KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 30 juni 2014

ROLLES SYN PÅ TOMTEN

I fredags firade vi lördag för vi visste att det skulle bli uschligt väder dagen efter. Och då är det inte kul att sitta i kylan på altanen, grilla nått gott, mysa och dricka lite vin. Alltså passade vi på att njuta redan på fredagen.
Efter den sena middagen tog Rolle en liten prommis med Santos - och med kameran. Vilket jag inte hade en aaaning om!


När han för en gångs skull tar några kort (fast han tog väldigt många, han har lärt sig hur en modern kamera fungerar), så måste jag ju också visa dom. Så vi börjar allra längst bort där "parken" börjar. Man ser en del av dom små ynkliga träden jag planterat.


Efter avverkning av en massa träd och framförallt av en massa högt - 6-8 m - och tätt sly så ser man in i kohagen bakom. Riktigt trevligt, men det vore ännu trevligare om bonden tog ner dom jättehöga träden längst fram mot vår tomt!


Trots att Rolle har sålt en traktor och nog tänker sälja den andra med, så lär vi behålla den "döda" traktorn som står som dekoration vid ruinen. Vi är faktiskt båda två väldans förtjusta i den.....den har så snygg rostig nyans!


Den här delen av "parken" som är närmast "innertomten", gjorde vi i ordning och planterade en massa på för flera år sen. Men nu har den fått ännu fler träd och buskar.....

Mellan dom två ljusa buskarna/träden i framkant så finns en plätt där det tidigare växte en stor tall samt en nerklippt ask. Dom är nu borta och istället har jag sått dom ängsblomsfrön jag fick av Marlise & Brigitte när dom hälsade på i våras. Ännu har dock ingen blomma visat sig.....


Alla bilder togs alltså i fredags kväll av Rolle och visserligen var det ingen  jättelång prommis han tog med Santos, men här ser man tydligt att det börjar mörkna. Fast jag är väldans förtjust i just det här ljuset!


Kolla i den otroligt fina rödbladiga smällspirean - Physocarpus `Diabolo´ - i mitten på bilden. Det var min första smällspirea här på Gotland, numera tror jag att jag har runt 10 olika namnsorter.
En härlig tålig buske som inte bara finns i både rött och gult (och förmodligen grönt) utan också har vackra små blommor och underbara fröställningar. Kan verkligen rekommenderas!


Här syns vår lilla grusade stig till vägen. Trädet till vänster är ett glanskörsbär - som jag inte är speciellt förtjust i. Kronan är så otroligt gles och det blir många torra kvistar i den, men...stammen är fantastisk!
Det "lilla" trädet till höger bredvid grinden är en asklönn - Acer negundo `Variegata´ som jag fick hit från Stockholm för 7 år sen. Då var den 70 cm hög och hade tre lillfingerstjocka stammar. Kolla in jätten nu...och då har vi ändå beskuret den kraftigt. Så vill man ha något snabbväxande, satsa på det här underbart vackra grön- och vitbrokiga trädet!

Och på tal om snabbväxande och tåligt - mina självsådda penséer i gruset nedanför penséeteatern blir bara fler och fler. Och trots att vi ägnat oss åt att rensa infarten och grusplanen sista tiden tänker vi inte rensa bort dom. Dom är helt bedårande.....


Som synes är det slut på soliga och sköna kvällsbilder. Nu är det dagens skörd som gäller. Eftersom det regnat (11+6+4 mm) så är det otroligt blött ute, så att klippa gräs eller nått sånt är inte att tänka på. Däremot så fortsätter Rolle med rensningen av infarten. Själv gick jag ut på altanen och kollade in läget där! Som var blött!!

Men man måste ju säga att jag har tur. I våras fick jag dom här två ursöta metallfjärilarna i rött och gult av Marlise & Brigitte när dom var här - och jag slog ner dom direkt i krukorna med agapanthus. Eftersom dom inte blommar, har haft dom i flera år, så passade det alldeles utmärkt. Helt perfekt!


Så här ser det ut i min rosenfolly. Dåligt med blommor, bara några enstaka än så länge. Det har förmodligen varit alldeles för kallt!


Å andra sidan - mot infarten - så blommar den rödbladiga och rosablommande flädern alldeles fantastiskt i år. Den kanske gillar det kyligare vädret.....


Vi samlar ju på CD-ställ och gör en massa konstigt av i trädgården. Just det här lilla har vi satt på väggen på altanen och sen har jag satt en rektangulär kruka på det med några fetblad i. Dom har överlevt vintern och ser ut att må riktigt bra, så snart måste jag nog rensa ur en del.....

En bit ifrån sitter den här stora svart/röda krukan som min väninna och keramiker Ulla Schaub i Västerhaninge har gjort - och jag färgat om. Den var svart och terracotta tidigare. I den har jag en helt fantastisk hängpelargon som jag köpte hos Jonas i När i våras. Den har blommat oupphörligt och har en otroligt vacker och skiftande röd färg!

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Alltså, jag läste nog den rubrik helt fel. Det var inte tomten det gällde utan tomten. Rolle tog ju jättefina bilder, så nu får du konkurrens! Tänk så fint det har blivit på tomten. Jag måste ta en sväng förbi endera dan. Jag har ju en bok att lämna tillbaka också!
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Vad kul att få se er trädgård genom Rolles ögon! Och nu fick vi se lite av träden ni planterat i våras! Det är inte lite gräsmatta ni har att klippa, om man säger så...;)
Ja, nu har vi väl fått regn så det räcker en stund hoppas jag, usch vilket ösregn det var i går... nej nu vill vi ha lite sommarvärme!

Kram Gunilla

Rigmor sa...

Vilken trädgård!! Å mycket som jag aldrig hört talas om...men håll i dej nu, vi passerade hos er nu när vi var på Gotland!! Hur jag vet det? Jo, traktorn...mannen bromsade in och fick något lystet i ögonen när han såg den gamla klenoden. Världen är bra liten ibland...eller ja iallafall Gotland.
Roligt att se hur din man uppfattar er omgivning.
Ha det så gott!!
kram kram

Evas Kvarnaro sa...

Bravo Rolle du kan du med, trädgården såg större ut med 'dina ögon', hur gick det till.
Ja nu behöver ni inte vattna i varje fall, det måste väl vara bra.
Äntligen har vi också fått en hel del, ja och det var nödvändigt.

God natt/ Eva

Rost och rädisor sa...

Rolle rules!
Har bestämt inte sett varken traktorn eller ruinen tidigare. Här är en till som gillar gamla rostiga traktorer, nej två... Mannen samlar på allt som är gammalt med motor.
Kul att se ur Rolles perspektiv också. Undrar vad som skulle hända om jag gav Mannen kameran... bilar, MC, mopeder, det närmaste trädgård skulle nog bli gräsklipparen...
Kram
Anette

lavendia sa...

Vad roligt! Ska faktiskt be min man ta litet kort hos oss och se vad han väljer.
Ni bor jättefint oavsett vem som håller i kameran.

Evas Kvarnaro sa...

Tack Susie, visst var det Holmhällars badstrand.

Du fixat en ny fin Header ser jag Maria hjälpte mig igen, hoppas det fastnat i skallen.
Man vill ju gärna byta nån gång.
Kram/ Eva

Marlise sa...

Der Link ist natürlich ok!
Schade, das die Blumen nicht gekommen sind.
Wie alles in deinem Garten gewachsen ist
seid wir dich besucht haben.
Ich habe immer eine schöne Erinnerung daran.
Weiter einen schönen Sommer

Länken är naturligtvis ok!
Synd att blommorna inte kom.
Hur allt odlas i din trädgård
Vi besöker er.
Jag har alltid en vacker påminnelse.
Nästa en vacker sommar
Marlise