onsdag 26 februari 2014

NAKENCHOCK & RECEPT

Idag är det trist, det är återigen gråmulet och bara +3-4 trots SMHI:s utlovade sol och uppåt +7 grader. Men...man har ju lärt sig "the hard way" att deras prognoser sällan stämmer!  Igår var det precis likadant, fast bara +2, så då tog vi en tur på Lindeberget med Santos efter avklarade ärenden i Hemse. 
Vi körde upp den lilla skogsvägen och parkerade vid fornminnesskylten och sen hade vi tänkt gå fram till utsiktsberget och så runt. En trevlig tur vi tagit endast en gång tidigare. Men.....
...det drog så uschligt kallt att jag tröttnade redan innan vi kom till utsikten (där hade det väl blivit hemskt blåsigt), så vi vände och gick samma väg tillbaka - alltså blev det en väldans kort prommis. Men varken Rolle eller Santos verkade ha något emot det!
 Anledningen till att jag frös var att jag hade helt fel kläder på mig; En alldeles för tunn vårjacka och mina halvfingervantar (som är perfekta när man tänkt fota mycket). Men några bilder blev det i alla fall, bl.a. på den här vackra, enormt vida, granen ovan!
Inte nog med att det blåste och var kallt, det var lerigt också. Vilket gjorde att stackars Santos var tvungen att torkas av ordentligt innan han fick hoppa in i bilen - och som synes på hans kroppspråk så gillar han inte det! Så det var jätteskönt att komma hem till värmen igen!!

Men över till NAKENCHOCKEN!
Det är alltså en helt naken kyckling, kanske inte så upphetsande men kanske lockar rubriken några nya besökare! *fniss*

Orsaken till den upphängda - och skållade - kycklingen är att jag idag ska göra 
"FALSK PEKINGGANKA M. MANDARINPANNKAKOR" till middag. 
Det låter väldigt tjusigt och exklusivt, men det går att göra med vanlig simpel kyckling och det blir faktiskt nästan lika gott.

Man hänger alltså upp kycklingen och skållar den med 2 liter kokande vatten. Efter det penslar man på en blandning av flytande honung och 5-kryddor (och chilipulver). Sen ska kycklingen hänga i minst 12 timmar, gärna 24 - utan att röras så skinnet går sönder! Stek den därefter i ugn i 1,5 timme i 200 grader.

Under tiden gör man Mandarinpannkakorna, mycket omständligt men kul. 
Man blandar man 450 g vetemjöl med 3,5 dl kokande vatten och avslutar med en sked iskallt vatten. Därefter knådas degen och man gör 2 rullar som delas i 2 x 8 bitar. 
Dom tar man upp i handen och plattar till så att dom blir c:a 5-6 cm. 
Lägg 8 stycken på bakbordet, pensla lite sesamolja på dom och lägg dom andra 8 ovanpå. Därefter kavlar man ut dom till c:a 15-16 cm och steker dom i torr stekpanna i ett par minuter på varje sida så att det blir några bruna små bubblor på dom. Sen ska dom delas när dom är heta! Kan vara lite trickigt!!

Lägg dom delade pannkakorna på ett fat och lägg en handduk över så dom inte torkar. Men...du ska inte tro att det är klart ännu! *fniss* Nu ska dom ångkokas 5-6 minuter!!
Har man ingen ångkokare, så tar man en vanlig sil och lägger över kokande vatten i en kastrull - det går också bra.

Till serveringen behöver man Hoisin-sås, färsk gurka skuren i smala tunna stavar samt färsk lök eller purjolök också i strimlor. Sen tar man en pannkaka, smetar en sked sås på, lägger på lök och gurka - och så strimlor av kycklingen MED skinn! Det senare är faktiskt viktigt, det anses som en delikatess!! Sen rullar man ihop pannkakan och njuter. 
Jag brukar faktiskt också ha vanlig isbergssallad i strimlor och kanske lite paprika, men man kan ju fylla på precis med vad man vill. Rolle t.ex. vill ha klyftpotatis till; -"Annars blir det ingen middag"!

Så nu får ni ursäkta, det här tar ju lite tid att göra, så nu ska jag till köket!!

7 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Önskar er en god middag!

Kyligt och ruggigt men plusgrader här, några timmar i trädgården blev det i alla fall på eftermiddagen.

...är väl som Robban Broberg som inte kan hejda sig.

Kram!

Rosor och ruiner sa...

*haha* ja där fick du nog några nya läsare med den rubriken!
Det lät gott!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Hoppas middagen blev god! Du verkar verkligen gilla att laga mat, då blir det nog att man provar lite annorlunda saker än annars. Själv är jag inte så road av matlagning men jag älskar att titta på olika matlagningsprogram - hur nu det går ihop hihi.
Ha det gott. /Ingela

Unknown sa...

Jösses vilket mickel med den middagen. Det har inte jag tålamod till. Hoppas att det smakade bra! Kram

Jord under naglarna sa...

Med en sån rubrik kan man ju inte låta bli att klicka in sig. :) Blev den falska ankan bra?

Jag har aldrig förut sett en gran breda ut sig så där.

Här uppe har vi isgator och nollgradigt. Mycket tråkigt vinterväder.

Anette sa...

Haha, jag tänkte att ni hade fått lust att bada lite eller nåt...../Anette

lavendia sa...

Det verkar inte vara något snabbrecept det där.