KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 8 juni 2014

MYCKET ATT BERÄTTA och så HJÄLP!

Tidigare hade jag helt klart för mig vad det här inlägget skulle handla om, men...det var för 5 timmar sen så nu är det som bortblåst. Det råkade bli ett bad, en middag och ett bilrace emellan. Men man kan ju inte ha haft en bättre söndag/pingstdag så jag får väl försöka klura ut hur jag hade tänkt det genom att ladda upp bilderna en i taget!


Jag börjar med det här bladet från ett av mina rödbladiga prydnaskörsbär. Idag såg jag att det hade börjat fälla massor med blad och så här ser bladen ut. Alltså dom som sitter kvar fortfarande.....men dom verkar inte sitta speciellt hårt. Så risken är väl att alla fälls!  Vad är det angripet av och vad kan man göra åt det!? Är det någon som vet? Hjälp!!


Det kan inte vara torka, för vi fick faktiskt 13 mm i början på veckan. Och inga andra växter bredvid ser torra ut. Men OK, det är torrt så redan klockan sju fortsatte jag med vattningen som vi startade igår. Den har sen fortsatt precis hela dagen, för jag har t.o.m. varit tvungen att vattna gräsmattan. Gillar nämligen inte färgen brunt.....

Sen tog jag en bild på marken framför penséeteatern som jag lovade Rollle igår.
Notera "ogräset" som växer framför och till vänster om trappan.


 Det är alltså inget ogräs, utan det är små frösådda plantor av penséerna från förra året!


Här - i ren sand och sten, utan näring och vatten - gillar dom alltså att växa. Och trots att min väninna Lisa grävde (pillade) upp en massa så blir dom bara fler och fler. Och vem 17 har hjärta att rensa bort dom.....!?

Däremot har penséerna i teatern "gått hädan". Dom såg inte ett dugg kul ut. Förmodligen har dom fått för bra omvårdnad med vatten och näring, så nu satt jag istället dit kantlobelia i ytterkant och hänglobelia i mitten. Och sen grävde jag upp några pyttesmå penséeplantor, får se om dom överlever!


Rolle har klippt gräset i "parken", ungefär hälften, han ska ta resten i morgon. Han var nämligen tvungen att slå den nya delen mot kohagen med lie och sen räfsa den, så det tog lång tid - och var väldans varmt och svettigt!


Det som normalt brukar blomma till midsommar blommar för fullt och det börjar se riktigt bra ut. Synd bara att jag inte hann rensa långrabatten tidigt i våras. Men...man ser inte längre vad som är ogräs och vad som är växter, så det är OK!
Pallkragarna har jag dock rensat - och kupat potatisen! Det var så att min ordentlige gubbe hade lagt 10 st sparrispotatis (som han inte gillar) i en bunke och ställt längst ner och längst in. När jag "hittade" dom så var det fina groddar på dom, så jag tänkte att har man 10 pallkragar så kan man ju slå ner en i varje på kul. Fast det var några som hade större luckor som fick två, men alla har grott och blasten är jättehög. Kan bero på bra näring (Substrals Osmocote) och massor med sol och vatten! 

Sen måste jag visa den här vackra amerikanska Iris-hybriden som växer i den f.d. "gräs-och  bamburabatten". Alltså f.d. för det blir bara mer och fler buskar och perenner i den!

Här ser man t.ex. en död grästuva vid den röda pilen. Där planterade jag idag en trädpion, samt att jag fick ner ytterligare två trädpioner (alla tre av olika sorter) i den här rabatten. Vid den lila pilen syns ett likadant gräs - mycket vackert gulrandigt - som lever och frodas. Det är konstigt med växter.....


För att avsluta dagens inlägg av blommor så visar jag mitt japanska olvon som växer nedanför en annan favorit, min vitbrokiga asklönn; Acer negundo `Variegatum´ som jag köpt ytterligare fem exemplar av! Dom sitter nu på baksidan i rabatten mot kohagen. Bonden skulle ju tydligen göra ett kalhygge där - kanske - hotade han med! Men han sa inte vilket år!

Här har vi Santos som inte är en glad hund idag - för ovanlighetens skull. Han  har nämligen en pytteliten fästing precis på stjärtringen - trots fästinghalsbandet - vilket han är helt förtvivlad över. Och jag får helt enkelt inte bort den, den är alldeles för liten! Efter ett antal försök får jag numera inte ens titta på honom. Och närmar jag mig honom med fästingsverktyget (en sån som ser ut som en penna) springer han iväg direkt. Ja, ja - vi får se i morgon hur det går! Man kan ju inte gå till vetten för att ta en fästing!?Nått annat som hände idag var att den ena av Rolles traktorer hämtades för lastning för frakt till fastlandet på tisdag. Han har alltså sålt den, istället ska han "leka" med Miatan vår lilla sportbil - som jag ännu inte ens har suttit i. Men i kommer man väl alltid, det kanske blir värre att ta sig ur! *fniss*


Traktorn har sålts till en köpare på fastlandet som inte ens har sett den annat än på bild. Men jag är övertygad om att han blir nöjd. Jag vet ju att Rolle gör ett fantastiskt ordentligt, petnoga och kunnigt jobb på alla fordon han sätter händerna på. Sen om det är sport-, race- eller veteranbilar eller mopeder, motorcyklar eller traktorer det spelar ingen roll.  Sen när dom är klara säljer han dom!
Det är nämligen själva mekandet han tycker är roligt, väl färdiga är det roliga över.....


8 kommentarer:

Charlotta sa...

Vilken grönska du har! :)
Gillar din pensé/lobelia-teater. Hänger den i lä? Hos mig blåser krukor på väggen all världens väg om jag inte binder fast dem, bokstavligt.

Ha det gott!

Annika sa...

Så kul att läsa här och få en uppdatering från er trädgård! Den är så frodig och fin!
Bladet kan jag tyvärr inte hjälpa till med. :( Hoppas du får svar av någon som ser vad det kan vara. Inte roligt när växterna mår dåligt.
Ha en fin, skön vecka med mycket bad i poolen! :)
Annika

Ruben sa...

Vet inte något som kan förklara prydnadskörsbärets bladfällande. Jag har också noterat, att likadana växter som står bredvid varandra kan utvecklas enormt olika. Undrar om det kan vara genetiskt? När man sår fröer kan ju plantorna skifta väldigt mycket när det gäller rotsystem, trots samma (goda) omvårdnad.
Så fint du har det, det är ju en riktig park ni har. Fin vy över ytterträdgården (också).
Idag kommer äldsta dottern med familj från Kenya. Det skall bli spännande att träffa dem, särskilt barnbarnen.

Ha det gott!
/Ruben

Ingrid sa...

Så himla grönt och fin ni har det. Mina penséer sjunger också på sista versen. De har vuxit något enormt och jag vet ju att till slut blir de så gänglig att de bara blir fula och de som sitter på väggen har fått någon sorts bladmögel och är alldeles gråa.
Stackars Santos, hoppas att det fixar sig med den där fästingen.
Ha en skön dag. Det blir väl åtminstonen ett dopp idag också!
Kram, Ingrid

♥Min Eden♥ sa...

Usch så trist med de bruna bladen...man blir ju så arg och ledsen över sånt. Jag älskar ditt ogräs...jag vårdar också mitt :D Ha det gött!

lavendia sa...

Trist med bladen. Inte heller jag vet vad det är. Kanske om man googlar.
Vilken härlig frösådd av penseer. Stå i teater och vara fin, när man kan ställa sig där man själv vill.

Anonym sa...

Då var pratbubblan mest för skojs skull. Jag gillar heller inte färgen brun. Har aldrig gjort det. Nu tog jag i. Chokladpudding och när hyn får rätt ton. Tänk att ogräs kan vara så vackert. Vad fint ni verka ha det. Men ni måste jobba för det. Tur att du kan svalka dig. Fästingar borde förbjudas. Elakingar. Kram Bosse

lavendia sa...

Det tänkte jag också. Bara för en månad sedan sa jag (bredvid kivin) att i år gräver jag upp dem och sätter dit ett kvittenträd (som jag funderar litet på).
Nu vet jag inte riktigt hur jag jag ska lägga orden så det blir kraft bakom dem.
Den där pic.monkey? Det stod att den var gratis en vecka. Så jag brydde mig inte.