KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 13 augusti 2014

CHILISÅS OCH BESÖK

Helgen som gick har varit otroligt trevlig. Det var "lagom" varmt så vi kunde få lite gjort och så kunde man bada, både på dagarna och på kvällarna. Sen avslutas det hela med en grillmiddag här med våra vänner Beth & Cronis samt Eva & Uffe på måndagskvällen. 
Jodå, vi som är pensionärer kan festa lite vilken dag som helst.....


Så igår körde vi hårt i trädgården, men det finns massor kvar att göra innan semestern. Bl.a. klippa diket och ute i "parken" för Rolle (fast han verkar inte så intresserad) samt klippa "förträdgården" för mig. 
Det är den enda biten jag inte hann med igår...det kom några små skurar som stoppade mig. Fast jag såg idag att jag åker nog på att klippa allt en gång till. Det växer så enormt fort nu när det är omväxlande regn och sol hela tiden.....


Förutom att klippa gräs igår så beskar vi trädet ovan (det är ju JAS-månader, vilket är perfekt för beskärning). Det är en Acer negundo variegatum som växt så enormt fort och så mycket att den börjat ta över vid  ingången. Kunde inte längre fälla upp parasollet t.ex. Tog tyvärr ingen bild innan, men efter att ha tagit bort en billast med grenar så ser det ut så här. Det räcker.....

Av gästerna i måndags fick vi vin, bröd, kanelbullar och massor med grönsaker. Det var gurka, paprika och tomater. Verkligen MASSOR av tomater, så jag bestämde mig direkt att göra min specialchilisås.
Ja, receptet är ju inte mitt egentligen. Jag fick det på 60-talet på en mexikansk restaurang i Los Angeles av en mycket trevlig servitör. Här följer receptet:

CASA ESCOBARS CHILISÅS

Färska GODA tomater - c:a 600/700 g - skållas och skalas.
1/2 snackpaprika, 1/2 rödlök finhackas och chili - efter tycke och smak - finhackas. 
I mitt fall använde jag den syltade chili jag gjorde förra hösten. Den är enormt stark så jag får vara lite försiktig. Men å andra sidan gillar vi starkt!
Salt & grovmalen svartpeppar
1 tsk smör/margarin/olja
1 krm socker
(Eventuellt, beror på tomaternas smak) 1 msk tomatpuré 


Grönsakshacket steks försiktigt under tiden tomaterna skållas, alltså svettas - får absolut inte brynas.


Tomaterna skalas och läggs i en mixer och grönsakshacket hälls i och sen kör man till det blir så gott som slätt. Krydda och smaka av. Klart!


Eftersom vi hade fått så många tomater (det räckte till lunch och som snacks också) och det också var blandade sorter - både gula, gröna, röda och mörka - så bestämde jag mig för att göra två sorts chilisås. En grön och ganska mild samt en röd och betydligt starkare.
Sen ska vi ju snart på semester så jag frös in det mesta, men ikväll blir det något riktigt gott som såserna passar till!


Innan vi åker får vi inte glömma att täcka vindruvorna med nät annars har vi förmodligen inte en druva kvar när vi kommer hem. Det är två stockar, den till vänster har svarta druvor och den till höger röda och förra året blev det hela 14 liter.  Jag gjorde lite gelé, men det mesta gjorde jag saft av som jag sen frös in - och så kunde jag koka kräm av det till gubben. Han ÄLSKAR kräm och mjölk - gärna med en kanelbulle till - som kvällsmål!


Vi hade besök igår, inte bara min bloggvän Ingrid från Klintehamn som kom förbi en kort stund, utan också den här tjusiga nattfjärilen som spenderade dagen med att sitta under vårt altantak. Försökte ta reda på vad det var för sort, men gav upp när jag fick se att det finns 18 arter plus över 700 sorter av dom! 
Men det kanske är någon som vet.....?


Det märks att det är sensommar, det är inte så mycket som blommar längre och det som brukar blomma om har inte riktigt kommit igång igen. Rosorna t.ex. 


Men visst är det ett och annat som visar sig först nu, t.ex. den här lilla låga Astilben.


Idag har det hitintills varit strålande sol och 20 grader, men precis nu hörde jag åskan - och Santos började darra direkt - så det är nog bäst att jag slutar och sen rycker ut alla tampar. Vid åskvädret förra veckan så pajade ju min nyfixade fasta dator, nätverkskortet gick. Så jag är lite extra försiktig nu.....

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för pratstunden och provsmakningen av din goda chilisås.
Här har jag inte hört någon åska mullra ännu, men det lär jag ska bli en sån dag. Jag är också väldigt försiktig och drar ur sladdarna när det börjar dra ihop sig.
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Jaså ni har åska nu på förmiddan, här har jag inte hört nåt ännu, men igår kväll var det precis över oss en kort stund, så det blev abrupt slut på surfandet vid datorn... däremot kom inget regn just då, det bara blixtrade och åskade, lite konstigt tyckte jag...

HOppas ni får en trevlig resa, vi är just hemkomna från fastlandet. Roligt att resa och skönt att komma hem!
Kram Gunilla

lavendia sa...

Vad fina dina vindruvsstockar ser ut. Väldigt täta. Men växer de verkligen ute?
Fjärilen kan vara en dödskallefjäril eller iallafall en släkting. Dödskallefjärilen har en tydlig bild av just en dödskalle och det har den ju inte riktigt. Jag ska fortsätta leta - sådant tycker jag är kul.

Evas Kvarnaro sa...

Jag trodde det var nattfjärilen som älskade kräm och mjölk, men så var det inte, utan mannen din.
Men kanske Santos gubben då ?!

Chilisås det är gott, men jag är för lat att fixa till det.
Bakade bullar och en långpanne morotskaka igår, det får räcka för att vara inomhus, fy vad tråkigt. Fick ont i ryggen av det.

Visst växer det nu efter allt regn
och på lördag ska vi på fest. Det blir till att ligga över på pensionat Alebo Unnaryd, vid sjö.
Vänner fyller pensionärer, de bjuda alla på detta med m.m.
Egentligen har vi inte tid, Tina o Paul kommer på söndag kl 13 med tåget. Som tur de stannar två nätter i Köpenhamn, man vill vara hemma när de anländer denna gång.
Sen ska de bese sig runt vackra sevärdheter, ja Paul vill se lite av Sverige, det är vi skyldiga honom. Han var snäll mot oss på Irland.

Må gott (nu ska jag mörda en fluga som jäklas med mig länge)
Kram/ Eva

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vad härligt att kunna festa till det precis när man känner för det :-)
Vilken otrolig skörd av vindruvor ni fick i fjol!!! Hoppas det blir lika bra i år.
Här har det regnat och åskat varje dag nu i snart en vecka. Nu räcker det tycker jag. Vill se solen igen!!!
Ha det gott. /Ingela

Veronica sa...

Jag skyndade mig hem från jobbet idag för det hade inte regnat alls och gräset har blivit typ 10 cm på en vecka!!
Men jag hann knappt börja förrän regnet och åskan var här igen :)

Då har man å andra sidan nåt att skylla på ;)
Ditt Ödleblad, har du det i rabatten? Klarar det sig hos dig?

Kramar

Zinnia sa...

I år verkar det ha bloivit en riktig tomatsommar. Ditt recept på chilisås verkar gott. Själv äter jag de minsta tomaterna som godis! Söta och goda. Kram Zinnia

Anette sa...

Kul att göra egen chilisås! Åskväder är inte kul. Vi hade ett rejält för två veckor sedan. Vi klarade oss från skador (hade dragit ur kontakten ut ALLT!). Däremot gick alla grannars robotgräsklippare sönder, telefoner och tv-apparater. Hundarna fixar åskan förutom när det slår ned och knallen blir sådär enorm. Då skäller de lite. Fast rädda är de inte som tur är. Kram Anette

Ölandsvindar sa...

Jag brukar skicka bilder på sådant som jag inte känner igen till jourhavande biolog på Riksmuseet. Man får svar ganska snabbt och lär sig en del på köpet. Bara att söka sig fram via riksmuseet eller naturhistoriska kanske det heter.
Kram /Kerstin