söndag 21 december 2014

JULMAT

Tyvärr fick vi ett jättetrist besked idag - även om det var väntat - av våra goda vänner som bor här i Eksta och som skulle firat julafton med oss som vanligt. Det har ju blivit en tradition sen 10 år tillbaka. 
Men eftersom Beth ännu inte hämtat sig efter sin stora hjärtoperation så orkar hon inte komma. Och det förstår jag verkligen.....
Så det tristaste är inte att dom inte kan komma, utan att hon inte har piggnat till. Men sånt här tar ju lång tid att hämta sig efter, speciellt när man inte är 25 längre!


På grund av det här så har jag dragit in kraftigt på julbordet, men vi får ett par gäster som verkligen gillar mat på juldagen - så "lite" måste man ju ha. Det blir: 2 sorts egen inlagd sill; dillsill och pepparsill + köpt senapssill, inlagda strömmingsfiléer, inlagd böckling (min favorit) samt kokt potatis. Sen blir det inkokt lax, gravad lax, varmrökt lax samt kallrökt rosépepparlax  med romsås och gravlaxssås. Dessutom hårdkokta ägghalvor med majonnäs och rom - och så naturligtvis hembakt surdegsbröd och vörtlimpa, lagrad prästost och kex med Stilton. Så fiskbordet är det ganska mycket på!
Men sen blir det faktiskt inte alls så mycket: bara Janssons, hemtrillade små köttbullar, bakad leverpastej, hemgjord cole slaw, grönsaksrisotto, ugnsbakad potatis och skinka med hemgjord senap. That´s all!
Inga syltor, inga julkorvar eller prinskorvar, inga revbensspjäll eller fläskrulle, inget salt kött, inga patéer, inga leverkorvar, inga grönsakslådor eller sallader (som folk aldrig äter av). Så vi får se hur våra gäster reagerar. Dom brukar nämligen också komma hit varje juldag och är därför vana vid att det finns många olika sorter.
Men sen har vi det där med desserten. Jag är inget bra på det eftersom vi äter det så sällan. Och någon gröt ska vi inte ha, på julafton är vi ensamma och då äter vi inte nått sånt. 
Jag är dock inne på att göra små portionscheesecakes med vaniljsmak och dekorera med hemgjord sylt och mylta. (Mylta är alltså rårörda hjortron som jag har lite kvar av och sylten är en blandning av plommon, vinbär, hallon och salmbär.) Låter det gott.....!?



önskar
Susie & Rolle


14 kommentarer:

lavendia sa...

Trist att er bekant inte mår bra.
Ert julbord låter ju torftigt!! Nej, det var ironiskt - inte kan man ha så mycket mer.
Just desserter på julen är lätt att glömma, för man äter kanske litet godis. Men portionscheesecake låter som en väldigt god efterrätt.

Marlise sa...

Schade, dass eure Freunde nicht kommen können.
Aber dein Weihnachtsessen hört sich ja wieder fantastisch an.
Und schöne Weihnachtsfotos hast du gemacht.
Brigitte und ich werden ganz ruhig Weihnachten feiern.
Unser Sohn mit Frau kommen nur kurz an Heiligabend, sie fahren dann in den Schnee in Urlaub. An Weihnachten kommt Brigittes Schwester mit Mann und Hund......bei uns gibt es "nur" Lachs mit Gemüse.
Ich wünsche dir, Rolle und Santos eine gute Zeit

Synd att dina vänner inte kan komma.
Men din julmiddag låter så fantastiskt igen på.
Och vackra jul bilder har du gjort.
Brigitte och jag kommer lugnt fira jul.
Vår son med fru kom bara kort på julafton, då de kör i snön på semester. Vid jul, kommer Brigitte syster med sin man och hund ...... vi gör "bara" lax med grönsaker.
Jag önskar er en god tid roll och Santos
Marlise

Rosor och ruiner sa...

Öh, det var inget dåligt julbord! Bra mycker mer än jag har!
Efterrätten låter god. SJälv gör jag min julfruktsallad med vispgrädde, det tycker jag är så gott efter julmaten.

Ha det gott! God Jul om vi inte hörs innan!
Kram Gunilla

Ingrid sa...

Här har vi beslutat att strunta i lutfisken och risgrynsgröten på julaftonskvällen. I stället blir det Jansson och så har jag gjort en saffranspannkaka idag och då kokade jag så mycket gröt att det räcker till ris á la Maltan på juldagen.
Ha det så bra Susie!
Kram, Ingrid

Carita och Bertel sa...

Det blir inte alltid som man tänkt men hoppas ni får en fin och trevlig jul trots detta. Ha en fin julhelg. Carita

mammi sa...

Blir ju hungrig bara av att läsa dina godsaker. Hur i fridens dar hinner du? Önskar er alla 3 en Riktigt God Jul och Gott Nytt År.
Julkramar från oss 3.

Gunilla Teckenberg sa...

En riktigt God Jul önskar jag er alla tre!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Livet blir inte alltid som man tänkt sig, tyvärr. Hoppas att ni trots allt får en riktigt God Jul!
Birgitta

Knatten sa...

Hej min goa bloggvän. hoppas verkligen ni får en skön jul trots allt. Det finns så mycket i livet som inte alls blir som planerat. Massor av kramar får ni iallafall härifrån. /Knatten

Anonym sa...

God Jul och Gott Nytt År. Gröt äter jag heller ingen. Kram Bosse

Carina sa...

GOD JUL!!!

Maria sa...

Hoppas ni får en fin Jul/kramen

Rost och rädisor sa...

Låter som ett fantastiskt julbord och så fina julkort du gjort!

Ha det så gott och God Jul
Anette

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Hoppas er jul blev bra trots allt!
Önskar dig en skön fortsättning på julhelgen.
/Ingela