KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 12 april 2014

ETT HELT VARV...

...i trädgården har vi tagit efter det här inlägget (det började alltså i förra inlägget) Och det är verkligen mycket som händer just nu!


Här är vi nedanför södergaveln där hyacinterna blommar för fullt. Den brokbladiga järneken, brokbladiga benveden och rödabladiga alunroten  är vackra året runt, vilket är ett stort plus. Sådana växter gillas! Forsytian är på god väg att slå ut helt, antagligen kommer det ske idag i solskenet. Det börjar bli njutbart.....


Den lilla gulbladiga dvärgschersminen - som jag fick av en Trädgårdsamatör i Småland för 8 år sen vid ett första besök i hennes trädgård - är också "på gång". Klängrosorna är beskurna och uppbundna men tyvärr har jag inte ännu hunnit plantera något i krukan på CD-piedestalen. Kanske vi gör ett besök hos Jonas i När idag.....


Rotvältsgropen efter jättegranen i kohagen är åtgärdad. Dom stora betongklumparna är nergrävda och staketet på gång att bli hyfsat. Helt bra lär det dock aldrig bli igen!
Två 3 m längsgående stöttor ska riktas (vi får dom på måndag från verkstaden) och skruvas upp. Sen får vi nog leva med att hela vägen till vänster så är betongklumparna rubbade ur sina lägen och stolparna står inte absolut rakt längre. Men...jag vill inte att det ska grävas upp där också, då förstör man hela stenslänten! Det räcker så gott med den första biten!!


När jag gick runt och fotade så upptäckte jag att det fanns en liten planta med 
BLUES-SIPPOR 
kvar längst upp på stenslänten. Rolle blev jätteglad.....


Murrabattens växter börjar titta upp för fullt och hörnan där jag satt buxbomen - med en vintergrön vintertry mot staketet bakom -  som växte där poolen ska stå, ser ut att ha överlevt vintern. 
Att jag inte visar poolen idag beror på att det inte har hänt så mycket sista veckan. Nu hoppas jag verkligen att poolkillarna dyker upp nästa vecka, för om 3 veckor ska den vara klar och badbar!

Primulan börjar slå ut. Lite senare idag när det blivit sol på murrabatten och betydligt varmare så lär dom nog blomma för fullt.


Det lilla rödbladiga prydnaskörsbäret börjar slå ut och dom ljusblå (gubben har fått välja färg) penséerna hoppas jag snart skyler den flagande kanten på krukan.


Det här japanska körsbäret grävde jag upp i förträdgården (där grävdes det ner en CD-piedestal, men den återkommer jag till en annan dag - eller kväll) eftersom dess plats bara vara tillfälligt. Trädet ska så småningom ner i "parken", men inte förrän alla träd finns på plats så jag kan hitta rätt ställe åt det!

Vid infarten har jag grävt bort dom risiga ölandstok vi hade runt brunnen. Dom fanns nedanför södergaveln  när vi flyttade hit och jag hade inte hjärta att kasta dom, så istället så flyttade jag dom hit ut - men 
nu har jag slängt dom! Har blivit lite mer hårdhudad tydligen!!
Jag har däremot flyttat ett stort skott från den flikbladiga rönnsumaken som syns i mitten. Eller rättare sagt två skott - som hade 2-3 m långa rötter. Dom ska få yngla av sig precis som dom vill på kanten mot kohagen  i "parken"!


Här syns det hur otroligt långt gräset hade blivit, det blev massor med grässträngar kvar när jag klippt gräset.  Att det växt så otroligt bra här beror - först och främst naturligtvis på den milda vintern och våren - men också på att här och på framsidan av huset strollade jag  med ett näring-ogräsmedel-antimossmedel två gånger förra året. Allt i ett försök att få bort det mesta av bellisen (tusensköna) som infekterat gräsmattan. Och det verkar faktiskt ha fungerat hyfsat..... 
Men oj, vad gräset växer - så nu har man klippjobb istället! *fniss*

Och på tal om gräs så beklagade jag mig för ett tag sen att det är så mycket som växer mitt inne i rötterna på klängrosorna så nu har jag tagit till hårdhandskarna och penslat gräset med outspädd koncentrerad Roundup! Hoppas det verkar och att jag inte kommit åt någon ros!!

Här ute har jag ännu inte klippt klängrosorna, men jag har bundit upp dom så idag ska jag ut och "finjobba" lite. Det är ju lördag och då ska man ta det lugnt och inte göra några tyngre jobb.....


TREVLIG HELG 
med mycket tid i trädgården önskar

8 kommentarer:

Ruben sa...

Mamma mia, det verkar ju nästan sommar hos dig. Vad mycket tidigare allt är på Gotland!!

Ha en trevlig helg!
/Ruben

Ingrid sa...

Så det växer till sig. Det har ju hänt jättemycket sedan jag var på visit och gropen och roten är borta. Ni är bra duktiga du och Rolle!
Ha en skön helg båda två!
Kram, Ingrid

Hon som talar med blommor sa...

Så underbart att hitta blåsippor! Det skulle jag också vilja ha :) Kram /Carolin

Knatten sa...

Hm... Lite orättvist! jag ser att du har ett lite annat klimat därborta på ön. Här har vi inte kommit riktigt lika långt.
Men idag har jag iallafall varit ute o jobbat lite. Härligt när man får lite fart.
Din cd-pedistal var fräsig. Har jag aldrig tänkt på att man kan använda. /Knatten

Anonym sa...

Tycker mycke om din blogg, är dessvärre inte så bra på att skriva!! Har en liten "Padda" som jag lärt mig hantera efterhand. Halkade in på din blogg via Ingrids Blogg.
Hoppas verkligen att Ni kommer att ha visning av Er trädgård? Ser fram emot det. Men ,Du måste påminna om
den många gånger så. Jag inte missar den.


Tur att du inte kan se vår trädgård! Men alla har ju inte samma förmågor "skratt"

Annika sa...

Så underbara bilder och som vanligt kan jag konstatera att Gotland ligger nog 3-4 veckor före Östgöta-land! :)

Älskar att kika på din stora tomt, dina före- och efterbilder, planteringar, träd- och växtval med mera! Jag har ett "ställe" med i stort sett obrukad tomt som jag håller på att ta makten över och blir så inspirerad av vad ni har åstadkommit!

Ha en fortsatt härlig och vårlik helg!
Annika

lavendia sa...

Men oj, vilka ytor du har. Det ser verkligen jättefint ut.

Marlise sa...

Auf deinen Fotos
sehe ich mit Freude,
das schon alles grünt auf Gotland.
Und die Wetterprognose Gotland sieht ja auch gut aus.
Ich war beruflich 10 Tage an der Nordsee.
In den 10 Tagen ist mein Garten hier "explodiert".

På dina foton
Jag är glad att se
det förut gröna på Gotland.
Och väderprognosen Gotland ser så bra också.
Mitt yrkesliv 10 dagar på Nordsjön.
Under de 10 dagarna, min trädgård här är "exploderade".
Kram Marlise