KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 3 juli 2014

ROSOR OCH HUSRYGG

Det är nog en del som ställer sig frågande till varför vi har en "innertomt, en yttertomt (numera park) samt en förträdgård",- och det kanske behöver förklaras lite närmare. Att vi sen har mer detaljerade namn på dom olika delarna är naturligtvis för att vi själva sinsemellan ska förstå vad vi menar, så det tror jag inte att du tycker är speciellt konstigt. Men den här första uppdelningen gör en del lite undrande har jag märkt.....
Vi köpte huset på hösten, men flyttade inte hit förrän 25 juli 2003. Redan innan vi flyttade hit så upptäckte vi  att för att kunna vara ute på tomten utan att oroa sig över vår dåvarande hund Penny så var vi tvungna att sätta upp ett staket. Men oj vad dyrt det skulle bli om vi skulle ha det runt hela vårt 4700 kvm stora tomt! Inte att tänka på..... Alltså bestämde vi oss för att dela av tomten och det har visat sig fungera väldigt bra. "Innertomten" är alltså det som är närmast huset och där man kan släppa ut hunden utan att behöva oroa sig för att han springer ut på vägen och blir platt. Platta hundar är inget roliga.....Igår lovade jag att visa bilderna jag tog i går morse på på rosorna. Bara för någon dag sen var jag lite besviken över att det var en ganska dålig blomning - förmodligen beroende på kylan - men nu har dom kommit igång. Vi har fått betydligt varmare.
Dom ovan är från min "rosfolly" (den lilla grå rutan nästan mitt på kartan vid gaveln på huset) där jag har cremefärgade, gula, aprikos och orange klängrosor.


Här har vi förflyttat oss till "förträdgården" - där det på kartan inte finns någonting, men numera massor av stora buskar mot infarten och vägen, men framförallt en 12 m lång rosenspaljé på mitten med en liten perennrabatt framför. Här är det också två buskar som tror att dom är klängrosor; `Rhapsody in Blue´ !

Rolle lyckades faktiskt med konststycket i förrgår kväll att ta ytterligare en massa kort, den här gången på mig och Santos. Fast det var endast det här som blev godkänt. Det är ju inte så kul att visa när man sitter och sover framför TV´n.....


Men tack vare sovandet så var man ju pigg igår och verkligen uppe med tuppen. Så jag klippte en massa gräs, Rolle högg bort en stubbe i parken och sen åt vi lunch på altanen - den sista omgången med färsk grön sparris - och så gav vi oss av hemifrån för en hundprommis. Vi åkte längst ner på storsudret och precis norr om husrygg gick vi norröver utmed havet. Här brukar vi ofta gå, det är väldans vackert och så är vi nästan alltid ensamma här.


Förr så gick det två hjulspår förbi dom här små fiskarstugorna, numera har det ena rasat ner så nu kan man inte åka traktor här ens. Det blommar alltid en massa fint här. Just på bilden är det blåeld och pukvete.


Som synes får Santos springa lös precis som han vill. Njae, inte riktigt - han får inte rusa in i den täta och rabbisrika vegetationen - utan han måste hålla sig runt stigen!
I bakgrunden ser man husrygg sticka upp, mellan oss ligger Kettelviken.


Som sagt, många vackra blommor hittar man utmed stigen. Här är det starkt rosa vildrosor...


...och här är det pukvete och gul kärringtand...

...och så blåeld förstås...

...men vad det här är vet jag faktiskt inte, men det fanns massor av dom. Jag kallar dom för rosa älggräs!

Santos kollar efter rabbisar, men trots att han är en portugisisk "vildkaninjägare" så är han betydligt mindre jaktig än vad Penny var. Och hon som var en engelsk vallhund.....

Jag avslutar det här inlägget med en "urtypisk" Gotlandsbild. Kan inte bli bättre; Blå himmel, sol, hav, blåeld, eller hur!?

12 kommentarer:

Marlise sa...

Guten Morgen Susie
so schöne Rosenbilder....
und die blühenden Natternköpfe
einfach schön.

Bra Morgon Susie
så vacker ros bilder ....
och de blommande blåeld
bara vacker.

Kram Marlise

Rosor och ruiner sa...

Så sant, det kan inte bli bättre! Den sista bilden ÄR Gotland! Och vad du kan vilda blomnamn, det är jag värdelös på.. Men blåeld kan jag förstås ;)

Kram Gunilla

lavendia sa...

Nej, det kan inte bli bättre. När vi var på Gotland tog vi också en massa liknande bilder.
Tjusig header med mörk fläder (?).
Mycket fina bilder både på djur, människor och blomster.

Gunilla Teckenberg sa...

Vackrare än så kan det inte bli, nej. Naturbilderna är så tjusiga. Kan den där rosa blomman vara den som vi brukar kalla Valeriana men som heter läkevändrot - en gissning bara.

Vilken duktig vovve Santos är, jakthund som håller sig på stigen och hans disciplin gör ju att han får ökad frihet. Heja Santos!

Nu skall jag svära i kyrkan och säga att rosor aldrig tillhört mina favoriter. Jodå, jag har två stycken men fler blir det inte. Men bilderna är tjusiga, trots min antipati gentemot rosor.

Kram!

Evas Kvarnaro sa...

Tack för rättelsen om 'fåren', jag skrev ett svar under din kommentar. Man lär sig alltid nått nytt.
Dina rosor ser verkligen underbara ut, man njuter.
Vi behövde regn, det var nyttigt, men rosorna mina blev inte så glada. De är ledsna och hänger med sina huvud.
En härlig hund prommis ni gjorde.
Namnen du skrev om känner jag igen efter allt läsande på Gotlandskartan. Ja det är inte slutläst ännu, tror att jag glor på kartan mer nu än när vi var där.
Sen googlar jag på en massa . . .
Denna resan vi gjorde måste vi göra om, och mer grundligt, hi hi
Om det går att göra det grundligt.
Ni hittar väl ännu flera 'nya' platser på Gotland, eller har ni utforskat allt ?
Jag tror att augusti och september
är bra månader att besöka ön på.
Badvattnet är väl då som bäst.

Santos visar upp sig så fint, hälsa till honom och säg att vi tycker att han är så stilig såå...

Må fint alla tre/ Eva

Evas Kvarnaro sa...

Glömde nämna att snart får Ni en
'OMIYAGE' det är det Japanska ordet för 'gåbortpresent' eller för oss ett 'tackförsenastpresent'
Inget allvarligt, bara på skoj !

I Japan har 'Omiyage' blivit en jätte stort 'industri' runt detta.
Folk är som galna med dessa presenter, även när de är ute och reser ska de köpa Omiyage, suvenirer till alla släktingar m.m. ja paketen kan skickas hem för det är massor.
Men det behöver du inte vara orolig för.
Eva

Ingrid sa...

Jag gillar dina bilder av alla rosorna, men nästan ännu vackrare är de från storsudret. Det är enormt fint med alla vilda blommorna och den karga naturen. Jag får ta och övertala syster Kerstin att vi ska ta en tur söderöver.
Kram, Ingrid

Marlise sa...

Vor ein paar Tagen schriebst du im Blog,
das die gesäten Blumen
aus Deutschland
nicht gekommen sind.
Guck heute mal in meinen Blog:
so sollte die Schmetterlingswiese aussehen.
Aber auf Gotland gibt es ja so viele bunten Wiesen
wie ich auf deinen Fotos sehe.

För några dagar sedan du skrev i bloggen,
de de besådda blommorna
från Tyskland
kom inte.
Titta gånger idag i min blogg:
så fjärilen ängen ska se ut.
Men på Gotland finns det så många färgglada ängar
Jag ser på dina foton.

Ölandsvindar sa...

Vänderot är den vackra vilda blomman. Jag hittar alltid en massa bilder som Bosse tar i smyg. Det mesta är bara att radera, hahaha!Man är inte snygg i alla vinklar (knappast någon). I dag ska jag göra ännu en raid runt öns trädgårdsbutiker. Härliga tider!
Kram /Kerstin

Rost och rädisor sa...

Den rosa vänderoten odlar jag i rabatten. Tänkte att jag nångång skulle prova att göra insomningste på roten, men än så länge står den bara och doftar gott.
Trevlig helg
Anette

GladiGrönt sa...

Vilka fina bilder från Gotland! Och dina rosor... Vilken dröm att ha så många fina. Blåelden var en ny bekantskap, är hos vänner i Visby och har varit på en liten tripp då vi såg den och många andra blommor som vi inte har i Norrland. Ni bor i ett härligt landskap!
Är er trädgård öppen för visning så vi kunde komma och titta nån dag? Vi åker hem på tisdag. Hälsning Monica S

Ruben sa...

MEN, så fina Gotlands-bilder ni tagit!! Ja, den på Susie var ju också fin! Men att censurera dem var ju lite synd! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

PS Fina rosor!