KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 2 maj 2014

DET HÄNDER SAKER...

Som vanligt i år har vi haft en hel del för oss sista dagarna. Men vi har massor att göra nu, så man får väl vänta några veckor med att ta det lite lugnt. Vi har i alla fall hunnit med att plantera 21 av träden/stora buskarna plus ett stort skott av körsbärsbenved som jag haft i en kruka sen förra året. Men det blev inte lätt precis.....


Det som tidigare var en vägbank som nu är utplanad, bestod ju till mesta delen av sand, grus, sten, stubbar och rötter. Alltså inte dom stora stubbarna och rötterna, dom är borta, men massor av rester efter stort sly. Det här betyder att så fort man gräver så får man upp massor av allt annat än jord - och det är "stenhårt" att gräva!


Det jag har kvar att plantera är den vit/grönbrokiga hibiskusen med vinröda blommor, men den ska få växa extra skyddat på innertomten. Skönt - där är det lättgrävd sandjord!


Sen har jag sparat en Ulmus x hollandica `Wredeii´, gulbladig pelaralm. Den blir 4-6 m hög och smal och har gula blad. Har alltid velat haft en sådan efter att ha sett ett praktexemplar i Stockholm. Men där hade vi inte plats, vi hade bara 702 kvm gammal uppvuxen trädgård  med en massa fruktträd. Nu vet jag inte riktigt var jag vill ha den, på yttertomten eller på innertomten eller.....!?
Trots kylan igår, som var hemsk eftersom det blåste också, så blommar både det ena och det andra. Nedan är det mina små otroligt söta botaniska tulpaner. Dom är underbara, men eftersom det även idag var lite kyligt så har dom inte öppnat sig. Dom är gula inuti och så läckra!
Det som var bra med vädret igår var att man inte jobbade ihjäl sig ute. Vi var bortbjudna på middag - jättegod, TACK Eva & Uffe - så vi hade tid att göra oss iordning och kunde faktiskt gå utan att stöna och stånka alltför mycket. *fniss*Förra året köpte jag en trädpion hos mina goda trädgårdsvänner med "pionträdgården" och den har växt otroligt samt att den kommer med en stor knopp. Undrar vilken färg den har...det är alltså en frösådd, så blomman kan vara cyklamen, ljusrosa eller vit! Jag hoppas naturligtvis på det första!!


Här är det min amerikanska buskkastanj som trots gubbens misstro faktiskt överlevt och dessutom har flera blomknopp. Den är "rödblommig" och blir max 2 meter hög!


Mitt lilla japanska körsbär som står vid infarten har precis börjat knoppas och blommorna - ljusrosa - är på gång att slå ut. Trädet har stått här i massor av år känns det som, men det är bara sand under så det växer inte speciellt bra. Men jag gillar att trädet är litet och nätt!

Det som står på skylten är den numera populära devisen att den som gör ett bra jobb behöver inte göra om det. Men den som sa det har aldrig rensat ogräs i en trädgård!
Som exempel på ogräs så ser ni den vackert vita bellisen/tusenskönan i gräset - men den är också i rabatterna tyvärr!


Så här ser det ut precis på andra sidan staketet mot innertomten. Det är en liten rödbladig Prunus samt lite annat smått och gott vi satt där i höstas. Plus MASSOR av vitsippor.

Så här såg det ut på eftermiddagen när jag till slut inte orkade gräva mer utan gick runt och fotade - och jag satt mig ner på bänken vid rosenspaljén också och bara njöt. Inte dumt, solen låg på, det var ingen vind och allt har börjat bryta.


Eftersom jag vet sen tidigare år att det växer både ogräs och vackra blommor i diket utanför så tittade jag ditåt. Och mycket riktigt, det var massor av maskrosor, bellis men också orkidéer; Pers Nycklar.
Förra året hade jag på våren trädgårdsbesök av en grupp danskar som skulle hit till Gotland för att titta på vilda blommor. Jag skrattade gott när halva gänget kröp omkring i diket med ändorna i vädret! Dom var enormt imponerade av något vi numera tar för givet och inte tänker så mycket på!!


Något som jag däremot är mycket förtjust i är alunrot. Jag har massor av olika namnsorter och så är dom ju så praktiska att av en planta kan man få både fem och sex när man delar dom! Efter att tidigare enbart satsat på dom gula, limegröna och mörkt rödsvarta, så har jag mer och mer gått över till dom ljusare rödbladiga.


Den på bilden under är mitt senaste inköp. Det skedde hos Tuijas Växter på växtmarknaden i Skåne under sensommarsemestern förra året. Den är otroligt tjusig, nästan självlysande! 

Men...det som tilltalar mig allra mest just nu är poolen. Bygget är faktiskt klart! Yes!!
 Det skedde på Valborgsmässoafton då grabbarna jobbade till 20.30 på kvällen. Dom hade lovat att den skulle vara färdig till första maj. Man känner sig nästan skyldig!
Men Rolle var ute vid 17.30 och sa att dom behövde inte göra den färdig, så griniga är vi inte. Men dom ville  göra jobbet klart.
Nu är det bara några smådetaljer som ska fixas. Bl.a. ska den göras ren - Rolles jobb - och överdraget ska  monteras. Det får vi nästa vecka från fastlandet. 
Rolle ska också lasera hela byggnationen i grått och svart, precis som huset. Och så ska vi - alltså båda två, Rolle gillar inte att gräva - lägga kantsten och grovt grus runt om. Kantstenen har Rolle köpt och forslat hem idag och så ska han hämta grus nästa vecka. 
Så jobb det har vi.....och klart måste det vara innan sommargästerna dyker upp om ett par veckor och ska bada! *fniss*


Men gissa vad jag lekte med på Valborgsmässoaftonen när det blivit mörkt!? 
Jag satt inne och tände och släckte LED-belysningen som finns både i poolen och längst ner på den höga sittkanten. Tyvärr var det för kallt för att vara ute och njuta av det hela, men det såg otroligt mysigt ut på natten inifrån också.....

TREVLIG HELG

15 kommentarer:

Charlotta sa...

En pool att njuta av när trädgårdsarbetet är avklarat, ja men nu blev jag lite avis. :)
Det är en härlig tid nu och du har så mycket fint i din trädgård.

Nora sa...

Det blir bara finare och finare hos er - jättekul att se! En sån pool skulle jag också vilja ha:-)
Kram!

Gunilla Teckenberg sa...

Så fin poolen blev och snyggt arrangerat!

Ja, det är tungt att gräva bland trädrötter, vi har gott om det där vi gräver. Klippa, hugga, såga en bit i taget är det som gäller.

Gissar att du vet att gulbladiga träd lätt blir brända i starkt solsken så lite skuggigare plats för ditt vackra träd är en fördel.

Kram!

lavendia sa...

Tänk det dröjer nog inte länge innan ni kan sitta i poolen och titta ut över parken och trycka på lysena.

Glädjekällan sa...

Att ha planterat 21 träd måste kännas både i rygg och muskler. När jag läser ditt inlägg önskar jag att vi hade lite större tomt.
Så fort värmen kommer tillbaka kan ni sitta och njuta vid den fina poolen eller kanske skall jag skriva i den fina poolen.
Fortsatt trevlig helg!
Birgitta

Högagärde sa...

Så härligt med en egen pool om du skulle tröttna på havet. ;-) men det ena utesluter ju inte det andra.

Trevlig helg
Elisabeth

mammi sa...

Vilken underbar rundvandring, tack
Kram

Gunborg Uhno sa...

Wow så läckert det blev med poolen.Tänk att kunna ta sig ett dopp när som helst en varm sommardag.Grattis.
Och en kram.

Carita och Bertel sa...

Oj vad det händer saker hos er, du har så fina bilder att visa. Kastanjen är urläcker och det kommer att bli jättefint hos er. Ha det fint/Carita

Martas rike sa...

Intensiva dagar, snygg pool och häftiga träd!
Och tjusig dikeskant också!
Ha en bra vecka,
Marta

Ölandsvindar sa...

Jag skrattade åt din kommentar hos mig. Ja, vad var det som hände?? Plötsligt sitter man där med en gammal värkande kropp. Jag som aldrig skulle bli sån! Jag fattar inte det här.Och snart ska vi på 50-årskalas. Inte hos någon jämngammal kompis utan hos DOTTERN!! Hur gick det till??
Kram /Kerstin

Marit sa...

Hos deg er det vår i hagen ja, så flotte blomster og planter du har i vårhagen din.

Det var ett herlig basseng dere har laget, her kan dere kose dere sent og tidlig.

God ny uke fra Marit.

Jord under naglarna sa...

Tänk när ni jobbat klart med allt ni gör i trädgården och får glida ner i poolen och njuta!!! Å, så härligt!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Oj, vilken massa jobb ni har. Tur att ni blir bortbjudna så ni bara kan koppla av ibland :-)
Vad härligt med poolen! Tänk att drömmar kan bli verklighet. Hoppas det blir en kanonsommar så att ni kan nyttja den till max.
Ha det gott. /Ingela

Anonym sa...

Hej

Så mycket fint du har i trädgården. Kommer snart och får se allt i verkligheten. Hoppas på varmt och bra väder när vi ska bada i poolen som ser helt fantastiskt tjusig ut.

Vi se på torsdag nästa vecka
Christina