KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 6 november 2014

LÄNGTAN EFTER LJUS

Idag åker jag till Stockholm, så det blir inget inlägg under rubriken Blooming Friday, vilket är jättetrist för ämnet är: Längtan efter ljus och det hade passat mig perfekt!

Ekstakusten mars 2014
För det första så längtar jag redan till vårljuset och för det andra älskar jag att ha levande ljus överallt. Fast jag är väldans försiktig (efter ha varit med om en otäck händelse) och har bara ljusen tända i det rum vi vistas i - och har dessutom endast metall/glas/keramikljusstakar. Och till 90% är det värmeljus som inte får stå i närheten av något brännbart.....

Vårmiddag, även då med massor av ljus på bordet!
Varje dag när vi äter middag så tänder jag massor av ljus på matbordet eller på altanbordet. Jag tycker det ser så mysigt ut.....men det är klart är solen fortfarande framme vid middagstid när vi sitter på altanen så får man vänta tills det mörknar lite!

Julveckan 2013 - Rolle i väntan på middagen
Och som sagt, jag - alltså vi - är mycket försiktiga! Anledningen är bl.a. att vi var med om en ganska otäck sak för över 30 år sen. Vi var på en nyårsbaluns hos goda vänner som hade en stor fräsch lägenhet på söder i Stockholm. Lägenheten hade två sovrum, stort vardagsrum, matsal och kök med stort burspråk.

Härlig solnedgång i kohagen
Vid supén så satt jag längst ut på ena långsidan där man såg ut genom fönstret och in genom fönstren i burspråket. Det åts och skålades och vi var väl ett tiotal vänner som hade allmänt trevligt, när jag helt plötsligt ser något konstigt i burspråket.  Det var något som flammade i lite orange.....Solnedgång i Snoder
På en sekund hade hela burspråkets fönstergardiner flammat upp i stora lågor!
Jag reste mig upp direkt och skrek att att det brann, men resten av sällskapet tittade bara lite förundrat på mig. Dom som satt på andra sidan bordet hade ju ingen möjlighet att se något och dom som satt bredvid mig såg inte burspråkets fönster.

Havet står i lågor.....
Efter en stunds palaver när folk förstod att jag menade allvar så sprang värden med några andra killar ut i köket och efter en stund var gardinen nerriven och släckt. Dom hade haft en ljusstake i trä ståendes i fönstret, den hade tagit fyr - det var det jag såg först - och sen hade gardinen på en sekund fattat eld.
Trästakar utan uppsikt, inte bra så det förekommer faktiskt inte några sådana alls hos oss!
Jäklar vad uppskärrade hela sällskapet blev och den festliga nyårsstämningen var som bortblåst. Hade inte jag suttit så att jag såg in i burspråket, så hade det kanske hunnit ta fyr ordentligt.....

10 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Jag delar din respekt för elden, inget att leka med...

Attans så vackra bilder du tar och duktig på att redigera och arrangera bilderna på bloggen.

Här snöar det förresten, säkert i Stockholm också.

Kram!

Evas Kvarnaro sa...

Mysljus vill man ha, men det gäller tänka sig för mer än en gång. De största brandolyckor uppstår oftast av glömda ljus.
På brandövningar på jobbet fick man verkligen se hur otroligt snabb en brand 'tar sig', så elden har vi stor respekt för.
Rolf är alltid uppe före mig och när jag kommer ner till frukost sitter han där med många tända ljus. Jag undra alltid varför han sitter där i mörkret, >inte sitter jag i mörkret, jag har ju levande ljus< säger han.
>Sen är jag ett 'ljushuvud' oxå< tillägger han, hi hi . . . .
Nu i denna mörka årstid går det åt väldigt många värmeljus, håller med dig, det är stämningsfullt.
Trevlig 'prommis' ni gjorde, vi missade Snoder, men det kommer fler år.
Bilden på Rolle vid bänken,där ser man hur han längtar efter tomten, *fniss*

Jag tänker på dig nu när du får åka iväg på din väns begravning.
Tråkigt och sorgligt att behöva vänta så länge innan begravning sker,det tycker jag är alldeles för länge.
Varm kram/ Eva

Ingrid sa...

Det finns verkligen anledning att vara försiktig. Min svägerska gick ifrån en ljusstake en gång och det var bara rena turen att inte huset brann upp, men hela nedre våningen blev förstörd av sot och rök och det blev en omfattande sanering.

Hon satt och drack kaffe med ljus tänt på bordet när det knackade på dörren och utanför stod en kvinna som blivit påkörd av en bil. Svägerskan som alltid ville hjälpa till tog på sig kappan och skjutsade kvinnan till lasarettet och ljuset på bordet glömde hon totalt bort.

Hoppas att det blir ett värdigt och vackert farväl av er gode vän.
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Ja, usch eld och tända ljus kan man inte vara nog försiktig med... jag gillar verkligen levande ljus, men ibland är det lite läskigt när man har katter som plötsligt hoppar upp på bordet.. (jag vet, de är liite ouppfostrade...) Men det gäller att inte gå ifrån ett rum med några ljus tända.
Ha det så trevligt i huvudstan!
Kram Gunilla

Marlise sa...

Hej Susie
Stimmungsvolle Fotos!
Ich wünsche dir, trotz der Beerdigung, ein paar schöne Tage in Stockholm.
Bei Beerdigungen trifft man auch immer wieder Freunde, die man lange nicht gesehen hat.

Atmosfärisk bilder!
Jag önskar er, trots begravningen, ett par trevliga dagar i Stockholm.
Vid begravningar, du möter och om igen vänner du inte har sett.
Kram Marlise

Yvonne Blom sa...

Vilken tur att det gick bra! Jag har erfarenhet av att glasljusstake har spruckit och även att ljuslyktor flammar upp när det sista stearinet brinner. Hemskt otäckt! Lämnar aldrig levande ljus utan uppsikt.
Längtar också till våren med det förunderligt skira och krispiga ljuset som väcker liv i våra slumrande själar.
Ha det fint! Kram

Carita och Bertel sa...

Vilka härliga bilder över olika ljus. Ja vissa sak man vara försiktig med men det är mysigt med levande ljus. Ha det fint. Carita

Maria sa...

Det är härligt mysigt med levande ljus men här hos mig är det också bara värmeljus, olyckan kan snart vara framme.
Kramen

lavendia sa...

Visst är levande ljus vackert, men man måste verkligen ha respekt för elden. Därför är de nya LED-ljusen som tänder och släcker sig själv en bra uppfinning.
Vilket otäckt minne.

Anni sa...

Nog går det fort när det börjar brinna. hemskt otäckt. Vilken tur att du satt så att du såg och dessutom fattade vad du såg!
Jag har aldrig levande ljus i ett fönster med gardiner - och inte heller i en ljusstake av trä. Näe, ljuset ska kunna brinna ner utan att något tar eld!
Har faktiskt glömt blockljus i stormlykta över natt någon gång, men det har tackolov bara fortsatt att brinna lugnt och stilla som det ska.