KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 23 juni 2014

TRÅKIGHETER

Det hela började faktiskt för rätt länge sen, men jag har glömt att berätta vad som hände! 
"Rubbis" den söta lilla illgula badankan jag fick av Ruben när vår pool började närma sig färdig, har varit på rymmen. Eftersom vi inte hade fyllt poolen med vatten när Rubbis kom till oss, så fick han en egen pytteliten damm att växa till sig i. Och det gick alldeles utmärkt.....


När poolen sen var fylld och vattnet uppvärmt så fick han flytta över och han verkade att trivas. Men...en dag när jag (kan sköta det alldeles själv *stolt*) tog bort skyddet över poolen så var han inte där!
Han hade helt enkelt rymt.....


Det visade sig att han hade smitit in i "skimmern" och låg där och guppade bakom luckan. Alltså fick han flytta tillbaka till sin lilla damm igen, där han tydligen trivdes bättre! Så den "sorgligheten" slutade lyckligt.....

 Till vänster om pallkragarna på framsidan så finns vår "lilla altan" som endast används när det är 30+ grader och stekhett. Den ligger nämligen nästan helt i skugga på dagarna. Bredvid altanen så har vi en liten spaljé på husväggen, men efter omdräneringen av huset så försvann Clematisen som växte upp på den.....och tomma spaljéer är inte så kul! Alltså brukar jag ha en ganska stor trekantig rosaröd bastkruka hängande på den. Även så i år och i den hade jag blå penséer!


Så började en liten fågel - tror att det var en halsbandsflugsnappare som vi har väldans gott om - att boa i den. Hon hade bara lagt ett enda ägg, men hon ruvade det mycket noga. Som tur är så har det ju inte varit så varmt, så hon fick mer eller mindre bo där helt ifred. Alltså torkade penséerna in, för inte 17 vågade jag vattna precis bredvid boet!!


Så i morse vaknade jag vid femtiden av att det lät som om det var ett rådjur på "lilla altanen" som är belägen precis utanför våra två fönster i sovrummet. Santos vaknade också till och satt sig upp, men han skällde inte. Så jag tog mig yrvaken upp ur sängen, gick fram till ett fönster och drog upp rullgardinen en liten bit. Oc h vad såg jag då.....


Jo, familjen Kråka bestående av 4-5 individer hade tydligen party. Lilla flugsnapparen var borta från boet, även så ägget. Om hon blivit partymat till kråkorna vet jag inte, men helt klart hade ägget blivit det!  
Jäkla marodörer..... Och vad stora dom är upptäckte jag när jag stod näsa mot näbb med en utanför fönstret. Vi har tidigare inte haft några kråkor här, men nu har jag sett att dom håller till borta vid fårhagen. Undrar om dom inte brukar ge sig på nyfödda lammungar också.....Usch!!!

Annars så  är allt frid och fröjd just nu. Allt växer och frodas trots att vädret inte visar sig från sin allra bästa sida. OK, det är soligt nästan varje dag - men ack så kallt och blåsigt. Nyss var jag ute med Santos och då var det 14 grader och det blåste isande vindar. Inte bra, för då måste man vattna så mycket.....


Men som någon skrev, att alla växter blommar jättelänge - men jag byter gärna det mot lite värme!
Igår när jag badade i poolen (Jo, jag gör det var och varannan dag trots kylan!) och det var lite moln så måste man passa in uppstigandet när det är sol. Annars fryser man häcken av sig.....

Nu har syrenerna slutat blomma, även hängsyrenerna är nästan överblommade. Men å andra sidan har clematisarna börjat komma igång, så det ser rätt blommigt och trevligt ut ändå i trädgården!


.Idag uträttade vi en massa ärenden. Vi åkte först till en mekanisk verkstad (Rolles idé), sen bar det av till vår tomatodlare i När  däe jag köpte både vanliga- och cocktail-tomater samt sallad. Därifrån åkte vi till vår sparrisodlare Marianne där vi bokat in oss för en sista leverans. Det blev hela 1 kg nyplockad sparris + 1 nästan lika stor påse med smala uschlingar som inte går att sälja. Dom fick vi gratis och det visade sig att dom var jättegoda kalla, kokta förstås, i middagssalladen. Sen skulle vi åkt ända upp till Endre och Rolles potatisodlarfavorit, men nu köpte vi 1 kg på prov hos Mariannes granne. Ska bli kul att se om den potatiskräsne Rollle godkänner dom.....

 Vi stannade också till vid en liten konstgjord sjö i När för att gå en prommis med Santos. Men det blåste så jäkligt att vi inte kunde gå ner till sjön utan höll oss bakom dom uppgrävda vallarna!
På vägen hem så åkte vi till Stånga och ICA och handlade lite förnödenheter, bl.a. 1 liter gotländska jordgubbar som Rolle precis nu käkat upp alldeles själv. Han älskar jordgubbar....
.
Så var vi hemma igen vid halv fyratiden efter en liten nätt tur på c:a 15 mil - och då blev det inte mer gjort i trädgården. Vilket jag var glad över, jag håller nämligen på att kantskära gräsmattan vid garaget. Det är ett stenhårt jobb, som man bara orkar utföra i några timmar innan man tröttnar.
Men jag lovar...jag ska fortsätta i morgon!
10 kommentarer:

lavendia sa...

Mycket blomster och litet trassel i fågelvärlden. Trist men så är det i naturen.

Annika sa...

Sorgligt med flugsnapparhonan och hennes ägg! Man kan inte låta bli att engagera sig när de bosätter sig precis inpå en!

Din vackra trädgård är helt underbar! Och tänk att ha både jordgubbsodlarfavorit, potatisodlarfavorit och sparrisodlarfavorit inom köravstånd! Blir avis! :)
Ha det gott!
Annika

Carita och Bertel sa...

Fy så tråkigt med fågelungarna, kråkor och skator är riktiga uslingar när det gäller sånt. Hos oss tog dom koltrastäggen. Så är tyvärr i naturen. Du får värma upp badet ordentligt så att du kan ligga där och värma dig i kylan, just nu skulle det vara skönt med en badtunna med ångande varmt vatten. Ha det fint/Carita

Anonym sa...

Hur går det med kantskärningen idag? Vilken tur att du hittade ankan. Jag som var rädd för att den stuckit eller blivit kidnappad. Hoppas Rolle godkände potatisen. Jag älskar också jordgubbar. På femton mil Roadtrip på Gotland hinner man mycket och långt. Hoppas du fått mer stabilt väder idag.
Kram Bosse

Evas Kvarnaro sa...

Nää vad trist med fågelmamman och äggen-ungarna, men så är det i djurens värld, att äta bör man annars så dör man . . .
Vi har en 'herrans liv' i skogen av kråkor, korpar och skator, ja jag nämner bara de stora nu, för de hörs mest.

Tur att badankan kom tillrätta.

Då har du inte sett att jag varit framme och grävt upp dina vackra träd, jag vill ha dem så stora med detsamma, hi hi . . .

Så fort storhelgen var över började, åkandet igen, men mer som hjälpreda, till Jennie, till Hånger, även farmor som kör ungar hit o dit, sen följa med Jennie med familj till Liseberg på torsdag m.m. Ja då går denna veckan också.

Tack igen Susie och Rolle för senast, ni är så gulliga.
Må gott kram/ Eva
Nospuss till Santos.

Rigmor sa...

Det var inte lite i din trädgård...den verkar innehålla allt, fröjd för öga och sinne, mord och dramatik...För visst kan kråkorna ta lammungar, så den lilla fågeln med unge blev säkert kråkmat också. Här hade vi en tita (tror mannen i huset, jag säger bara fågel...) som lagt ägg i en stuprännna, men den blev av med alla ungar en eftermiddag. Vilket liv det var!!
Sen blev jag alldeles varm när jag läste din kommentar hos mej. Hur ni helt resolut tog brevlådan under armen och flyttade till den vackra ön!! Inte fullt så drastiska var väl vi, men från att ha haft detta lilla torp vi bor i som sommarstuga, ja så har vi också slagit ned vår brevlåda för gott. Tror jag...För för varje gång jag lämnar Gotland så blir jag vemodig, det känns som om jag tappar en bit av mej själv. Så man vet aldrig...
Ha det så gott och jag hoppas verkligen på lite mer sol och värme!!
Kram kram

Nina/Stjärnkraft sa...

Liite mindre kyla och blåst önskar vi väl oss alla lite till mans, för det ska ju ändå föreställa sommar. Men ... samtidigt bekommer det mig inte så mycket. Att slippa smällhetta när man ska arbeta tungt på gården är egentligen ett plus :o) Fast ljumma, vindstilla sommarkvällar önskar jag mig nog. En ekvation som inte riktigt går ihop ;o)

Min inställning till kråkorna är minst sagt ambivalent. Samtidigt begriper jag ju att naturen har sina egna lagar. Äta eller ätas är väl den allena saligrådande? Och jag sticker inte under stol med att "mina" två kråkungar har roat mig storligen i flera veckor! Nu har de däremot äntligen bemästrat flygkonsten fullt ut och har inte kommit och satt sig i sina stolar på flera dagar.

Rosor och ruiner sa...

Ja, det var dramatiskt! Tar dom lammungar också, kan det vara möjligt, fy!

Jo, det kunde ju vara lite varmare, även om jag inte är mycket för de där värmeböljorna... fast blåsten tycker jag nog är värst, gillar inte blåst! Och störtregn gillar jag inte heller, speciellt inte nu i piontider, mina blev rejält tilltufsade häromkvällen...

Ha det gott!
Gunilla

Rost och rädisor sa...

Det är hårda bud i naturen, "Den enes död den andres bröd", men du fick en riktig toppenbild på fågeln. Så mycket fint du har som blommar.
Anette

Ölandsvindar sa...

Jag tror att det var en grå flugsnappare som byggt i din korg. De bygger alltid så där slarvigt och öppet så ibland tänker jag att de får skylla sig själva när det går åt skogen.Du har så fina clematis. Här får de ingen riktig fart utom Summer Snow som växer på. Annars är det mest vattning och såpvattensprutande som gäller just nu.
Kram /Kerstin