KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 20 juli 2014

OLIKA NYANSER AV GULT

Det är ju så att många av oss trädgårdsnördar inte gillar gula blommor. Varför vet jag inte, men jag gillade inte heller gult i trädgården - alltså för mycket länge sen. Men så en dag råkade jag få tag på en engelsk trädgårdsbok och i den fanns ett uppslag med en helt fantastisk trädgård där alla blommor var gula. Ja, då föll jag naturligtvis pladask...och på den vägen är det!

Gulbladig asklönn

Sen blev det ju inte sämre av att jag hittade en annan engelsk bok som behandlade färger/nyanser/texturer/former på blad. För det är ju så, allt behöver inte blomma för att vara vackert. Tvärtom faktiskt, en del växter har ju enbart snygga blad, barr eller former!

Gulkantad hosta

Men...på grund av den här avogheten mot gult så bestämde jag mig i morse att ta bilder på några av mina gula växter - jag har alltså betydligt fler. Det passade nämligen så bra för det var dimma ute så man såg verkligen hur dom gula växterna lyste upp hela trädgården!

Gul sommarblomma

Alltså följer här en "gul bildkavalkad"!

Gulblommig tomatplanta 

Gulblommiga liljeknoppar

Gulbrokig klätterbenved

Gulblommig vild nunneört

Gulblommig hypericum

Gulbladigt korstören

Gulblommigt silverkungsljus

Gulbladigt korstörne 

Gul- och vitrandig sommarblomma

Gulblommig daggkåpa
Gulblommig daglilja

Gulblommig daglilja

Gulblommig rudbeckia

Mörkt gul rudbeckia

Svagt orange rudbeckia
Svagt orange daglilja

Dom två sista är kanske mer orange än gula, men dom är så svagt orange att jag tycker dom platsar in i den gula kavalkaden också. Och man gör ju precis som man vill i sin egen blogg! *fniss*
Men för att inte göra någon besviken så avslutar jag med en riktigt gul ros; `Goldstern´.


14 kommentarer:

Charlotta sa...

Jag hör till de där som gillar gult. Det är på något vis sån härlig blomvillighet i gult. Jag köpte både blå och gula nunneört för många år sedan, vilka överlevde? Jag hittade penningblad som ogräs i min gräsmatta, nu har jag en helt gul slänt i några veckor per år. Jag har praktlysing som en självlysande blommande häck. Det finns så mycket kraft i detta att jag bara måste gilla dem (även om man får lite väl mycket tid på rensning för att hålla dem i schack.)
Tack för din gula kavalkad, lyser verkligen upp. :)

Ingrid sa...

Gula rosor gillar min syrra skarpt. Det är de enda rosor hon tycker om faktiskt.
Du hittade många olika nyanser av gult i din trädgård. Så vackert!!
Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Jomenvisst lyser det gula upp i en trädgård. Särskilt på kväll och natt, jag som då är en sådan person som är en 'nattvandrare' gillar det ljusa. Inatt kl 1 tog jag en runda runt huset och då lyste den vita höstfloxen så fint.Jag tog mig också et bad kl 11 på kvällen, båda två.
Den gulvita petunian är läcker.
Har du haft den hinken-krukan med gula petunior där när vi var hos er, minns ej detta. Fast du hade ju så mkt vackert runt omkring så mitt 'hjärnkontor' hann väl inte registrera allt, *fniss*

Inte kul med urinvägsinf. just nu, hoppas att det gått över.
Jag fick mitt första förra året och då jobbade jag ännu, vilket spring på toan, hi hi . . .
Sen ska man ju då dricka mycket surt, sen jag hade det gör jag dagligen mig en färsk tranbär-lingon dricka, och det känns mkt bra tycker jag. Rolf säger att det är konstigt att jag inte har blivit sur som en ättika av allt det som jag dricker, men tvärtom mkt mer gladare, hi hi . . .
ja det är ett evigt fnittrande.
Han kan äta en citron som en apelsin utan att grimasera, så han har den lasten med en halv citron varje dag och inte är han sur för det, *fniss*

Varje dag blir det hetare men vi försöker inte att gnälla, vi kan ju gå in i skuggan.Vi är glada för att alla sommarlediga får sin sol och värme. Oavsett om jag är lägger mig sent är jag uppe tidigt och vattnar. Räddas det som räddas kan, eller hur.
Det är då bara de nyplanterade som behöver sin dagliga dos och de som är i krukor behöver ju verkligen vatten.Vi har även tusentals fjärilar i trädgården och på ängen, det fladdrar så rogivande, vi sitter bara tysta och tittar på detta skådespel.
Nu har jag varit inne en halvtimma
dags att värma upp sig, *fniss*
Ha det så skönt/ Eva

Knatten sa...

Och du vet att jag älskar gult. Tänk alla dagliljor, irisar och rosor man skulle missa om man inte gillade gult.
Ha det gott i värmen. /Knatten

mammi sa...

Gult är inte fult, men det finns också andra färger. Jag hatar grönt för det symboliserar ogräs för min del. Har haft det extra jobbigt en tid, men det lugnar ner sig. Nu när jag har tid att jobba ute, är det så varmt att jag inte klarar det, men det är klart, kvällarna finns ju !!!!
Får nog gå på en fotokurs, känner jag, har ju vunnit en kanonfin kamera, nu gäller det bara att kunna sköta den.
Ha det så gott ni tre
Kramar från oss 3.

GladiGrönt sa...

Inte gillar jag gult, men det är den varmgula färgen, limegult o limegrönt däremot är jag såld på. Vad kul att återse din Gleditsia som var så fin när vi hälsade på. Hos mig ersätts den av gyllenfläder med lika fin gulgrön färg. Tänk vad tråkig trädgården skulle va utan olika färger på bladen!

Anni sa...

Blekt gult går väl an. Och påskliljornas vårgula, efterlängtade. För att inte tala om vintergäcken!!!
Men annars, nej. Gulbladiga växter tycker jag er sjuka ut.

Nu åker jag snart till din ö, så skönt det ska bli!

lavendia sa...

Man blir glad av gult, men jag har själv inte så jättemycket gult. Men det beror på att jag gillar blått och andra färger mer.

Veronica sa...

Jag gillar ju gult, a lot!
Speciell för mig är Nattljuset för jag älskar den riktigt ljusgula färgen!
Gult är inte fult det är glatt :D

Ha det bra i värmen där på Öjn!

Kram

Rosor och ruiner sa...

Jag tillhör ju en av dem som inte är så förtjust i gult i min trädgård, vet inte varför egentligen, det finns ju många vackra egentligen, som din ros till exempel, o själv har jag en dagöga o daggkåpa som jag tycker mycket om.., o man är ju inte sämre än att man kan ändra sig, så vem vet, en dag kanske det kommer in en massa gulbladiga växter hos mig med ...;)

TantGlad sa...

Gult ÄR visst fint, men det gäller tycker jag för alla blommor, att man planterar färg mot färg så varje växt kommer fram. En gul blomma görs sig fint mot en chockrosa blomma t,ex eller brevid en röd blomma.
Jag trodde det var "persisk gulros" du visade bild på slutet. En gul ros som doftar sååå fantastiskt och som jag hade ute i min trädgård på 80-talet.
Jättefina bilder du visar.
Ha en fin dag nu/ kram

TantGlad sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ölandsvindar sa...

Visst kan det vara snyggt med gult. Jag såg en gul rabatt hos Edins lustgård, som jag blev väldigt förtjust i. Men egentligen kanske det är allra snyggast med en egen hörna med gult och grönt i olika nyanser. (tror jag tills jag ser något annat, hahaha).
Kram /Kerstin

lavendia sa...

Tack för receptet. Det ska jag absolut prova, för det låter bra.