KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 2 juli 2014

EN RUNDTUR

Idag är det min tur att visa lite bilder - alltså är allt precis som vanligt igen!
Vi börjar utanför dörren där vi har en liten spaljé med två sorts Clematis på. Den ena sorten har precis börjat blomma!


Sen fortsätter vi till "långrabatten" där den lilla uppstammade rosen numera bor. Jag hade den i en kruka på altanen förra året, men grävde ner den här inför vintern - och det blev så bra så den får bo kvar!


Det finns massor som blommar här, men det är lite skräpigt och ovårdat för jag har inte rensat "långrabatten" efter dom två första gångerna i våras. Här är det dock en massa buskar och stora perenner, så ogräset syns inte så mycket som tur är! *fniss*


Här är det en liten bollformad lärk som fått sällskap av några extra höga riddarsporrar. Väl framme vid "grushörnan" så ser det dock lite mer välskött ut.


Här ska jag börja med att visa vår nyrenoverade bänk som Rolle gjorde igår. Själva metallställningen är urgammal, skulle tippa på minst 25-30 år men sittbräderna var så murkna att man inte ens kunde ta i dom utan att dom rasade ihop. Nu är den nya fräscha bräder i samma grå kulör som huset. Blev jättebra!


Dom här bilderna av "stenhörnan" togs igår eftermiddag/kväll när solen sken för fullt. Nu är det återigen grått och det stänker lite. Vilket jäkla trist sommarväder. Tycker synd om dom som jobbar och har semester nu!


Gubben och jag tog alltså en liten rundtur tillsammans i solskenet igår och jag fick informera honom lite om vad som blommade...vad som hade dött...och vad som såg ut att må bra. Även om han inte gillar att jobba i trädgården, så gillar han faktiskt att titta på den!


Här i "stenhörnan" verkar allt trivas och må extra bra i år - även så ogräset. Så det är nog dags att börja rensa lite igen. Inget kul jobb direkt, men måste man så måste man. Fast idag ska jag klippa mer gräs (halva parken och förträdgården), om det inte börjar regna förstås!


Här är faktiskt två "ogräs" som jag försöker hålla på plats. Det är en vackert silverkungsljus som var det första jag planterade här när hörnan var klar. Utan att veta att det sprider som som ogräs och att vanliga kungsljus växer vilt här, så jag får väl rensa bort en  20-30 plantor varje år på våren. Det bakom är ett martorn som får ännu mer plantor, så där sparar  jag också bara en enda!


Här har vi sydgaveln med en massa torktåligt växande framför. Den spretiga saken i hörnrabatten till vänster med några alunrot under är ett vintergrönt oxbär som blir stort som ett litet träd, men som blåste sönder i en storm för några år sen. Försöker nu hålla den på plats - den blir väldans vid - i en "rolig" bonsaiig form!
Mitt emot dom två sydgavelsrabatterna syns ett litet bollformat träd, en klotrobinia, med några stora alunrot under.


I dom två sydgavelsrabattterna växer det från vänster ett elefantgräs - Mischanthus x giganteus - som är hälften av det som växte vid altangaveln innan dräneringen. Bredvid det en gul-grönbrokig järnek - och så alunrot förstås.
Till höger har vi 2-3  vit/grönbrokiga klätterbenbenved (dom trivs otroligt bra här och sätter massor med nya skott) och sen en bollformad forsytia. I bakgrunden i krukan syns en Alströmeria!


På väggen bredvid elefantgräset växer mina två vinstockar, en med svarta druvor och med med röda. Båda sitter utanför dräneringen och eftersom dom får 10-12 m långa rötter så har jag faktiskt inte vattnat dom någon gång efter planteringen för två år sen! Men beskuret och pincerat, det har jag.....
Sen - innan pooltillbyggnaden - skymtar man en bit av elefantgräset som kommit upp på sin ursprungliga plats, trots att det grävdes bort. På sensommaren brukar det vara så högt att det böjer sig under taknocken!


Sen skulle jag egentligen visat min "rosenfolly", men jag sparar dom bilderna tills i morgon, fast en bild på den härliga kinesiska smörbollen som växer där måste jag bara ha med!
Sen förflyttar vi oss till långrabatten mot kohagen och då blir det en bild på piprankan som jag har tre plantor av. Älskar dom och har länge tänkt skaffa fler men glömt bort det tyvärr!


Så kommer vi till "murrabatten" där det är helt utsålt - igen! Vi - ja, Rolle var med - rensade den förra våren och tog bort en massa i den vänstra delen. Nu är det nog snart dags för den högra.....

Längst till höger i bilden ovan ser man den rödbladiga och rosablommande flädern som verkligen är jättefin i år. Jag fick beskära den massor i våras, men trots det - nej, tack vare det - så har den massor av blommor!


Så till slut har vi "lyrrabatten" precis innanför grinden till baksidan. Där har nu en av klematisarna kommit igång ordentligt, vilket är skönt för dom vårblommande växterna under är ju överblommade sen länge. Fast inte den stora julrosen, den har blommor kvar fortfarande. Även om dom börjar se lite malätna ut.....

Det här får bli allt för idag, resten som "rosenfollyn" och "rosenspaljén" tänkte jag visa i morgon!
Nu ska jag ut och slåss med flugorna igen. Dom är nämligen på mig direkt jag sätter mig på åkgräsklipparen.  Det är väldans fuktigt ute och dessutom 20 grader varmt. Kul för oss med lite värme, yeppie, men flugorna verkar älska vädret också!! Men nu har jag bara gräset bakom garage och förråd kvar, sen har jag tagit det som jag ska sköta plus en del av Rolles. Sen kan jag kanske ta mig ett dopp och njuta lite.....

6 kommentarer:

Annika sa...

Så vacker och frodig trädgård ni har! Kul att ni "delat in" trädgården i en parkdel och en innerträdgård. Något att tänka på för mig! Jättekul att se Rolles bilder också - bilder blir annorlunda när man ger kameran till någon annan, man ser olika saker, helt klart!
Ha det gott!
Annika

lavendia sa...

Så brukar vi också göra - gå runt tillsammans och jag berättar "nu är det knopp i den", "titta den här kommer från Madeira", "den här plockade i i Grekland på den där stranden" osv. I lagom mängd är det också uppskattat.
Vilken sammrtsklematis så fin.

Ingrid sa...

Det är så vackert i er trädgård och den där flädern är enormt fin, vilken blomning!
Kram, Ingrid

Rigmor sa...

Ja men du har ju verkligen en park vid ditt hus! Jag blir stum, för jag vet hur mycket jobb det ligger bakom också. Å jag som suckade över mina Bergklint idag, och försökte rensa bort dom...Inte blev det snyggare för det, möjligen lite glesare...Men jag antar att du haft ett trädgårdsintresse länge, mitt vaknade först när vi köpte det här gamla torpet för dryga tio år sen. Å då gällde det mest att rädda de riktigt gamla växterna som fanns här. Fast de dog nästan direkt av slag kan jag tro, när jag rensade bort allt ogräs...det är bara "dassblommorna" som frodas fortfarande, resten är nytt. Dassblommorna tror jag egentligen heter Gullris, och växer som ogräs, verkligen. Förr växte de ofta intill utedass, därav namnet.
Vi får väl hoppas att den riktiga sommaren kommer snart...
Ha det så gott!!
Kram kram

Carita och Bertel sa...

Så mycket snyggt ni har i trädgården. Jag gillar bilden med buskar och träd i olika nyanser grönt och lite gulaktigt och något rött var det viss i bakgrunden och sen gillar jag muren och era stenar, verkligen fint, tack för visningen, Ha det fint/CArita

Ruben sa...

Det blir ju bara finare och finare hos er för varje år som går!

Ha det gott!
/Ruben

PS Jag har varit lite slö ett tag med att kolla bloggar, men nu minsann blir det superkoll!