KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 11 maj 2014

DJUR, VÄXTER OCH TABBAR

Det känns som en evighet sen jag bloggade, men jag ser att förra inlägget gjorde jag i fredags! Förmodligen beror känslan på att det händer så mycket just nu..... Idag t.ex. - när det regnade nästan hela dagen  - så har jag i alla fall hunnit med massor av  trädgårdsaktiviteter!


Men jag ska börja från början. I fredags när gubben min höll på att lasera pysslade jag lite i trädgården; vattnade, grävde upp, flyttade, grävde ner lite nytt osv. Santos fick vara med mig, alltså inte gå upp på den nymålade altanen! När vi kommer runt gaveln på bilden ska jag byta några ord med Rolle, men min blick fastnar vid nått litet grått på stenarna vid krukan nedanför pilen. Santos rusade direkt fram och en pytteliten musunge springer skräckslagen in under altanen - och skyddas av kalkstenar vi lagt där. Puh!Men...det låg två små ursöta ungar kvar. Fast dom rörde sig inte som tur var, så vi hann hindra Santos (som är en Podengo Portugese = kaninjägare) att kasta sig över dom. Sen försökte jag få dom små sötnosarna att flytta på sig, men dom ville inte. Det var antagligen varmt och skönt i solen och stenarna var förmodligen härligt uppvärmda. Så till slut fick jag duscha lite vatten på dom - väldigt försiktigt! Det hjälpte inte heller, så till slut fick jag ta en lite kraftigare stråle. Då som först sprang dom livrädda in under altanen.Vän av ordning kanske undrar vad vi höll på med, men är man djurvän så är man. Och Rolle skulle aldrig förlåta mig om jag skadade dom små söta odjuren! Dom får bo hos oss!!*fniss*
Sen i lördags när Rolle rastade Santos i kohagen bakom oss så tog han med sig min kamera. Han hade nämligen sett ett litet träd som han undrade vad det var. Hur 17 ska man veta det tyckte jag. Alltså ställde han ficklampan bredvid för storleksjämförelse (han tänkte inte på vitsipporna) och så smällde han av tre foton. 
Jag har fortfarande inte en aaaning om vad det är! Fast söt är den, så är det nått vettigt kanske den kan få bo i parken. Här kanske DU kan hjälpa mig!?


Men jag har faktiskt fler saker jag behöver hjälp med. Här på murrabatten planterade jag förra året ett antal perenner jag fick av någon vänlig bloggvän. Men vem!? Och vad var det för växter?


Några har kommit upp och börjat blomma, t.ex. det här söta vita fänrikshjärtat. Bladruggarna är i storlek stor tumme, ändå blommar dom ...

...och den här lilla violen (tror i alla fall att den var med bland gåvan)...


...samt den här Primulan. Men det var fler växter, vilka? Och vem är den otroligt snälla givaren!? Jag vet att jag skrev om det på bloggen någon gång förra året, så i värsta fall får jag väl sätta mig ner en regnig dag och leta. Du som är givaren får ursäkta att jag inte kommer ihåg, men jag är faktiskt urusel på namn. Kommer aldrig ihåg några på människor, det är faktiskt lättare med växter! *fniss*Här uppe på "murrabatten" har jag massor med växter, men också massor av ogräs. Det är ju så att jag är höjdrädd, så jag har inte vågat mig upp utan ligger på mage och - försöker - rensa längst bak. Rabatten är faktiskt ganska bred, även om det inte syns på bilderna, så det går inte så bra. Men nu i  lördags så löste jag problemet!
Jag lyfte ner en stor tjock sten som ligger överst allra längst in till vänster i hörnan mot staketet. Den la jag framför rabatten. För det första blev rabatten 10 cm lägre då, plus att jag kom upp 10 cm när jag stod på stenen. Sen höll jag i en staketstolpe och så tog jag mig upp. Men jag aktade mig mycket noga för att gå i framkant på rabatten! SÅ vansinnigt höjdrädd är jag!!
Här växer t.ex. prydnasrabarber. Den stackarn har varit nertryckt av en hortensia - som i sin tur inte trivts alls - så nu flyttade jag hortensian till rabatten mot kohagen.Kunde inte låta bli att visa det vackra genomlysta bladet - till vänster den halvdöda hortensian som jag nu hoppas ska trivas bättre på sin nya plats.Den här kvitten växte också uppe i murrabatten, men när jag fick se dess tegelröda färg så var jag tvungen att flytta den. Nu växer den i stenslänten mot "parken" där den verkar trivas bland alla stenar!
Här är det en järnek samt en tulpan som växer nedanför södergaveln.
Penséerna trivs, inte bara dom jag satt i krukan utan även dom som självsått sig nedanför i själva CD-piedestalen!Min väninna Lisa har inspirerat mig till den här rabatten. Hon har nämligen en som är ungefär 10 m x 3 m FULL med tulpaner av alla möjliga sorter, färger och höjder. Hennes rabatt är otroligt vacker, så i höstas satt jag också en massa tulpaner.....Fast jag valde färgskala i vitt, rosa, rosarött (var nog lite feg). Sen i vintras var det något odjur (möss) som åt upp en massa lökar för mig. Bl.a. alla krokus jag satt. Tror att det var c:a 400-500 stycken!
Som tur var lämnade dom i alla fall en del av tulpanerna kvar.....Den ovan är en Burgundy Lace - en av mina gamla favoriter, hade såna i Stockholm också!Så idag skulle Lisa och jag åka tillsammans på en trädgårdsvandring hos Anders i Kauparve. Hon skulle hämta mig halv tio. Som vanligt när jag ska göra nått kul vaknade jag otroligt tidigt, 04.40, och kunde inte somna om. Så klädd i träskor, nattlinne och bara ett mysplagg, gick jag ut i trädgården. Hade nämligen fått en idé.....Dom sex gjutna krukor som tidigare stod nedanför den smala delen på altanen hade jag flyttat till södergaveln under bygget. Det var bredvid en sån mössen låg. Men när jag låg där och inte kunde sova så kom jag på att jag naturligtvis skulle ställa dom nedanför poolen, på dom gjutna plintarna. 
Sagt och gjort, så ut i trädgården och så flyttade jag fyra av krukorna för att se hur det blev. Kommer nog bli bra när man får ner lite växter i dom. Man är bara inte klok, springa omkring halvnaken i trädgården i regnet och kylan..... *fniss*Så började det närma sig avfärd - och det regnade naturligtvis. Alltså var det gummistövlar som gällde. Jag ställde dom i tvätthon och så började jag spola av dom så att dom åtminstone var blanka, röda och fina.
Rätt var det är kommer jag åt armaturen så jag sprutar massor av vatten i den ena stöveln i stället för utanpå. Och när jag skulle få bort munstycket så fick jag ner lite i den andra också.....
Snacka om att man  tydligen skulle ha sovit betydligt längre. Så det blev hårtork, som jag min idiot stoppade ner i stöveln så dess säkring gick, och sen MASSOR av papper. Sen fick man gå i fuktiga stövlar i flera timmar! Men är man klumpig så får man skylla sig själv..... *fniss*

På vägen till Kauparve och trädgårdsvandringen så kom vi ikapp det har ekipaget, mamma ko skymtar man bara lite av huvudet på! Hur det gick på vandringen får ni reda på i nästa inlägg!!
Susie

10 kommentarer:

Annika sa...

Kul att läsa om dina tidiga morgonidéer, dina tabbar och att ni är sådana djurvänner! Din trädgård är väldigt vacker!
Ha en fin vecka!
Annika

lavendia sa...

Det var mycket att läsa om både det ena och det andra.
Trädet, kan det vara brakved? Bara en gissning.

Yvonne Blom sa...

Oj, vad du är flitig i trädgården och med kameran. Jag skulle nog ha svårt för att vara så snäll mot musungarna som du var, skulle nog hämta katten. Jag avskyr möss, uhh.
Ha det fint! Kram

Knatten sa...

Oj vad mycket roligt du hade att skriva om idag. Gulligt med små musbäbisar, men jag trodde du var livrädd för dom.
Ha det gott. /Knatten

Gunborg Uhno sa...

Skulle velat se dig när du sprutade vatten i stöveln.Förlåt men jag hade nog legat på golvet och gapskrattat.
Så fin du har nu i trädgården så fina tulpaner.Tänk jag har fått ha mina i fred för rådjuren i år.
Ha det gott/Kram.

Gunilla Teckenberg sa...

Vilken energi du har, alltid något på gång!

..och underhållande är det att läsa om dina bravader.

Nu får solen komma åter!

Kram!

Anonym sa...

Vilket inlägg. Var som ett maffigt månadsinlägg. Så fint ni verkar ha det. Vad tuff den där "CD-hyllan" var. Kram Bosse

Marlise sa...

Ich sage kurz hallo!
Gerne schaue ich deine schönen Bilder.
In ein paar Tagen
starten wir in Richtung Gotland.
Jetzt muss das Wetter wieder schöner werden. :-)
Bis bald!

Jag säger bara hej!
Jag är glad att titta på dina vackra bilder.
Om några dagar
vi börjar i riktning mot Gotland.
Nu vädret ska vara bra igen. :-)
Vi ses snart!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Måste vara jobbigt att va så höjdrädd men du hittar ju lösningar på det mesta.
Växterna du undrar över fick du från mig, vi bytade med varandra. Du fick lite olika växter, bl a: Violen Freckles, vitt fänrikshjärta, limegrön julros, spansk näva (rosa), en sorts hosta, lila murreva, blanknäva och lila trädgårdsaurikel.
Roligt att se att en del av dem överlevt :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

Ingrid sa...

Jag må säga att du är djurvän och jag vet precis vad jag skulle ha gjort med de där musbarnen. ;)

Som vanligt visar du enormt fina kort från din trädgård. Ni jobbar och sliter, men får verkligen lön för mödan.

Ha en fin dag!
Kram, Ingrid