KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 18 januari 2015

EN TREVLIG TRADITION

Igår var vi bjudna till goda vänner på middag - och vilken härlig middag det blev. Vi hade jättetrevligt och dessutom åt vi massor av god mat, verkligen MASSOR. Det var först varsin enportionspaj med rökt lax på. Sen var det gratäng med rotfrukter & kotlett och till efterrätt var det havtornsparfait dekorerad med sm å rosaröda hjärtan. Mums!

Inte nog med att dom har ett vackert hem i en modern tjusig villa som ligger otroligt vackert belägen en bit utanför Visby i Stenkumla - dom har en fantastisk trädgård också!


Det roliga är att Ingvar från början var en mångårig kund till oss när vi fortfarande bodde i Stockholm. När vi skulle till Gotland för en liten semester ringde han dagen innan och ville beställa lite förgasardetaljer av oss. Vi skulle inte hinna få iväg den postordern, så vi erbjöd oss istället att ta med detaljerna och åka förbi med dom. Och på den vägen är det.....


Ingvar har alltså bilintresse precis som oss, men när han sen flyttat ihop med Margareta och vi flyttat ner så uppdagade jag att båda var trädgårdsfreaks också!  Det var alltså Ingvar & Margareta  som var med oss till Öland och B´Ströös handelsträdgård i våras!!


I & M har alltså en jättestor och ursnygg trädgård, vilken jag hoppas dom ska visa under Öppna Trädgårdar i år. Där finns nämligen massor att se, bl.a. pergola, exoter, växthus, rabatter, vacker utsikt och en mycket stor damm för Ingvars 3:e hobby; karpfiskar! 
När dom 2014 var till staterna för en stort biljubileum så hittade dom den här sjöjungfrun ovan på en loppis. Nu kunde dom inte ta den med hem som flygbagage, den väger 20 kg, men dom såg till att den fraktades per båt. Nu hade den alltså anlänt men det är ju inte precis läge att hålla på med vatten i trädgården, så damen i fråga får sitta på torra land inomhus tills i vår!


Efter allt ätande så var det dags för kaffedrickandet, fast vi som inte dricker kaffe fick annat. Margareta, som vet att Rolle älskar kanelbullar - och aldrig får några hembakta eftersom vi inte fikar - hade ställt sig att baka på eftermiddagen innan vi kom. Men sen hade hon gjort något annat också.....


...SKARPSKYTTAR! Det var tydligen en gammal gotländsk bakelse som numera inte görs längre  eftersom den är så komplicerad att få till. Men Margareta (och även Ingvar) är urduktiga på bakverk, så nu fick vi äta en underbart god strut med grädde & hemgjord jordgubbssylt. Kanongott! Så den skytten träffade verkligen rätt.....


Vi pratade också om den trevliga - i alla fall för gästerna - gotländska traditionen med kafferep. 
För det första så måste det vara minst 7 sorts kakor. Det vanliga förr var att det var betydligt fler, men det fick aldrig vara jämt antal och inte heller 13. 
Men sen kommer det fantastiska, alla gäster fick en påse bredvid koppen. Helst en vacker papperspåse. I den lägger man sen dom sorter som man inte orkade provsmaka och tar med hem.
Helt otroligt! Inte nog med att man skulle trakteras med så många sorter, man fick kakor med hem också!!
Traditionen förekommer faktiskt än idag på t.ex. jämna födelsedagsfiranden, dop eller stora familjeträffar. Även om jag själv alltså inte dricker kaffe - eller te, eller choklad - och därför inte äter kakor, så tycker jag ändå att det är en fantastisk trevlig tradition! Hoppas att den kommer att fortleva.....

9 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej Susie, kul med middagar hos vännerna.
Det du visar som Skarpskytte, ett gammalt gotländsk bakverk....det är vad vi i de tyskt talande länder kallar för Sahnerollen, smördegsplattor som skärs i 3 cm breda remsor och rullas överlappande runt på koniska formar.
Jag har en hel del sådana formar....rostfri stål...
lindar runt smördegsremsor, baka dem lagom gyllenbruna...låt svalna och fyll dem med söt grädde.... och serveras med färska jordgubbar eller andra bär efter årstid. (Min pappa var konditor)
Jag har en del "knep"kvar

Ingrid sa...

Åh så god den där Skarpskytten. Det måste vara "hundra år" sedan man fick njuta av en sådan.
Så härligt att ni fått så goda vänner här på ön och som har samma intressen som ni.
Ha en skön fortsättning på dagen!
Kram, Ingrid

lavendia sa...

Det låter mycket och gott. Namnet på bakelsen hade jag hört, men inte sett och inte smakat.
Vad kul att hitta sådana vänner, där ni delar flera olika intressen. / Britt

TantGlad sa...

Låter som ni har haft en riktigt trevlig kväll med god mat och upplevelser.
Kan det bli bättre.

Ha nu en fin ny vecka.
Hejsvejs.

Rosor och ruiner sa...

Jo, hon kan hon, Margareta! Såna där skarpskyttar har jag faktiskt aldrig hört talas om! Och jag hoppas också hon visar sin trädgård i sommar, den är verkligen fin!

Carina sa...

Tänk så det kan bli....

Evas Kvarnaro sa...

Hej, trevligt 'Nytt ställe' ni hittat.
Jaha och så var det fest och en massa gott med trevligheter.
Kul att ni fortfarande 'håller ihop'.
Det där barverket har jag hört talas om 'Skarpskyttar men aldrig smakat.
Sjöjungfrun är mycket vacker ibland gör man verkligen fynd på platser man egentligen inte borde hitta på.Det kan bli lite problematiskt med hemtransport men vill man äga något så måste man ha lite jobb.

Tänk att jag fick ett paket idag igen
från Stjärnarve, jag blev verkligen glad. Men inte hade du behövt skicka en ny igen, men jag förstår dig ändå.
Denna kalender blev ärligt mycket bättre, storleken hade visst betydelse denna gång. *fniss*
Tusen tack goa Susie Rolle och Santos
Vi längtar redan efter Gotland och er

Må så gott, kram/ Eva

Evas Kvarnaro sa...

Glömde nämna att det där 'kafferepet'
har även en tradition här oxå i Småland
Precis som du nämner med att få kakor med sig hem i en påse har varit brukligt i trakterna. Rolf minns mycket av de där kafferepen.
Hans mor Alva var duktig på att baka, att dricka kaffe utan någon kaka till var helt enkelt omöjligt.
Jag är inte uppfödd på en bakelse, hi hi ...mina föräldrar hade inte med sig den traditionen från Polen.
Inte heller det där med att fika
men kaffe dricker jag (högst 2 koppar dagligen) men nu efter lunginflamationen har kaffet inte smakat mig alls. Så jag dricker te istället mycket godare.
Visst smakar jag på kakor, mindre nu än förr, tycker inte det smakar bra längre. Jag har blivit knepig, *fniss*

Eva

Rost och rädisor sa...

Låter som ni hade en trevlig kväll. Här är det också Mannen som vill ha kakor. Jag är mer saltsugen.
Det där med kakor verkar hänga kvar här på landsbygden. Det är minsann inget man fuskar med : )
Allt gott
Anette