppas min stackars planta fluffar till sig lite också.
Ha det så gott
Anette

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie!

Grönt i alla sina nyanser är mycket vackert vilket dina bilder visar. Blommor i all ära men nog är det de gröna färgerna som skapar harmoni och upplevelser i en trädgård.

Kram!

AnnA sa...

HejSusie!
Oj, vad mycket grönt!
Grönt är skönt!
Has det!
Hälsn
AnnA

Mias Trädgård sa...

Jättemånga fina gröna bilder med kontraster! Älskar den första med glanskörsbäret mitt i schersminen! Ha en fortsatt trevlig helg! :) Mia