KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 27 november 2014

BARA EN VANLIG PADDA

Ibland blir man glad över att träffa på en del djur i trädgården, även om dom kanske inte ses som så där jättemysiga av en del! Ett sådant djur är vår "huspadda"!!

I tisdags så visade sig att hon (honorna blir större) intagit sin favoritplats; På stenkanten mot husväggen vid ingången! Där kan hon vandra fram och tillbaka i timmar. Tror att det beror på att det kommer många insekter dit eftersom vi har belysningen tänd utanför dörren, alltså finns det väl ett och annat gott att glufsa i sig. För glufsat i sig det har hon gjort, hon börjar bli väldans stor!

Följande skriver Wikipedia om paddor:

"Vanlig padda är en robust, påtagligt vårtig padda med stora och röda ögon med avlång, vågrätt pupill. Den är brunaktig till gråbrun med mörkare vårtor. Hanens längd ligger mellan 5 - 8 cm, medan honan kan bli mellan 7,5 och 12 cm lång. Buksidan är ljusgrå, även denna med mörkare vårtor. Ungdjur är ofta rödare i färgen än äldre. 
Parotidkörtlarna(giftkörtlarna) bakom ögonen är stora och välutvecklade. Trumhinnan syns svagt under främre delen av parotidkörtlarna. Bakbenen är korta, vilket ger dem en kravlande gångstil med korta små hopp. Den har simhud på nästan hela bakfoten.
Paddan sitter ofta stillasittande och väntar på sitt byte i form av insekter (även larver), spindeldjur och sniglar. Den har inte krafter nog att dra upp maskar ur sina hål; dessa ätes endast om de påträffas på markytan. Den vanliga paddan har en lång, klibbig och effektiv tunga som den kastar ut mot bytet. Enligt vissa källor kan den även ta större byten, som andra groddjur, kräldjur och möss.
Paddan sover vintersömn, nergrävd på frostfritt djup, från september till maj i norra delen av sitt utbredningsområde, från december till januari i södra delen.
Hanarna blir könsmogna vid omkring 3 års ålder, honorna vid 4 till 5 år. Fullvuxna blir de först senare.
Den vanliga paddan blir normalt 7-10 år gammal, även om en ålder av 36 år har konstaterats för vilda paddor. I fångenskap har den kunnat bli så gammal som 50 år!!!"

Det enda som oroade mig tidigare var att hundar brukar reagera på dom här giftkörtlarna om dom biter paddor. Dom börjar fradga och det ser mycket oroande ut. Men...det är inte så farligt - och med Santos är det inga som helst problem. Han har lärt sig att vår "huspadda" är inget att bry sig om, så han tittar bara till och så går han vidare, jätteskönt!

6 kommentarer:

lavendia sa...

Kul läsning. Kul att ha en egen padda i sin trädgård.
Det där med hundar har jag också läst, att de kan bli ordentligt sjuka. Tur att Santos vet vad han ska äta och inte.

Gunilla Teckenberg sa...

Trevligt att du skriver om paddan, de är verkliga nyttodjur i våra trädgårdar men den kanske borde säga tack och god natt för i år och söka sig till en frostfri plats för vintersömnen. Säkert det varma vädret som förvillar den.

Vi har också en jättestor padda i trädgården, jag tror iaf att det är samma som vi ser varje år. Två gånger har vi räddat den från snoken som lyckats överlista den. Vi betyder maken...Ena gången hade snoken slingrat sig runt paddan flera gånger och den kom inte loss. Andra gången satt hela benet nere i halsen på ormen, min man drog loss paddan.

Kram!

Gunborg Uhno sa...

Så trevligt med en Padda intill huset.Att hundar blir sjuka om de biter i en Padda det vet jag för dotterns förra hund bet tag om en och fy så dålig hon blev.Men de lär sig en läxa.
Ha det fint.

Ingrid sa...

Så kul att läsa om din padda!
Jag hade en i växthuset en sommar, men jag fångade den och släppte ut den och sen såg jag den aldrig mera.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Alltid roligt med djur i trädgården! Tror inte vi haft någon padda här, däremot grodor. De kan skrämma slag på en när man håller på i en rabatt och plötsligt så hoppar något upp mitt framför näsan på en hihi.
Ha det gott. /Ingela

Jord under naglarna sa...

Jag blir glad när jag ser paddor och grodor i trädgården, men hjälp vad de kan skrämmas! De sitter där blick stilla och osynliga och helt plötsligt tar den ett jätteskutt framför en. Jag hoppar till varje gång. =)