KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 21 juni 2014

FÖRSOMMAREN ÄR ÖVER...

... och så var dess stora höjdpunkt också!  

Fast nu för tiden så tycker man ju inte längre att det är så märkvärdigt med midsommarfirandet egentligen. Förr då skulle man ut med båten, eller till någon fest i skärgården och framförallt; Man skulle ta säsongens första havsbad! Det var mycket viktigt!!

Tyvärr var det lite kyligt, men solen sken i alla fall!
Det är inte alltid lätt med sillburkar, men äter man på altanen (utomhus) så får det gärna vara lite primitivt!
Cronis tyckte nog att  Evas rulltårta såg mycket tilltalande ut - och så fick han ju riktigt bryggkaffe till!

 Vi hade en enkel sillunch med våra vänner och trots att den var alkoholfri (vi gillar inte snaps och vin passar inte till sill, dessutom körde gästerna bil), det var lite kyligt (bara 16 grader) och rätterna begränsade till sill & potatis samt bröd & ost så blev den lyckad med mycket skratt och fniss. 
Eva och Beth satt i skuggan och då blev det väldigt kyligt, men dom valde själva! 
Gästerna hade förutom glatt humör med sig massor av presenter, bl.a. en underbar rulltårta med 2 liter nyplockade jordgubbar, en trädgårdskniv och grönt te, samt en ros och en flaska rosévin (som dom inte fick smaka) samt kaffe! Vi dricker ju inte kaffe, så dom var tvungna!! *fniss*


Ett antal Iris hollandica som trots olikheterna faktiskt är samma sort: `Gipsy Beauty´.
Kvällen spenderades sen av Rolle och mig (inlindad i en värmande pläd) i TV-soffan, det var Formula One-träningar i repris så man kan ju säga att dagen blev riktigt lyckad TROTS att det inte blev något poolbad!


Jag har ju berättat om dom självsådda penséerna som trivs bättre i grus, utan vatten och näring, än vad dom nyinköpta gjorde. Alltså tog jag bort dom från "teatern" och satte istället dit sex stycken kantlobelia och tre stycken hänglobelia. Men...det var sex stycken krukor kvar att fylla, så jag grävde upp några småplantor från marken nedanför och dom verkar trivas. I alla fall har dom överlevt flytten.....På framsidan i gallerkorgen vid ingången så ersatte jag penséerna också, men i hörnan vid dörren där det inte kommer in någon sol alls hade jag lite problem. Jag ville ha något som lyste upp hörnan men som ändå skulle klara det skuggiga läget. Så det blev  aprikos/orange/gula sommardahlior. Ska bli kul att se hur dom klarar sig.....På baksidan hade jag några lite större krukor med penséer. I den nedanför det angripna prydnaskörsbäret
(som jag visade ett blad från för ett tag sen, men fortfarande inte vet vad det fått för angrepp) blev det en bladväxt samt en mörkt vinröd vädd. Gillar väddar.....


Sen blev det en kombo av olikfärgade snöflingor i krukan som står på rensröret till dräneringen. Nu ser jag på bilden att den svarta färgen har börjat släppa, måste be Rolle att fixa det!

 I pallkragslådan vid kontorsdörren växer det otroligt bra. Jag har klämt ner en gulblommig svärdslilja jag fått av Lisa, en pytteliten planta av blåregn som nu efter två år börjar växa till sig, Santos "olivkryddväxt" Santolina (i mitten längst fram) samt en nyinköpt daglilja och några ej överblommade penséer. Dom får dela plats med en raritet från Holland; den gulbladiga Choisya ternata `Sundance´.

Här är nästa raritet, också från Holland, en släkting till den vanliga silverbusken. Men den här är vintergrön och har dessutom grön- och gulbrokiga blad; Elaeagnus ebbeingei `Limelight´. Den planterade jag förra våren nedanför ett annat altanhörn, men där står numera poolen så den var jag tvungen att flytta i höstas - och till min stora glädje har den klarat sig!

En underbar alunrot...
...och en gulbladig smultronschersmin...


...och till sist den vackra buskrosen `Rhapsody in Blue´ som jag bara måste avsluta dagens inlägg med!


12 kommentarer:

lavendia sa...

Det ser ut att vara väldigt trivsamt vid bordet, trots litet kyligt väder.
Det såg ut litet lika hos oss.
Och så mängder med blommor. Så är det. Man vill verkligen visa allt fint som växer.
Jag har fått en hel hoper självsådda penseer och de har verkligen växt till sig i en gammal skottkärra av trä.

Ingrid sa...

Nl ser ut att ha haft en mysig midsommarafton!
Det har varit sämre väder idag och nu regnar det här. Jag tycker synd om hundmänniskorna. Det är en väldigt stor tävling med över 500 starter varje dag.
Enligt SMHI är det ingen sommarvärme i sikte. Trist!!!
Kram, Ingrid

Knatten sa...

Å fin är din Rapsody. Min såg ut att vinka farväl så jag gjorde den drastiska åtgärden att klippa ner henne totalt, gräva upp henne o ge henne en ny plats. Och nu kanske man kan se en strimma hopp.

Ja, det där med midsommar har jag plötsligt undrat över. Ska man fira att året vänder och går mot mörker? Hm... Kanske bättre att fira midsommar när det är vintersolstånd, alltså när vi går mot ljuset=)).
Här låg vi oxå i soffan o tog igen oss men mest för att vi var krassliga. Fast det kändes skönt att skylla på krassel...
Ha det gott. /Knatten

Anonym sa...

Jag tycker alltid det är trivsamt att gå in och titta på alla dina fina bilder som du lägger in på din blogg. En njutning för ögat. Din nya header är så tuff, tycker en vallmodiggare som jag. Allra helst vill jag se dem på plats. Kram Bosse

Nina/Stjärnkraft sa...

Vafalls?! Blommar din 'Rhapsody in Blue' redan?? Min har bara knoppar än så länge. I och för sig många knoppar, så när den väl börjar blomma ska jag njuta som bara den :o)

Du minns väl förresten, att det är tack vare dig jag har min 'Rhapsody'? Det var här i din blogg jag såg den första gången och fick sedan min handelsträdgård att beställa hem ett exemplar.

mammi sa...

Verkar ju varit en trevlig Midsommar. Men vad i fridens namn har ni för jord på Gotland ??? Jo jag vet, växterna får det de behöver. Har också en Rhapsodi in Blue, som jag köpte för något år sen, älskar ju lila, och vad blev det, ju en röd ros. Snacka om att bli blåst.
Fina bilder som vanligt
Kram

Rigmor sa...

Nu blir jag ju alldeles knottrig...för av en händelse hittade jag hit, och upptäcker att du bor vid Ekstakusten?! Jösses...där har jag ju förlorat mitt hjärta helt, till naturen, till havet...ja allt!! Har just varit där, och gjort några inlägg om Gotland.
Ja, denna midsommar kanske inte går till historien som den soligaste och varmaste, men...när man ser dina bilder så är det ju så, huvudsaken man har trevligt i goda vänners lag!! Sen att en och annan sillburk trilskas...ja men det får man väl ta!!
Mycket vackert i din trädgård!!
Ha det gott!!
Kram kram

Anonym sa...

trevligt att läsa om dina trädgårdsbestyr

Gitsan sa...

Jag bara njuter av alla fina bilder du har!

Carita och Bertel sa...

Ni ser ut att ha haft en trevlig tillställning, man får göra så gott man kan i kylan. Irisar är så snygga, det är ju min favoritblomma. Alla din olika uppsättningar är också fina, bra med lite tips som man kan apa efter lite. Mycket blommar nu men det har stått still ett bra tag, det är bra att det inte går så fort men jag fryser så nu vill jag ha sommarvärme. Ha en fin vecka/Carita

Ölandsvindar sa...

När jag gick en sväng i trädgården i går kväll slog det mig plötsligt att just NU är det nog som allra vackrast. De flesta perennerna blommar, rosorna är nyutslagna, lavendeln blommar för fullt och schersminen har fullt av runda vita sprickfärdiga knoppar. EFtersom den riktiga värmen håller sig borta får vi ju också en längre blomningstid på allting. Inget ont som inte....
Kram /Kerstin

Rost och rädisor sa...

Så mycket pynt du har att sköta om i trädgården. Den svarta pallkragen med gult i olika höjder tycker jag extra mycket om.
Gott att kunna sitta inne, men ändå ute när vädret är emot. Jag som trodde att solen alltid sken på Gotland!
Allt gott
Anette