KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 13 november 2014

BLOOMING FRIDAY - TRÄDGÅRDSLYCKA

Ja, idag stämmer verkligen ämnet som Helena gett oss. För det första så heter vi faktiskt Bloom och för det andra fyller gubben min år idag - så Blooming Friday samt (trädgårds)lycka passar alldeles perfekt! Så det blir naturligtvis några bilder på Rolle - det är ju hans dag!! *fniss*


Men, hur ska man sammanfatta det man känner för sin trädgård (och naturen här på Gotland) och vad man får tillbaka för allt jobb och alla pengar man lägger ner!? Vad ska man välja av all lycka vår "nya" trädgård har gett mig (oss). Det är omöjligt!! Men jag ska försöka...fast jag börjar med lite bakgrundsfakta.


När vi flyttade hit hade vi haft en "hyfsad" trädgård på 702 kvm i Älvsjö-Stockholm i 30 år. Redan då var jag mycket trädgårdsintresserad och var medlem i Trädgårdsamatörerna en kort period. Men det hade aldrig riktigt klickat för vid dom få möten jag var på så pratade inte en enda människa med mig. Alltså gick jag ur.....

Har tyvärr ingen bild på trädgården i Älvsjö i den här datorn, så det blir en från det sista påskfirandet där innan vi flyttade. Från vänster: Rolles mamma, min pappa, mitt emot min farbror, min moster och Rolles pappa. Sen är det alltså jag och min svärmor, sen Rolle, hans mamma och min pappa.
Dom sista 10 åren vi bodde i Stockholm var jag däremot mycket aktiv (som redaktör) inom Svenska Bonsaisällskapet. Där fick jag massor av vänner, vilket kanske berodde på att jag var medlem redan månaden efter det föreningen startat. En annan bra anledning var nog också att min kära kusin Monica var en lika aktiv medlem som kassör.
Det roliga och konstiga i sammanhanget var dock att ingen av oss visste att den andra hade blivit medlem förrän hon sa till mig att hon tyckte jag skulle ägna mig åt bonsaier. Vilket jag gjorde sen en månad tillbaka!


Så skulle vi då flytta till Gotland. Dom sista två åren innan tröttnade jag helt på allt vad trädgårdsarbete hette. Jag kunde ju inte börja planera nytt, göra om eller plantera mer växter när vi skulle flytta - alltså inte så konstigt! För det är ju det absolut bästa man kan göra i en trädgård!!


När vi letade efter hus så framförde jag min önskning om att jag ville bo på hällmark (som den ovan), så jag skulle slippa hålla på med nån´ trist trädgård. Och jag ville absolut inte ha någon jobbig gräsmatta, jag var trött på att klippa gräset var 3:e dag! Istället skulle jag bara ha en massa stora krukor med utplanteringsväxter!! (Ha, ha, det har jag naturligtvis - OCKSÅ!)

Jonas i När som förser mig med sommarblommor, massor av dom!
Alla mina vänner pratade bakom ryggen på mig och undrade hur jag skulle klara mig. Inget trädgårdsjobb! Kunde aldrig sluta bra!! Så hittade vi vårt nya hem och vad låg det på? Inte hällmark precis! Snarare precis tvärtom!!


För det första var det en jättetomt på 4700 kvm och marken var mycket bördig med massor av vatten. Det sista lite ovanligt här på ön. Men...det fanns i alla fall inga rabatter (skönt) utan istället bara en massa träd (OK) och så en jättestor gräsmatta (hjälp)!

Mot vägen var det helt kalt tidigare, men nu har dom små träden och buskarna jag hade krukat och tagit med växt upp ordentligt.
 Så vad gör jag? Jo, jag började lite försiktigt med att plantera dom saker jag tagit med mig. Vilket var en hel del; Några träd i krukor, barrväxter i krukor, en del buskar och massor av perenner. Många växter var det och så hade jag ett 30-tal bonsaier med mig mig också, så sysselsättning den första sommaren det hade jag!


Men växterna räckte ju ingenstans på den jättestora tomten. Fast jag som är en klurig kärring - ibland - hade redan året innan vi flyttade både krukat en massa växter och framförallt, gått med i Trädgårdsamatörerna här på Gotland. Alltså var jag på flera möten redan första året - och på den vägen är det...

Hos Lisa i Levide.
Jag fick inte bara massor av perenner utan också snabbt massor av kompisar, vilket var bra för vi hade varken vänner eller släktingar här. Och det där med att lägga ner trädgårdsintresset fungerade naturligtvis inte alls utan intresset blev värre. Så tomten utvecklades snabbt till en trädgård.  
I alla fall "innertomten" - alltså den biten som är belägen närmast huset. Resten har kommit succesivt under dom 11 år vi nu har bott här. Det sista jättestora jobb vi gjorde var förra året då vi avverkade massor av förvuxna träd, planterade nya och förvandlade "yttertomten" till en blivande park!


Men vad är då TRÄDGÅRDSLYCKA egentligen för mig. Ärligt talat vet jag inte, kan inte alls sätta fingret på det. Kanske är det när man en kulen höstdag kliver ut i den gråmulna trädgården och slås av alla dessa fantastiska färger som växterna bjuder på.


Eller när man en vinterkväll fått en vild idé, ritar ner den och börjat leta i böcker eller på nätet efter lämpliga växter. Och tänker på hur vansinnig man var som inte ville ha en trädgård! Hur kunde jag bara tänka så.....!?


Eller är den största trädgårdslyckan när man en tidig vår då det fortfarande är kyligt, ser att dom första hett efterlängtade krokusarnas blommor har slagit ut.


Eller är den ultimata trädgårdslyckan när man en ljummen sommarkväll efter en dags riktigt hårt jobb i trädgården sitter på altanen och bara njuter av livet och fågelsången tillsammans med en glad gubbe och en lika glad och nyfiken liten hund. Kanske man tittar ut över sina "domäner" och tänker på hur vansinnigt lyckligt lottad man är.  För har man en alldeles egen trädgård så är man ju det.....


19 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Vilket härligt inlägg Susie! ...och dina bonsaiträd är ju bara så vackra! Har försökt en enda gång med bonsai men det avled snabbt, hade ingen kunskap förstås!

Och så kan du göra pratbubblor till Santos på bilderna, imponerande.

Men hur kom det sig att ni valde just Gotland att bo på när ni flyttade?

Ett stort grattis till Rolle på födelsedagen!

Kram!

Gunborg Uhno sa...

Klart man är lycklig med sin trädgård.Och grattis till Rolle på hans dag.
Ha en fin helg.

lavendia sa...

Vilken fin berättelse och man fick veta litet mer. Grattis till den som fyller år. Trevlig helg!

Carita och Bertel sa...

Tack för din fina berättelse, kul att få veta lite mer. Ha en fin helg. Carita

Ingrid sa...

Det var en trevlig berättelse och illustrerad med vackra bilder.

Ni har verkligen gjort ett riktigt underverk med er trädgård när man tänker på hur den såg ut från början.

Grattis, grattis till Rolle på hans dag!

Kram, Ingrid

Ruben sa...

Jaså, du tänkte dig bo på hälleberget utan trädgård. Ha ha, det var väl tur du tänkte om!!!

Ha det gott!
/Ruben

Rost och rädisor sa...

Även om du bott på hälleberget hade du nog hittat ett sätt att odla det:-)
Bonsaiträden har vi inte sett nåt av. Vart tog de vägen?
Känner igen det där med att känna sig som en främling i trädgårdsamatörerna. Samma här. Har aldrig varit med i en kyligare förening.
Tur att det blev trevligare på Gotland.
Grattis till Rolle!

Yvonne Blom sa...

Tack för den blommande infon om att det är Bloms dag idag. Det visste jag inte. Man får ta vara på glädjen som kommer även från oväntat håll.
Grattis till mannen i huset!
Kram

Marlise sa...

Ein schöner Blogbeitrag heute!
Herzlich Glückwunsch zum Geburtstag für Rolle.

En trevlig blogginlägg idag!
Grattis till Rolle på hans dag!

Kram Marlise

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Ja mycket är det med begreppet trädgård och trädgårdslycka.
Trevlig helg! Hej Ewa :)

Sofie sa...

Fint beskrivet :)
Varma hälsningar,
Sofie

HWIT BLOGG sa...

Åh vilket härligt inlägg! Förstår precis vad du menar med allt...
Varmaste kramen till dig,
Titti

AnnA sa...

Underbart inlägg och en fantastisk historia om hur du och mannen fann en ny trädgård och nya vänner.
Trevligt helg!
Hälsn
AnnA

Villrose sa...

Litt av en historie. Fra hagelei til 4 mål! Så bra at Trädgårdsamatörerna (tilsvarer vel Hageselskapet her) var litt mer opptatt av nye, enn der dere bodde før. Har noen tilsvarende erfaringer...
Grattis til mannen!

Rosor och ruiner sa...

ja, tänk vad dumt om du hamnat på en icke odlingsbar hällmark! Nej, det var nog bra att ni flyttade dit ni bor nu! Synd att du inte har foton från din förra trädgård, det hade varit kul att se!
Önskar dig en fortsatt trevlig helg!Och gratta gubben i efterhand!

Meta sa...

En gång trädgårdsentusiast alltid det.Det var ju tur att du gjorde rätt och slapp ångra dig lycka till och hipp hipp hurra för Rolle som fyller år.
Kram Meta

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie, jag har ej suttit vid datorn på tre dagar, vi varit i Norrahammar, barnvakt bland annat.
En försenad hälsning till Rolle, visste han fyllde nu, men . . .
Grattis Rolle ! Du ser onekligen mkt bra ut på bilden, som en yngling och du passar bra i den skjortan o färgen.
Jag läser igenom allt du skrivit Susie fast jag har hört dig berätta om detta i vår träff.
Men man kan ju missa något och Rolf läste också som vanligt....
Ja du var vore livet utan en trädgård och att ligga där och planera är en spännande 'grej', även om man vaknar trött efter alla funderingar, hi hi . . .
Ja det har skett stora förändringar hos er, det är kul att se vad man har lyckats åstadkomma i sin egna trädgård, ja där ingen har gjort något förarbete.
Ni sammarbetar ju också bra ihop, det gör även vi, fastän jag är dominerande får han också sin vilja igenom, *fniss*

Detta inlägg passade fru Blom väldigt bra.
Trevlig helg, kram till er alla tre.
Hälsningar Eva o Rolf.


Gunilla sa...

Vilken härlig berättelse.
Jag håller med en gång trädgårdsnörd alltid trädgårdsnörd.:O)
Grattis till mannen din.

Trevlig helg

mammi sa...

Mycket imponerande beskrivning med härliga bilder. En av de första gångerna jag läste din blogg, var när du skrev om en pallkrage du skulle fixa i trädgården och fick rådet att absolut ha en öppning på mitten ungefär. i ärlighetens namn hade jag inte en aning om vad det var, men gu va tjusigt. Jag har ju ytor så det förslår, men kom aldrig till skott. Nu är det ju för sent för att arrangera om tomten, plus det hemska med vad den nya vägen gör. Har tyvärr inte lust eller ork att göra något radikalt här. Är bara glad för varje dag som går då jag orkar att sköta så gott det går, hemmet och orkar med allt som Uno behöver hjälp med. Vi är snart inne på 4:e året så här,(22:e jan 2012) så jag tacksam för att jag orkar. Med de förb. eklöven som dalar från sept-okt till de nya kommer på våren, blääh.
Ha det så gott
Kramar