KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 9 september 2014

GOTLANDS SKÖRDEFESTIVAL

Det var ett tag sen jag gjorde ett inlägg, men det har hänt så mycket sista tiden att jag varken hunnit eller orkat!

En klängros och några knoppar på den i höstas flyttade hibiskusbusken - som alltså har överlevt!
Det började i fredags med en liten simpel lunch för våra vänner. Inget märkvärdigt alls (grillad korv i tunnbröd med tillbehör), men direkt efter det att dom lämnat oss så åkte jag och hämtade min väninna Lisa i Levide. Sen åkte vi till Roma för att rekognosera lite inför Gotlands Skördefestival på Lövsta Lantbruksskola.

Årets sista daglilja!?
Vi skulle alltså vara med som representanter för föreningen Gotland Trädgårdsön där vi båda är medlemmar, och vi ville se var vi skulle stå, Och om vi fick tillgång till några bord osv. Som tur var så tog Lisa också med sig åtta stora kassar fyllda med växter redan på fredagen.

Blomningen på rudbeckian `Magnus´ börjar lida mot sitt slut tyvärr. Fast än så står nog blommorna några veckor!
Väl på plats upptäckte vi att ingen verkade veta någonting (det är endast 2:a gången festivalen hålls) men vi hittade vår plats, ordnade med bord till oss + bord till Rosensällskapet (där jag också är medlem). Vi började med att bära fram ett av borden, men fick sen hjälp av en mycket trevlig man från Lövsta. Några andra medlemmar (hjälpare) från föreningarna visade sig inte.....

Klängrosen Parade som äntligen har börjat remontera!

På ena sidan om oss slogs ett jättestort tält upp - var visst Trädgårdsföreningens - av en massa karlar. Där fanns det massor av hjälp minsann. Vad dom nu skulle med det till eftersom dom inte visade en endaste växt!? På andra sidan skulle flera medlemmar ur Trädgårdsamatörerna (där är jag också medlem) ha sina bord, men dom kom inte förrän på lördagsmorgonen. Så åkte vi hem efter ett antal timmar och funderade på hur vi skulle lägga upp det hela dagen efter.

En "blå" luktärt tidigt på morgonen! 

I och för sig är det ju bra att man bara är några få, då blir det inget tjafs om hur det ska se ut. Men eftersom det här var en jättestor Skördefestival hade det kanske känts lite skönt med att några andra ställde upp och hjälpte till. Nu fick vi själva - alltså 2 "källingar" - fixa allt.....

Den enda dahlian jag har haft i år. Köpte den i maj hos Jonas i När och den har blommat sen dess!
Som tur var hade jag en massa fotografier och små skyltar kvar sen förra året (då jag åtagit mig att fixa det), så dom tog jag med mig på lördagsmorgonen. Sen hade jag också - i ett svagt ögonblick - krukat upp 30 plantor en vecka tidigare. Det var några lite ovanligare buskar, lite udda sorts perenner samt några väldigt ovanliga bambusorter. (Helt fel visade det sig!)
Så tog jag pickisen och åkte till Lisa tidigt på morgonen där vi lastade hela bilen överfull med plantor. Hon hade t.o.m. 2 stora kassar på golvet vid fötterna och en stor låda i knäet! Så plantor till försäljning var det ingen brist på precis.....
Den "blå" buskrosen Rhapsody in Blue!
Väl på plats så körde jag in och så lastade vi ut och ställde upp allt och hängde upp bilder från medlemmars trädgårdar osv. Lisa hade alltså VÄLDIGT MÅNGA växer med sig. Både lite ovanligare sorter, men också massor av dom allra vanligaste - som tur var!

Lisa torkade och putsade och ställde upp sina växter och gjorde buketter av solrosor!
Lisa har sålt tidigare, så hon visste precis vad som säljs. Och mycket riktigt, det kom faktiskt folk och frågade om vi inte hade stockrosor (!?), flox i andra färger (Lisa hade "bara" rosa med) te.x. Alltså sånt man kan köpa i vilken handelsträdgård som helst!? Ja, jag måste erkänna att jag blev mycket förvånad!


Våra fyra bord fick vi till så här, men vi var dessutom tvungna att utnyttja gräsmattan framför oss och så ha en massa krukor under borden.
Försäljningen gick trögt, tyckte alla växtförsäljarna. Alla utom Anki som stod vid bordet bredvid och representerade Rosensällskapet!
Hon kanske inte sålde flest växter, men desto dyrare. Rosorna, mycket speciella sorter på egen rot, kostade nämligen mellan 150-175:- styck.Våra plantor mellan 20:- och 60:- generellt.


Tyvärr hann vi aldrig gå runt på området och kolla in allt. Det hade annonserats kraftigt i lokalpressen innan och där stod det att man skulle "komma hungrig" för det kryllade av matställen  - och det gjorde tydligen folk. Och vi var ju också hungriga naturligtvis, men när jag skulle försöka fixa något ätbart åt oss tre, så var det sån kö överallt att det fick bli bröd på ett ställe, gotlandsost på ett annat och så några småburkar med lakritshonung,  rabarbermarmelad och syltade nypon på ett annat. 
Det blev dock en riktigt härlig lunch som fick intas ståendes. Men...men jag äter ju inte bröd egentligen, så det kändes som en stor klump i magen!

Veterantraktorn som var en av alla som åkte förbi med en kärra och en massa folk är en Porsche!
 Vår placering var mellan "mattorget" och "gubb- och barnavdelningarna". Så här passerade folket ganska snabbt. Så vi blev ganska förvånade när vi fick höra att lokalradiosändningarna hade brutits för meddelande om att det var trafikkaos utanför festivalområdet. Men det hade faktiskt varit runt 10.000 besökare under två dagar! Helt otroligt!!
Dagen blev lång, så väl hemma igen på lördagskvällen så orkade man inte så mycket mer än att laga till lite middag och så glo lite på TV. Det var repris på Formula One´s träningar och kval.

På söndagen var vi återigen där hyfsat tidigt och såg då till vår stora förvåning att ungefär hälften av medlemmarna från Trädgårdsamatörerna hade packat ihop sina växter. Dom var alltså inte där på söndagen alls. Och sen var det stora tältet bredvid oss helt tomt.
Där inne hade Trädgårdsföreningen haft fyra bord där det satt massor av folk. På ett bord stod en bricka med kex och några burkar med sylt och marmelad som man fick smaka, på ett annat låg deras fina tidning som man fick - det var allt. Och nu var dom inte på plats alls!
Så tjejen som var ansvarig kom och ville att vi skulle flytta in där, men då sa vi ifrån. Flytta allt som vi haft sånt jobb med att få upp. Nej, tack! Däremot så flyttade vi dit lite växter och skyltar så att det inte såg så trist ut. Det bjöd vi på!!

Den här trevlige gotländske skotten representerade ett företag som gör gotländsk whisky. Han gick förbi oss och vi tänkte busvissla på honom, men ingen av oss 6 tjejer kunde busvissla (jag kan inte ens vissla vanligt), så istället ropade vi: "Hallå, snygging!
Och han sög åt sig direkt och vände sig mot oss och poserade glatt!! *fniss*

Altanodlingen, där det finns både röd och grön paprika, flera sorts chili, massor med olika tomater och så dekorativa växter förstås!
Väl hemma igen vid halv sex så hade jag tänkt bada, hade ju inte gjort det på flera dagar trots otroligt fint väder. Men...nu var det så att vår "hustomte" Erik fyllde 70, så det var bara att åka dit direkt. Dit kom också Lisa - som dessutom skulle på gympa efteråt. Så hon hade det extra snärjigt.
Vi var där knappt ett par timmar då vi åt och drack och hade trevligt, men så kände jag att det drog i ögonen. Jag var tvungen att åka hem och sova. Huvudet kändes lite som på bilden nedan.....

Och sova gjorde jag framför TV´n eftersom Rolle absolut ville se Nascar-racet vi spelat in. Men jag sov gott.....

Vy över "gräs-bambu-busk- och perennrabatten" nedanför poolen!
Igår kollade jag hur det hade gått med försäljningen och det visade sig att jag faktiskt hade sålt hela 25 växter av dom 30 jag tagit med mig. Njae, det var faktiskt bara 23 för 2 st gula strålrudbeckior hade jag gett bort.
Det bästa med helgen var dock att vi kom på att vi skulle ha en privat Skördemarknad!
Den 1 oktober är det Hemse Torgdag, en mycket stor tilldragelse på södra Gotland. Dit kommer ALLA!!
Lisa bor utmed stora vägen strax utanför Hemse i Levide Tingshus och där ska vi då ha en egen liten Skördemarknad med växter och lite roliga saker som hemkokta marmelader, inlagda grönsaker, hemkokad chutney och liknande. Ska bli jättekul! Och i nästa vecka kommer alla lökar från Holland.....så brist på aktiviteter här är det inte!!!

13 kommentarer:

Ingrid sa...

Att jag totalt missade ert område på skördefestivalen!! Det var verkligen märkligt, för jag tyckte att vi var överallt, men tydligen var det inte så.
Kul att du fick sälja dina växter i alla fall.

Kram, Ingrid

Ruben sa...

Ja, orken verkar det inte vara något fel på. Jag skulle somna stående efter en sådan hektisk helg! Och bada, det kan du ju göra hela hösten?!

Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

PS Kul att få lite bakom-scenen inblick!
/R

Evas Kvarnaro sa...

Hej, min långa kommentar försvann
mkt irriterande . . . .
Nu blir den kortare, vil nämna att
ni har gjort en fantastisk jobb för att få sälja era växter. Förstår också att det är kul även om det ofta blir mkt jobb kring det hela. Hela Sverige har ökat med det där med skördefester eller höst-festivaler, många namn men det handlar ju om samma saker.
Att det blev så mycket folk under den helgen är ju super bra.
Skulle mkt gärna varit med där också tyvärr kan man inte dela sig
*fniss*
Glöm ej lyda mitt råd, som jag nämnde i ditt förra inlägg.
Inte konstigt att man kan känna sig slutkörd ibland.
Känner igen mig och jag lyder sällan mina egna råd, *fniss*
Varva ner och må gott, kram/ Eva

Marlise sa...

Schöne grüße schicke ich aus Dänemark von der Insel Mon zu dir nach Gotland.
Wir sind hier für 2 Wochen in Urlaub.
Kram Marlise

mammi sa...

Intressant inlägg. Själv har jag haft mer än "häcken full" inte minst p gr a att "vägjobbarna"har grävt av vår tel.kabel som är ansluten till larmet. Skulle jag räkna upp all information om när och hur den skulle åtgärdas, hade jag fått ha en timme på mig. Näst sista budet var att den skulle fixas lördag absolut senast söndag !!!! sen fick jag besked om att Tele 2 måste har "skriftligt tillstånd" för att laga den !!!!(behövs inte när de gräver av den.)
Plus en hel del annat negativt. Men vi körde i väg i söndags för att köpa 3 stora ytterkrukor som skall ersätta wichyfaten, och vad hade jag med hem förutom de. Jo en underbar lila vas !!!
skall verkligen göra allt för att komma på rätt köl igen, har varit lite för mycket negativt ett tag. Ha det så gott alla 3
Kramar från oss 3

Jord under naglarna sa...

Ni verkar ha gjort ett grymt jobb. Imponerad över hur ni redan planerar in ytterligare ett evenemang!

Rigmor sa...

Suck...om jag ändå bodde på Gotland! Jag skulle då inte ha gått tomhänt hem från skördefestivalen! Synd när folk inte bjuder till mer när det gäller att ställa opp, det är ju lite det det hela bygger på...Att ge och ta...Sen att packa ihop redan efter första dagen och bara ge sig av, det är väl lite dålig reklam kan man tycka...??
Underbara bilder du bjuder på!!
Ha en skön fortsättning på den här vackra hösten!!
Kram kram

♥ Hannele på Hisingen sa...

Läckert med män i kilt ♥

Anonym sa...

Nu tog du igen bloggpausen med råge. Många fina bilder. Hoppas Holland skickar lökarna i tid. Kram Bosse

Rost och rädisor sa...

Låter som en rejäl ansträngning, men visst är det kul.
Här har vi skördemässa Sö 21 sept i grannbyn, fast bara hälften så stor och mycket välorganiserad. Inget lämnas åt slumpen. Att vanliga växter säljer bra förvånar mig inte alls. Det är min erfarenhet också. Kan ju bero på att vi amatörer bara tar en tredjedel av handelsträdgårdarnas priser. Ofta finns vi ju också vid bordet och kan ge god information om våra plantor. När hittade man nån på Blomsterlandet eller Planagen senast som kunde ge ett vettigt råd eller ge förslag på planteringar.
Kram
Anette

Carina sa...

Härligt att även du som är så flitig har haft lite annat för dig....då behöver inte jag skämas så....ha det gott och fortsätt att njuta av allt som livet bereder i din väg.
Kram

Ölandsvindar sa...

Jag känner igen det där. Att folk avbryter och packar ihop innan det är slut. En besvikelse för alla besökare som kommer de sista timmarna eller dag två. Här laddar vi nu inför sista helgen i september då det är Ölands skördefest. Men jag ska försöka vara lite ledig i år och satsa på vårens "Öland spirar" istället. Då brukar alla plantor gå åt som smör i solsken.
Kram /Kerstin