KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 20 april 2014

SCARLET-RED

Om man tänker på hur kroppen känns just nu (klockan sex på söndagsmorgonen) så kan man tro att man inte gjort annat än jobbat i trädgården under påsken. Men det är faktiskt inte så....


Det är nog bara för att man inte är 25 längre (fast man både tror det ibland och önskar det *fniss*) som man reagerar med att få ont i alla - över vintern oanvända - trädgårdsmuskler samt blir stel som en pinne när man vilat sig ett tag. Då tar det faktiskt emot att gå ut och börja med grovjobbet igen.....


Men...vi har naturligtvis hunnit med en del utflykter också precis som vanligt. I fredags t.ex. då vi åkte till Näsudden och tog en liten prommis på strandängarna. Det var jättefint väder men som vanligt drog det lite från havet fast vi var klädda för det så det var bara skönt. 


Just här så kryllade det verkligen av rabbisar (små vildkaniner) och Santos är ju av kaninjagarras, så det gällde för oss att prata, ropa, vissla hela tiden. Just här, lite till vänster, så var det minst ett trettiotal som skuttade omkring när vi kom, men dom försvann snabbt ner i sina hålor när dom hörde oss. Och vi hade visserligen Santos lös, men under strikt uppsyn så det var inga problem. Han var naturligtvis lite nyfiken och kikade efter rabbisarna - men han drog inte iväg och jagade!


Sen igår var det återigen dags att åka och handla lite. Inte bara mat utan också såna förnödenheter som blommor. Yes!
Vi besökte också två flyttloppisar och på vägen till det första stället så stannade vi till vid en fårhage och rastade Santos. (Det var alltså inga får utsläppta i den ännu.)


Vädret var ju helt osannolikt fint utan ett moln på himlen, ingen vind och +18 grader så det var perfekt för en  tidig utflykt, shopping samt massor med jobb i trädgården. Ja, vi lyckades klämma in Formula One-kvalet på morgonen och halvtimme på den skitiga altanen (det blir ju så när det byggs, så det blir inga bilder därifrån) på eftermiddagen innan maten också!


Men som sagt, vi shoppade ju också. Rolle köpte en ställning med hjul att förvara vinter/sommardäcken på och en dubbel CD-skiva med Creedence för 50:-. Han prutade vilt och det är faktiskt halva nöjet med loppisbesöken att höra när han drar igång. Själv lyckades jag  få med mig 3 mycket snygga  inplastade papperspåsar att bära mat i för 5:- och så något totalt onyttigt naturligtvis; 2 keramikbollar. Men jag lyckades också pruta lite, från 25:- till 20:-! *fniss*


Nyss när jag var ute med Santos så tog jag ett varv i trädgården i soluppgången. Det ger ju ett så vackert sken och på andra sidan vägen kan man numera se solen gå upp bakom skogen. Tidigare så var det en "vägg" av mörka stammar, men i vinter har det avverkats massor av träd. Så nu ser vi alltså morgonsolen mellan trädstammarna, mycket trevligt.....

När jag gick varvet så hittade jag dom här påskliljorna som faktiskt är kvar efter förra ägaren. Dom växte nedanför den vägbank som gick på baksidan och när vi tagit bort den så försvann nästan alla - det var alltså ett hundratal - men en rugge är kvar och numera växer den nästan mitt på gräsmattan bredvid en av klematispiedestalerna.

Eftersom jag väckt Santos, han är otroligt morgontrött, så ville han inte gå någon längre bit. Helst hade han velat ligga kvar i sängen hos husse och snusa ett par timmar till.  Alltså så gick jag till att börja med bara ut på vägen utanför.


Men jag hade varit förståndig och tagit kameran med mig och då tittar man ju lite extra på växterna. Och det knoppas och slår ut och grönskar och blommar......och är helt underbart!

Dom små träden jag planterat verkar ha tagit sig allihop och just här - i mitten på bilden - så ser man en liten smal pinne, det är en ullungsrönn; Sorbus `Dodong´ som jag köpte på Öland förra våren.


Så här ser dess nyutsprungna blad ut. Det är den rönn som får den starkaste höstfärgen och trots att den är så ny och liten så var den otroligt vacker i höstas!


Precis bredvid poolbygget så finns "Susies Folly", alltså min dårskap. Den kallas så för att till att börja med satt jag grönsaker här, sen när jag tröttnade på det blev det klängrosor - och jag som inte skulle ha något taggit i trädgården och absolut inte rosor! 


Och det var alltså till den här CD-piedestalen med kruka jag köpte lite sommarblommor hos Jonas i När igår. Rolle gick ett varv med Santos medan jag kikade runt och försökte bestämma mig för vilken färg jag skulle ha. Inte lätt eftersom jag egentligen gillar allt, men det blev alltså koppar, gult och orange. Och det blev extra snyggt i morgonsolen!


Här är det "lyrrabatten" där det just nu blommar både i rosarött, vitt och blått och snart slår dessutom gulsipporna ut och i år är det MASSOR av knopp i den lilla tuvan.Det lilla kurilerkörsbäret - Prunus nipponica `Ruby´ - som jag flyttade härom dagen från infarten till en kruka, verkar stortrivas. Ska bli väldans kul att se det blomma, det är ju första våren här. Visserligen köpte jag det förra våren på Öland , men då hade det blommat över och dessutom var kronan pytteliten då!


Nu börjar Formula One-racet strax så jag avslutar dagens inlägg med en bild på en otroligt vacker narciss (`Professor Einstein´)  som jag köpte från Dix för några år sen. Har ett par ruggar vid infarten bredvid dom vita & gula påskliljorna. Den är som sagt väldans snygg, men...den skulle vara "pure white with scarlet-red cup" och det senare håller jag kanske inte riktigt med om. Jag tycker den har en väldigt orange mitt. Fast det kanske bara är jag som inte har förstått mig på den engelska namnet på färgen (och det är svårt med beskrivning av färg) som lyder;
The color scarlet falls between red and orange and is traditionally a bit on the orange side! 

3 kommentarer:

Ruben sa...

Härlig morgonpromenad du haft! Och du behöver ju faktiskt inte gå särskilt långt för att ha massor att titta på! Knappt en meter, faktiskt!
Det där med färger och holländska blomsterlökar är nog ett kapitel för sig!

Trevlig fortsättning på helgen!
/Ruben

Marlise sa...

So ein tolles Wetter auf Gotland!
Schöne Fotos von deinem Garten.
In einem Monat sind wir auch auf Gotland.
Wir freuen uns schon sehr.
Auch darauf,
deinen Garten live zu sehen.

Så en bra väder på Gotland!
Vackra bilder av din trädgård.
I en månad, vi är också på Gotland.
Vi är mycket glada.
Också på
din trädgård att se live.

Ha en fortsatt trevlig påsk

Nora sa...

En rönn 'Dodong' står på önskelistan här också - inte minst för den röda höstfärgen.
Kram!