KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 17 juli 2014

EGENTLIGEN...

...så skulle jag förbereda maten samt sortera lite papper efter det att vi precis har kommit hem - men jag orkar inte det just nu! 

Vi har varit ute och åkte med Miatan (vår lilla öppna sportbil), det gäller ju att passa på när det är fint väder. Vi var först till Hemse för att hämta beställd färg - men fick åka hem igen eftersom vi (=gubben min) glömt färgkoden. Det är hans färg, han håller på att måla om verkstadsgolvet. Det blir återigen vitt, alltså inte någon sån där färg med flingor i. Den är för amatörer.....
Och jag tror faktiskt gubben min  här rätt i den åsikten. Tappar man något smått på ett "flinglackat" golv så hittar man det aldrig! "Proffsen" har alltid ljusa enfärgade golv!!

Men, för att få ett riktigt tåligt golv så får man istället köpa väldans dyr tvåkomponentsfärg och det var alltså den han skulle hämta idag och den måste blandas så det blir den exakt rätta vita nyansen. Han har nämligen nästan målat halva golvet och ska nu göra nästa bit på den halvan klar!


 Väl hemma igen så åkte vi inte tillbaka till Hemse direkt, utan vi tog omvägen över Klintehamn där jag skulle på apoteket och hämta lite saker. Det finns naturligtvis apotek i Hemse också, men det i Klinte är betydligt mindre, har färre kunder - alltså ingen kö - och är trevligare i största allmänhet.


Innan vi gav oss iväg så klippte vi gräs. Jag på "innertomten" och i "förträdgården", Rolle i "parken". Den här gången så höjde jag klipphöjden två snäpp, för det är så fruktansvärt torrt att det blir bruna ränder när jag klipper på det lägsta (som jag brukar göra). 

Den stora "busken" till höger vid infarten är en rödbladig asklönn (Acer negundo) som hade stora grenar som låg ner i diket och på gräsmattan. Dom har vi tagit bort, men jag ser nu att vi kunde tagit ett antal grenar till. Det ska ju bli ett litet träd..... (Det är bra med bilder, man ser saker och ting mycket tydligare.)


Rolles favoritväxt när det gäller vilda (ogräs) blommor; Cikoria. Och jag måste hålla med om att blomman är fantastiskt vacker, men växten i övrig...usch!


Vi beskar ju några träd utmed vägen härom dagen, men.....jag missade den här gulbladiga asklönnen i mitten på bilden. Än så länge så stör den inte direkt, så den får väl växa till sig lite till. Men sen ska den också bli ett träd.....

Vi (jag) har ju planterat några träd på utsidan av staketet. Bl.a. en Katsura som nu hade blivit enormt vid. Den inte bara hängde ut och ned i diket, den började täcka även bortsidan. Alltså beskar vi den nedtill både på in- och utsidan. Kraftigt!Bl.a. andra perenner där har jag två stycken temyntor, en mörkt vinröd (den till höger) som jag trodde var död eftersom jag slarvade med vattningen.omedelbart efter planteringen. Men den har till min glädje kommit tillbaka. Bredvid den en rosaröd som däremot tydligen fick vatten, för den har blivit jättestor i år!

Vid ruinen blommar rosorna för fullt. Den röda är en klätteros, `Santana´ som jag tycker gör sig väldigt bra med den gulgrå stenen. Till vänster är en stor Rosa rugosa, den heter `Rugspin´. Till höger - inåt mot tomten så den syns inte på dom här bilderna - växer en liten sämskinnsfärgad "marktäckare", `Amber Cover´.


Här är dock några närbilder av dom rosor som växer i "parken".

Santana, Louise Bugnet, Therese Bugnet, Rugspin och Amber Cover.


Att just den här "moderna rosbusken" `Pink robusta´ hamnade här - mitt på gräsmattan - beror på att just där är ett brunnslock som jag ville dölja. Den här rosen gillar jag, men både ´Louise Bugnet´ och den rosablommiga  ` Therese Bugnet´ tycker jag är klart överreklamerade. Kanske i en  kallare zon, men här i zon 1 är dom en stor besvikelse!Men...det är ju inte bara rosor som blommar nu. Tvärtom, det är massor av perenner. Bl.a. så har mina dagliljor äntligen kommit igång ordentligt.


Så här följer två dagliljecollage på dom som blommade snyggt i pallkragarna på framsidan igår!

I morgon ska jag ge mig till att ta lite foton på baksidan. Där har jag nämligen också en massa dagliljor i det som tidigare var "gräs- och bamburabatten"! 


5 kommentarer:

lavendia sa...

Det fanns mycket fint att titta på - som vanligt. Men jag fastnade för att du tycker Louise Bugnet är överreklamerad. Jag har den inte själv, men skulle jag köpa en ros, så blev det nog den. Du gör mig tveksam.

Nina/Stjärnkraft sa...

Nog mindes jag att du har ett flertal dagliljor, men inte att de är SÅ många olika!

Mina vill sig inte riktigt i år. Kanske beror det på den långa torrperioden som varit?

På tal om rosor: igår bad jag helt fräckt grannen om att få knipa ett långskott av deras röda klätterros (som jag tror är en 'Flammentanz'), bara för att testa om det funkar att rota sticklingar med hjälp av min "dekokt" på salixkvistar.

De har nu stått och dragit i sig av "soppan" över natten och ska idag få fötterna i jorden, utomhus.

Nora sa...

Va fint det är hos er! Träden blir verkligen fina när man sköter om dem lite!
Dagliljor är årets nya dille här, va många fina du har!
Kram!

Evas Kvarnaro sa...

Ja en härlig grönska är det, rosorna är växer, den vid armeringsnätet är bedårande.
Är det torrt hos er igen eller har ni fått nån mer blöta.
Vad härligt att susa runt i Miatan, där är jag riktigt avund på er, inte bara jag . . . .
Men visst nu är det absolut perfekt väder för 'öppna' bilar, ja och bli ni för varma är det bara att hoppa i poolen, lyckostar

Må gott kram/ Eva

Marit sa...

Hei Susie
Så vakre blomster du har nå, julihagen må en nyte til det fulle.

Hagen din er litt av ett syn og flotte bilder, god sommerdag til deg også.

Marit.