tisdag 23 september 2014

SISTA SOMMARDAGARNA!?

Lördagen började med att vi gick upp "hemskt" tidigt och åkte till Visby. Där skulle vi besöka Snickens (en stor byggmarknad) höstutförsäljning och då gäller det att hänga på låset om man ska får tag på några godbitar. Och dom skulle slå upp portarna redan klockan nio. 

Här följer bilder på dom växter jag krukat till försäljning - visserligen endast ett ex av den blåa floxen,
men av dom andra är det massor!
På förra årets utförsäljning så köpte Rolle två påkostade riktigt snygga jackor för 100:- styck. Den ena hade kostat flera tusen och den andra runt tusenlappen. Riktiga kap! 
Själv lyckades jag komma hem med en stor ljuslykta, några vaser samt lite trädgårdstillbehör. Så vi såg verkligen fram mot lördagens shopping.


Vi var naturligtvis uppe i mycket god tid och ställde in oss på att få stå och hänga i en trist kö en halvtimme. Rolle gick för att ta plats och jag för att "vattna" Santos. Men våra goda vänner Ingvar & Margareta visade sig också vara på plats så halvtimmen gick otroligt fort. Det gör ju så när man  har trevligt.....


Tyvärr hade Snicken inte några roliga udda saker alls till utförsäljning den här gången, utan det var endast specialpriser på det ordinarie sortimentet. Verktyg, material av alla de slag, köks- och badutrustning m.m. m.m. Nu behövde vi ju inte något sånt, men det blev i alla fall ett nytt pulserande duschhuvud till gästbadrummet. Alltså en enda sak. Snacka om att man blev besviken!



Fast vi hade en massa annat att inhandla i Visby, så resan var ju inte onödig precis. Så vid elvatiden tog vi en hamburgare på Max och därefter åkte vi österut till Stora Tollby och köpte en säck med GOD potatis. Rolle är nämligen enormt kräsen och äter inte vilka sorter som helst.


Därefter åkte vi vidare söderut, mellanlandade vid Sindarve träsk (en badsjö) där vi tog en härlig prommis med Santos i det otroligt vackra och varma vädret. Sen fortsatte vi till Burs och min väninna Anki (glaskonstnärinna & medlem i Rosensällskapet). Där skulle jag hämta några glasburkar till mig själv och till min väninna Lisa i Levide. Anki hade tagit hem en jättelåda från en grossist på burkar. Jag tog 50 stycken på 1 dl, Lisa tog 30  stycken och så 30 stycken 2,5 dl!

Jag har krukat massor med dagliljor av ov anstående sorter som växte i en pallkrage, men vilken som är vilken har jag inte en aning om!  Så där får köparen  chansa!!
 Vi ska ha alla dom här burkarna till våra respektive hemgjorda röror, geléer, inläggningar som vi ska sälja på vår privata lilla SKÖRDE- OCH VÄXTMARKNAD hos Lisa i Levide Tingshus under 
Hemse Torgdag den 1 oktober.
Alla är HJÄRTLIGT välkomna naturligtvis!


Det jag ska göra - eller rättare sagt har gjort - är tre sorters vindruvsgelé; En på röda vindruvor med muscavadosocker, wn på röda med lakrits och en på svarta druvor med lite chili.
Eftersom jag fick så mycket druvor i år igen så passade jag också på att göra vindruvssaft som jag frös in sex burkar av. Sen är det bara att tina en i taget och göra kräm till Rolle när han blir sugen. Han ÄLSKAR nämligen krämer i alla former och vindruvskräm är otroligt gott säger han!


Förutom dom här geléerna har jag också kokat min specialchutney. Den innehåller bl.a. äpple, banan, persika, mango, chili och så en massa kryddor förstås. Jag gjorde en dubbel sats den här gången, för jag får alltid ge bort burkar till våra vänner som kommer på besök. Senast var det Dator-Lasse, som nu har fixat den fasta datorn för andra gången. Fast sen vet man ju inte om man får sälja något överhuvudtaget förstås.....


Ovanpå det här så gjorde jag i förrgår en marmelad på äpple, chili och lakrits som jag nu har fyllt upp några burkar av och så en underbart god chilimarmelad som jag lagt i pyttesmå burkar. Nästa vecka ska jag till sist göra min färska chilisås som jag fick receptet till på en underbar mexikansk restaurang på Wilshire Boulevard  i Los Angeles. Jag har faktiskt varit inne på nätet och kollat och krogen som heter Casa Escobar finns kvar ännu - i en stad där det bara kryllar av restauranger. Det säger inte lite om kvalitén på den! 




Receptet på krogens egna tomatsalsa fick jag alltså redan på 60-talet av vår servitör Miquel som vi träffade varje år vi var över och då åt där. Alltså massor av gånger. Vi älskar mexikansk och på den tiden fanns det inget sånt här i Sverige, alltså förbarmade Miquel sig över oss och lät mig få det hemliga receptet! Och det tackar man verkligen för!!

Söndagen spenderade jag med att kruka upp ytterligare perenner, har sex backar fulla nu, sen så var det "racedag". Först Formula One och sen Nascar på kvällen. Så det var en riktigt trevlig helg. (Och visst, vi badade då med - länge!)



Eventuellt/kanske/dock förhoppningsvis inte tog vi säsongens sista dopp i poolen idag på eftermiddagen. Det hade ju varnats för storm så vi bestämde oss för att passa på att njuta "värmen" (17 grader) och solen. Rätt var det är så tappas nog vattnet ur och så läggs vintertäckningen på. Rolle är ju inte riktigt lika badtokig som jag!


Sen så slutade kvällen  med att man sov framför TV´n inlindad i en värmande filt med en värmande Santos bredvid. Så nu lär väl inte jag sova på hela natten..... *fniss*




10 kommentarer:

Anonym sa...

Är det fler än jag som tycker att vitbakgrund med svart text är mycket lättare att läsa. Än den svarta med vit text som blir så mörk. Även den röda texten är svårläst. /Uffe

lavendia sa...

Vad mycket fina blommor i "rätt" färg. Dagliljorna är också fina förstås.
Jag håller också på att få en rejäl skörd av vindruvor. Kräm äter vi aldrig, men gele´ kunde kanske vara något. Jag funderar litet på vin, men det behövs så mycket attiraljer.
Nu är det verkligen höst med en gång.

Gunilla Teckenberg sa...

Lycka till på växtmarknaden, det är ju så väldans roligt att sälja växter och så får man prata trädgård så det ryker ur öronen!

Vilken mysig bild av en trött husmor med den trogna kamraten som håller sällskap.

Kram!

Carina sa...

Vad mycket du har som ska säljas...gillar framförallt iris black aura....den var så läcker iförd endast blad....*ler*
Ha det gott och lycka till på växtmarknaden!

mammi sa...

Va mycket härligt gott du gjort. Tyvärr har jag tappat lusten för allt sånt numera. Har varit uppe på köksaltanens tak och tagit bort en del av de 48 miljoner björkfrö som blivit kvar där. Har t o m börjat bli gröna små "skaft" Det är första året på det nya taket, så det är inga rester från tidigare. Ha det så gott ni 3
Kramar från oss 3

Rost och rädisor sa...

Så mycket delikatesser det kommer ur ditt kök! Har inte ens hört talas om druvgéle och druvkräm. Låter ju hur gott som helst, särskilt den med muscacadosocker. Jag hade handlat på direkten om jag bott på Gotland. Många fina växter till försäljning har du också. Tror de kommer att gå åt som smör i solsken. Alltid lätt att sälja sånt som är i blomning.
Härlig tuva av mörkt ormskägg. Hur gammal är den?
Lycka till på marknaden!
Anette

Unknown sa...

Åå så mye fint du har Susie, du skulle bare vist hvor gjerne jeg skulle ha vert på markedet.
Nydelige iris og flox, herlige bilder og du ser ut som en million i ditt basseng.

Lykke til og klem fra Marit.

PysselMoster sa...

Vilka spännande växter du ska sälja!
Irisen 'dark aura' ser fantastiskt vacker ut! Har den sånt vackert bladverk hela tiden eller bara på våren? Hade absolut tagit en sväng förbi om jag bott på Gotland!
Lycka till!

Jord under naglarna sa...

Lycka till med marknaden! Druvgelé låter lite annorlunda och sånt brukar ju gå hem och särskilt om den är god också. :)

Jag hoppas att ni får många sköna dopp i höst.

Håll andan nu - det snöar utanför mitt fönster just nu. Inget som kommer att bli något, men ändå...

Anjas Hill sa...

Iris 'Dark Aura' ser helt underbar ut. Fast, det är klart, poolen verkar inte ha varit helt fel i sommar!! Ser helt underbart ut att ta dop på egen tomt.
Oj, oj! Det är mycket fint du visar i ditt inlägg! /Anja