KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 4 januari 2014

ÅRSKRÖNIKA Del 5 (sista)

OKTOBER

Hösten började faktiskt närma sig - trots att jag precis som vanligt inte ville acceptera det. Så det började bli dags att tänka på allt som skulle göras i trädgården innan vintern. 
Inte nog med att vi har planerat att göra en liten park på yttertomten och därför började plantera massor av små träd på dom första 30-35 metrarna där slyet var avverkat, dom gamla stubbarna borta och jorden tillfixad. Vi började samtidigt gräva upp där altanen ska utvidgas för poolen (som endast är 4 m x 2,6 m och ska ligga upphöjd på altanutbyggnaden).  Men vi kom aldrig längre än så här, vi gav faktiskt upp. Inte likt oss, men  vi tänkte som så att om vi fick ett "bra pris" på hela jobbet så var det dumt att göra en massa tungt jobb och så kanske bara få någon tusenlapp avdraget! Vi är ju faktiskt inga ungdomar längre.....

Vi hade naturligtvis en hel del besök under säsongen, men även Santos hade kul. Anna och Leo var över en helgdag och dom sprang sig riktigt trötta på tomten!

Hösten kröp på oss ganska sakta, det första man märkte det på var ormbunkarna som blir bruna ganska tidigt. Men även den lilla minibusken av vingad benved jag köpt på våren ho B´Ströös på Öland var tidig - och den fick en helt otrolig höstfärg; Lysande rosaröd!

Vi gjorde en massa trevliga skogsprommisar, bl.a. såg vi dom här hjortarna i ett hägn ute på Hemsemyren. Santos var totalt ointresserad, dom var nog lite väl stora för att han skulle bry sig!

NOVEMBER

Än så var det fortfarande lite sommarkänningar kvar, rosorna blommade för fullt och vi hade ingen frost alls.

Våra promenader blev fler och fler eftersom man inte kunde - eller ville - jobba i trädgården längre.  
Vi var både på norra Gotland och på södra, det finns otroligt vackra ställen överallt här.  Och ibland gick vi så långt att vi var tvungna att ta en liten vilopaus.
Rosorna blommade fortfarande. Just dom här, Maidy,  är en uppstammad sort jag hade i en kruka på altanen. Där kunde den ju inte överleva vintern, så den åkte ner i långrabatten. Hoppas den överlever för trots att den hade så små blommor, hade den riktigt många hela sommaren och dom var vackra!
Ingvar och Margareta var här en kväll på middag för att vi skulle gå igenom vår planerade vårresa till Öland.  Vi hade otroligt mycket att prata om - och det är extra kul med folk som har samma intressen.....

DECEMBER

Månaden började med riktigt bra väder och massor blommade fortfarande, helt otroligt! Bl.a. dessa astrar.Men knappt en vecka in i december fick vi snö, massor av snö! Vi fick t.o.m. ploga infarten!!
Genast trodde ju jag att det skulle bli en sån där hemsk snörik, extra kylig vinter igen. Inte en 3:e i rad, snälla.....Och vädergudarna hörde mig, snön låg i tre dagar sen blåste den bort. För blåst det har det gjort den här hösten. Något otroligt!

Julen var på intåg och vis av förra året så dekorerade jag vårt hem väldans tidigt.Anledningen är att redan innan trettondagen börjar gubben min tjata om att jag måste ta bort en del! 
Eftersom jag nu började dekorera så tidigt, så gjorde det inte så mycket att jag redan på nyårsdagen började  att ta bort lite saker - och nu är nästan allt nerpackat i väntan på nästa jul. Men...adventsstakarna, adventsstjärnan och julgranen samt ytterbelysningarna får vara kvar ett  tag till. Speciellt ytterbelysningarna vill jag ha kvar åtminstone januari ut. Vi bor ju mitt ute i skogen där det är otroligt mörkt, så dom lyser upp så mysigt när man ska ut med Santos på kvällen!


Leo och hans matte Anna var här i söndags på lunch. Nej, nu ljuger grodan, hundarna fick faktiskt ingenting att äta - man vill ju inte utmana ödet. Dom är så mysiga kompisar så det vore tragiskt om dom råkade i luven på varandra för en liten skinkbit!
Dan innan nyårsafton var vi till Näsudden, där vi - i blåsten - tog oss längst ut. Men det blåste så ruggigt att vi var inte ute länge faktiskt. Det är väl faktiskt den enda nackdelen med en grön vinter, lågtrycken gör att det blir massor av stormar och det har vi verkligen känt av i år! 
Nyårsaftonen firades hemma av flera skäl, det viktigaste är att Santos är skotträdd. Så här olycklig såg han ut på kvällen vid halvåttatiden då "folk" (väldigt långt bort) tydligen tyckte att det var dags att sätta igång med fyrverkerier. Han ville inte gå ut och när Rolle tvingade honom, så kissade han inte förrän han kom in på vår tomt igen. Efter halvett så var det lugnt och då var Santos också lugn igen!Och det mysiga året 2013 var slut! 

Jag får tacka alla mina bloggbesökare så hjärtligt och hoppas att ni fortsätter att besöka min blogg. Ni hjälper mig faktiskt att trivas extra bra här på ön. 

Jag har ju inte så många vänner/vänninor här, dom flesta bor ju fortfarande i Stockholm, men med er att "snacka med" så gör det inte så mycket!

KRAM

6 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Susie! Jag kommer mer än gärna att följa din blogg framöver, tycker det är så mysigt att läsa om era promenader på den vackra ö som ni bor på.

...och så njuter jag av alla bilder och historier om Santos - en lycklig hund i en värld som inte alltid visar medkänsla med det som lever. Det behövs fina berättelser och bilder på djur som har haft lyckan att hamna i en familj som bryr sig.

Och så skall jag naturligtvis följa vårens ankomst i er trädgård.

Här hinner jag knappt med något annat just nu än att följa Tour de Ski och Världscupen på skidor. Snart börjar vinter OS som vi aldrig missar...vi är finländare ursprungligen och med det följer förstås det stora intresset för vintersporten - trots mediokra finländska framgångar.

Ha det så gott, snart är det vår!

Rosor och ruiner sa...

Tack själv för 2013, och en riktigt lång årskrönika, vilket jobb för dig att gå igenom allt så noggrant! Visst är det kul med bloggen, jag har ju inte så många att prata trädgård med sen mamma gick bort, så det värdesätter jag!
Här har jag granen, elljusstakarna och ytterbelysningen kvar, den vill jag också ha kvar länge, det är så mysigt när man kommer hem och ser den lysa välkomnande. Jag börjar också pynta tidigare varje år, för jag vet att jag vill ha bort det så fort.. men jag går här nu och försöker verkligen hålla mig för barnens skull, annars hade jag gärna tagit bort allt redan...
Ha det gott och God fortsättning på det nya året!

Ingrid sa...

Så många fina bilder från era höst/vintermånader!
Min första tanke när jag såg fotot av hjortarna var att ni varit i Härjes Hage, men sen såg jag att det ju var på ett helt annat ställe. Visst är det trevligt att titta på de vackra djuren!

Ha en riktigt fin trettonhelg!
Kram, Ingrid

mammi sa...

Vilken trevlig kavalkad du bjöd oss på Av naturliga skäl har inte ens tanken på tiden som går ute i naturen varit i tankarna, men det är annat som går framåt (om än sakta) Elvis var med ute när det nya året kom. Tack och lov har vi inga runt omkring som brände raketer. Däremot såg vi alla vackra grejor uppe i skyn. Han (Elvis) brydde sig inte om det ett dugg, utan satt snällt vid Husses sida.
Önskar er alla
En Riktigt God Fortsättning på året
Kram från oss

Anonym sa...

Wow så flotte bilder du viser, Santos er så fin hund og ser så glad ut.
Jeg synes ikke det var så lenge siden oktober og november, det var fine høstmåneder i år synes jeg.

Ha en fin kveld fra Marit.

Evas Kvarnaro sa...

Hej Susie, jag tycker du är en toppen tjej och jag vill gärna 'prata' med dig. Dina (era) intressen passar mig (oss) perfekt

Tack för fem tillbaka blickar, mycket trevligt.
Leo och Santos verkar vara väldigt goda kompisar. Förstår er precis om nyårs-smällarna, vilka djur får inte rena-rama 'darren'
av de hemska oljuden.
Vi sätter på musiken lite högre än vanligt och håller för Sixtens öron, *fniss* men de hjälper lite

Jag är glad att vardagen börjar igen, så man vet vilken dag det är
*fniss*

Må väl kram/ Eva