torsdag 24 juli 2014

MIN DAGBOK

Den här bloggen är vad jag kallar en "offentlig dagbok" där det mesta handlar om vår trädgård, våra utflykter på ön, vardagliga händelser och emellanåt sånt som jag funderar lite extra  på. Och det är alltså det senare inlägget kommer att handla om idag.

F.d. "gräs- och bamburabatten" som numera innehåller en massa andra växter.

Men det är klart, det blir MASSOR av trädgårdsbilder också. För igår kväll efter den otroliga värmen (vi hade 30 grader) så tog jag och Santos inte bara en vanlig runda för honom utan också en fotorunda lite senare för att svalka ner oss.

Samma rabatt sedd från andra sidan.

En knasig sak i sammanhanget med värme är att när man hör/ser Gotlandsvädret på radio eller TV så talas det alltid bara om vädret i Visby. Så för oss gäller det att kolla min väderstation här på bloggen för att få mer korrekta uppgifter.


Rudbeckior i "gräs- och bamburabatten".

Nu bor ju vi betydligt längre söderut än Visby och det går en "vädergräns" ungefär vid Tofta (alltså halvvägs) så vi har ALLTID betydligt varmare. Igår var det visst 26 grader i Visby, men det var där det...... 
Vi var faktiskt lite avundsjuka! *fniss*

Två sorts Clematis på en piedestal på baksidan.

Men...nu var det inte vädret som jag går och funderar på, utan en helt annan sak. Jag har fått urinvägsinfektion/blåskatarr för första gången i mitt liv! Inte kul!!

Dom jättestora funkiorna (Hosta)  nedanför piedestalerna.

Ha - tänker den avundsjuka! Där får hon för att hon skaffat sig en pool!!

Utsikt över den blivande parken.

Och det är klart att visst är det anledningen. Fast felet är väl kanske inte poolens, utan mitt alldeles eget som legat i det 27-gradiga vattnet i timmar ibland för att svalka mig!

Santos ser längtansfullt ut över parken, men tyvärr - där får han inte vara för vi har inget stängsel mot vägen.

Jag blev otroligt orolig att jag skulle få badförbud, men efter kontakt med vårdcentralen har jag fått reda på att det är OK att bada - men korta bad! 

Den vackra gamla hästkärran i parken.  Kolla in vad fint det är rensat under den, det är Rolle som gjort!

 Alltså är det slut med att ligga och plaska i timmar eller sitta och läsa i poolen. Tvärtom, nu gäller det att doppa sig några minuter och sen upp och torka sig ordentligt (samt kissa direkt efteråt). Synd, men det är i alla fall betydligt bättre än att inte få bada alls!

Alströmerian nedanför sydgaveln.

Dessutom skulle man dricka en massa surt som juice, tranbärssaft och brusande C-vitamin och äta värktabletter. Det har jag gjort och igår kändes det lite bättre, men så fick jag tydligen ett återfall framåt kvällen med värk samt blod i urinen. 

Pallkragsblomningen är  som allra bäst just nu!

Kände mig riktigt deppig ett tag, men idag känns det bättre igen. Så jag ska inte bada så många gånger idag..... Ja,ja, man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt "the hard way".
Men över till något helt annat - och betydligt trevligare!


Mycket är det som växer - och blommar - i pallkragarna, men det är mest dagliljor!

I våras så hittade jag en burk med sparrispotatis i kylskåpet. Hitta och hitta, det var gubben min som ställt in burken längst ner och längst in eftersom han inte är så förtjust i den sorten. Men i vilket fall som helst så låg det 10 potatisar i burken och dom hade jättefina groddar! 


Dagliljekollektion.

Alltså grävde jag ner dom här 10 potatisarna i mina 10 pallkragar. Och dom har växt fint, men när jag för en månad sen försökte "tjuva" en planta hittade jag bara tre pyttesmå potatisar - stora som ärtor. Så inte var dom tidiga inte!

Blålila höstflox.
Men så igår så upptäckte jag att två av potatisplantorna började konkurrera ut några dagliljor - och det går ju inte! Alltså så grävde jag upp dom här och nu fanns det ordentligt med potatis. Visserligen var dom inte stora direkt, men det är ju sparrispotatis aldrig.

Uppstammad småblommig ros i långrabatten.

Jag fick dock ihop en hel kastrull med potatis till tonfiskröran och nu var tydligen den här sorten riktigt god för Rolle han åt och åt.....så det blev inga rester ens!

Två Clematis på spaljén vid ingången.

Men det här med mat just nu börjar bli lite jobbigt. Gubben min är inte så förtjust i grillat - och grilla själv skulle han ALDRIG göra utan det är mitt jobb. (Men han är jätteduktig på att ta rätt efteråt.) Alltså får man variera mellan nått kallt ena dagen och så grillat med sallad nästa. För stå vid spisen och laga mat i den här värmen, nej där går gränsen!

En namnlös sommarblomma.

Sen är det så att på lördag fyller jag år och "förr" hade vi ofta vår årliga "kasta korv - och grilla pil" dag då. Men...eftersom Rolle tröttnat på det så funderade jag på att bara göra som förra året. Alltså åka iväg någonstans och käka lunch och sen middag. Man orkar ju inte att ställa till med kalas när det är så varmt.....fast trist är det!

Så nu har jag bestämt mig. Först blir det loppis, det är en superloppis i trakten. Sen blir det en lätt lunch någonstans. Därefter blir det att åka runt i den svala bilen med AC (först tänkte vi ta Miatan men då blir man väl stekt) och sen betydligt senare äta middag på nått trevligt ställe. Så nu ska jag sätta mig och leta efter trevliga krogar - som man kan få bord hos. Det är ju semestertider OCH lördag. Alltså vansinnig dag att fylla år på.....*fniss*

SUSIE


11 kommentarer:

Ruben sa...

Grattis till födelsedagen! Jag tänkte just, det var absolut rätt år att skaffa pool, så varmt som det är. Så läste jag om ditt bekymmer, och det var ju synd, men det blir nog bra ganska snabbt, skulle jag tro, och korta stunder är ju också bra!! Fin samling dagliljor du har, och solhattarna är också väldigt fina. Jag fick ju fröer av dig, och i år är den ena plantan riktigt stor och på väg att slå ut.

Ha det gott!
/Ruben

trädgårdsdrömmar sa...

Skickar en tidigt grattishälsning.
Hoppas ni får en trevlig dag.
Hur går det för er nu när Gotland har fått vattningsförbud.Men ni har kanske egen brunn.
Kramar.

Marlise sa...

Gute Besserung wünsche ich dir.
Bei der Hitze muss man sich
mehr von innen abkühlen:
trinken, trinken, trinken!
Wie immer sehr schöne Fotos!
Das du an deinem Geburtstag gesund bist!
Du bist Löwe (Sternzeichen) wie Brigitte.

Få väl snart jag önskar dig.
I värmen måste man
mer kyla från insidan:
dricka, dricka, dricka!
Som alltid, mycket fina bilder!
Den hälsosamma du är på din födelsedag!
Du är Leo (stjärntecken) som Brigitte.

Kram Marlise

Ingrid sa...

Så trist att åka på urinvägsinfektion nu i värmen när du ska njuta i poolen. Säkert är det så att det är de där långa baden du inte tålde.
Krya på dig och grattis på födelsedagen så här några dagar i förskott.
Kram, Ingrid

mammi sa...

Har slut på alla berömmande ord om er vackra trädgård.Helt underbar. Torsdagen passar oss bäst, eftersom Uno är på dialys på fredagarna, och är ganska trött efteråt. Men funkar det inte för er, "får ju torsdagen duga"
Ha det så gott
Kram

Annika sa...

Åh vilken vacker trädgård ni har! Jag verkligen suger in alla underbara bilder du visar!
Synd med urinvägsinfektionen! Men tur att du inte fick badförbud i denna 30-gradiga hetta! Hoppas du snart blir bra.
Och så grattis på födelsedagen!
Kram Annika

Evas Kvarnaro sa...

Du visar så mycket vackert Susie.
En ny Header igen, mycket fin.
Den oranga (brandgula) rudbeckian den första i rutan, vad heter den.
Den vill jag ha också, tjusig, ja det är alla men man får en viss förkärlek för en del.
Riktigt frodigt i trädgården nu.

Nu är jag arg på mig själv, jag hade en 'grej' jag skulle skicka till dig, kanske som en liten kul födelsedagspost, men vad hände jo jag glömde.
Så när jag nu läser om födelsedag ? men det är väl inte ännu, jomen visst är det den 26 snart.
Du milde vilken hjärnsläpp, kan man få skylla på värmen . . . .
Ja jag gör det, för hjärnan har liksom inte hängt med den sista tiden.
Den ene dagen efter den andra har nästan varit lika, vattna . . . .
pusta . . .. stånka . . . blä ...
trött på mig själv.
BB.Lina o Annie är hos oss en vecka nu, de har åkt till Budapest kolla 'Formel 1', du vet.
Idag vi badat i pool hos Rosa m..m. Fredag ska jag och Maria åka på loppis och kuriosa.
Hoppas att du också får en fin dag med loppis och allt annat.
Grattis på födelsedagen (förskott)
och ha det riktigt kul.
Kram/ Eva och Rolf

lavendia sa...

SÅ fina bilder och vad härligt fräscht det ser ut.Hos oss ser det bara visset och beige ut. Men så har jag inte vattnat heller (utom växthuset och krukor).
Trist med urinvägsinfektion. Hoppas det går tillbaka med mycket dryck och snabba bad.

lavendia sa...

Hoppsan!
Jag glömde ju gratta litet i förskott. Hurra hurra, hoppas dagen blir trevlig.

Anonym sa...

Hej på Er. Jo jag lever o tittar ibland på bloggarna, men min dator är mycket tröttare än mej.. Det händer alltså inget när jag ska sända iväg ngt. Nu såg jag på FB att Du ska till Vinslöv fred. 22 aug. JAg tror säkert vi är hemma o särskilt om det kan tänkas att vi får ett besök??? Alltså räknar jag med att Ni gör ett besök. Trädgården är inte vad den borde varit- Alla blommor har ju exploderat. Hoppas höra av dig på mejlen?? Bara att få ses hade varit trevligt och här kan Santos få sig en liten paus. Vi har haft 32 gr. idag o nu har det sjukit till 28 ute--- men 30 här inne... Ska försöka blogga framöver. Kram fr Ninne

Anonym sa...

Vilket blogginlägg. Det känns som du är redo för att göra en trädgårdsfotobok med enbart personliga bilder. Folk kommer att vallfärdar till dig efter boksläppet. Samtidigt läser jag din fyndiga text som tar sig sin egen slingrande väg. Du bjuder på både dig själv och skämt i en härlig mix. Denna sommar trodde jag det var omöjligt att åka på den trista åkomman. Jag hoppas du får bukt med det så du kan fortsätta att njuta av poolen på ditt egna sätt. Förr var det alltid badförbud under kuren. Synd att ni slutat med lekarna på din dag. Hoppas du får en toppendag imorgon. Kram och grattis på förhand.