torsdag 27 februari 2014

BLOMFÄGRING

Idag ska mitt inlägg handla om blommor, men "bara" blommor inomhus. Jag (alltså vi) fick två helt olika när vi hade middagen i förra veckan. Dom var helt klart valda med omsorg av våra gäster (tror att det var "tjejerna" som bestämde) och är nu utställda med lika stor omsorg.


Den vänstra står i matrummet där färgen passar in perfekt med en massa annat som går i dämpat lila/aubergine. Den andra står i vardagsrummet där den - som en eldslåga - lyser upp det svarta bordet. 
Tack snälla gäster! 


Förra veckan var vi i Visby och då passade jag - naturligtvis - på att besöka Linds. Det är en mycket stor lokal, men när jag kom in i jätterummet med växterna så kände jag direkt en helt fantastisk berusande doft. Så det var bara att följa näsan fram till ett bord där dessa underbara Miltonia stod. Alltså en typ av ganska små orkidéer. Helt underbara.....

Följande skriver orkidéesällskapet:

Dessa skönheter har under de senaste åren ökat i popularitet. 
Det varmväxande släktet Miltonia kommer från området Minas Gerais i Brasilien.

LJUS Miltonia odlas relativt skuggigt. Direkt solljus bränner snabbt de tunna bladen. Men, de varmväxande typerna klarar mer ljus än sina kallväxande släktingar.

TEMPERATUREN De varmväxande typerna klarar temperaturer upp till 32 grader om luftfuktigheten ligger på ett minimum av 70-75 % eller högre. Man bör inte utsätta denna typ för lägre temperaturer än 15 grader.

VATTEN vill dessa släkten ha mycket av, men se till att dräneringen i krukorna är bra. I sin naturliga växtmiljö blir plantorna dränkta av vatten nästan varje dag. Detta gör dom intoleranta mot höga salthalter som lätt bildas då vi odlar dom i kruka. Spola därför igenom komposten med vatten minst var fjärde vattning. 
 De varmväxande Miltonia bör odlas som Cattleya; låt dom torka ut svagt mellan vattningarna. Det verkar också som om dessa är mer toleranta mot höga salthalter än deras Colombianska kusiner.

LUFTFUKTIGHETEN bör ligga på minst 70 % på grund av plantornas behov av vatten. Lägre luftfuktighet resulterar ofta i stressade plantor vilket gör dom mer mottagliga för sjukdomar. Man kan öka luftfuktigheten kring plantorna genom att ställa krukorna ovan på fat med vatten. Men se till att krukorna inte står i kontakt med vattnet. 

GÖDNING är en annan viktig komponent om man vill ha välväxta plantor som blommar bra. Gödsla t.ex. med en balanserad gödning t.ex. 20-20-20 varannan vecka. Reducera styrkan på gödningen till halva den rekommenderade styrkan under vintermånaderna. 
Gödningen kan också ges vid varje vattning året runt, men då med en styrka motsvarande ¼ av rekommenderad dos. 
LYCKA TILL!

7 kommentarer:

lavendia sa...

Men vilken blomsterprakt. Jag visste inte att den orkiden doftade. Man lär sig som sagt något varje dag. Och inte minst av andra bloggare.

trädgårdsdrömmar sa...

Fick en doftande orkide av min syster för några år sedan.Den doftade ljuvligt.
Kram

Ruben sa...

Wow, vilka tjusiga miltonior! De tillhör orkidé-släktet förstår jag, men något måste väl skilja eftersom de har ett eget namn – eller så har jag missförstått alltihop! :-) Verkar kräsna vad gäller luftfuktigheten! Otroligt vackra, dock!

Ha det gott!
/Ruben

ormbunke sa...

Vilka underbara färger speciellt på begonian. Orkideén får jag nog titta efter nästa gång jag handlar. När kan du ta ditt första dopp i poolen?
Kram och Ha de gott.

Evas Kvarnaro sa...

Vem kan motstå Miltona, ja de är verkligen helt underbara.
Men jag äger inga, bara 'vanliga' orkidéer och de är ju också sköna.
Det är ju för tidigt att pyssla i trädgården, men man kan gå där och filosofera och planera m.m.

Vi såg tranorna igår som flög över vårat och ville landa på åkern men ångrade sig och flög till skogen där finns en 'sänkt sjö' göl, sankmark. Tranorna häckar där varje år några familjer.

Trevlig skön helg/ Eva

Ölandsvindar sa...

Förr hade jag alltid fönstren fulla av krukväxter men numera...jag vet inte...börjar tröttna på inneblommorna och satsar hellre på en och annan "engångsblomma" inomhus.Gärna då orkideer som blommar så länge, hela vintern om man har tur. Ska titta efter de där små nästa gång!
Kram och trevlig helg /Kerstin

Anonym sa...

Snacka om blomfägring Susie.