KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!fredag 3 januari 2014

ÅRSKRÖNIKA Del 4

Precis som tidigare så fick jag inte med "allt" i slutet på förra inlägget, alltså börjar jag med augusti igen. 
Du får förlåta mig.....men det var en underbar härlig månad!

AUGUSTI

I slutet på månaden så tog jag mig till min väninna och frissa och sa till att jag ville ha kort, lockigt och framförallt lättskött inför semestern. Och det blev mycket lyckat, så nu har jag haft "frisyren" sen dess!

Sen drog gubben, jag och Santos iväg till fastlandet där vi i Alvesta plockade upp vår kompis Christina vid tåget från Stockholm. Hon bor i Gustavsberg, men Rolle hade absolut ingen lust att åka till stan och hämta henne när vi skulle ner till Österlen på semester tillsammans. Och det fungerade perfekt.....Alvesta var en liten mysig stad, med en liten lättillgänglig station!
 Vi var en dag extra på fastlandet innan "upphämtningen" och då bodde vi mitt ute i skogen där vi hyrde ett hus. Det var sådär och det var enormt dyrt att ha hund med sig. Huset kostade 700:- med det kostade 500:- för hunden en natt! Men det var nära min favorithandelsträdgård Fagerhults ovanför Värnamo (se ovan) så det fick man ju stå ut med!!
Dessutom var det perfekt att promenera i trädgården och rasta Santos i skogen, så det var bra. Tills ägarens tik kom utrusandes våldsamt skällandes mitt i natten och höll på att skrämma sk...n ur både mig och Santos när vi var ute på sista kvällsrundan! *fniss*
Första gemensamma natten bodde vi på ett härligt motell i amerikansk stil där det på kvällen blev linedance av en grupp tjejer utanför. Mycket trevligt!
Vi tog oss vidare neråt och var till Forsakar i Skåne och skulle tas upp till vattenfallet. Men...jag är ju höjdrädd, så när stigen började luta lite mot vattnet och dessutom blev betydligt smalare. Då vände jag - och fick med dom andra! Vilket jag bittert ångrar, men är man rädd så är man.....

Vi hade också fått tips på bloggen om ett mycket konstigt förfallet bygge mitt ute i skogen, Yangtorp. Det var på väg att återställas, efter att ha gått i konkurs ett antal gånger, så det var en massa polacker där och klättrade omkring och byggde. Det var helt otroligt konstigt att hitta såna här byggnader i Skåne, men samtidigt riktigt kul!
Vi bodde på olika ställen jag bokat in oss på (väldigt tidigt, vi har ju hund) och alla var riktigt bra. På just det här stället hade vi tre uteplatser och ägaren kom med en laddad grill och dynor när vi talade om att vi skulle sitta ute och äta middag; Korv och potatissallad! Men jäklar vad gott det var.....
 Vi hann också med lite andra kul saker, promenad i ystad t.ex. och så ett slott nära Vinslöv. Tror att det hette Nävlinge (men jag kan ha fel).
Där i närheten käkade vi också en härlig lunch på Skepparslövs golfkrog. Vi brukar alltid utnyttja golfbanornas restauranger. För det första är golfare ett bortskämt släkte så det är alltid god mat och dessutom förhållandevis billigt. I alla fall om man tar dagens!
 Sen kom en av höjdpunkterna för mig, besöket hos Marianne, Uno och lilla Elvis.

Det är konstigt men har man bloggat med varandra så är det som om man verkligen känner varandra ingående sen flera år. Och vi tre föll pladask för Elvis, fast Santos var totalt ointresserad. Men det beror nog på hans uppväxt på en kennel med massor med valpar. Alltså inget spännande för honom.....


Tyvärr var jag ju inte ensam på resan och var tvungen att ta hänsyn till dom andra. I alla fall till Christina, Rolle kan man ju alltid lirka med. Så besöket blev därför extremt kort och vi fortsatte till hotellet i Åhus där det skulle finnas en liten pool. Därav att vi hade ont om tid. Christina (som är lika badtokig som mig) och jag hade försökt bada hela veckan utan att lyckats. Det var för kallt i vattnet, det blåste, det var släke osv. men den här dagen så skulle vi doppa oss. Jag hade ju lovat Christina bad.....!


Det första vi gjorde var att kasta oss i poolen - och när Rolle sen kom ut med varsitt glas rosévin och kamera så njöt vi otroligt!  Senare - efter lite matshopping inne i Åhus - så satt vi på altanen i solgasset och åt en härlig middag med massor av goda sallader med tillbehör. Det här dagen blev faktiskt resans höjdpunkt!
Och...inte att förglömma, det var då Rolle råkade undslippa sig att han kanske trots allt kunde tänka sig att vi skaffade en liten pool hemma. Wow! Efter många års tjat och efter att han stenhårt sagt att det ALDRIG skulle bli en pool (eller damm) så hade han alltså ändrat sig. Jag tror att det berodde på att han såg hur otroligt glada vi blev när vi plaskade i poolen. (Han badade alltså inte själv.....)
Men han hade ett allvarligt krav. Det var att det skulle vara en pool av glasfiber, inte en sån där med en "plastpåse", som han sa. Och det visste ju jag att dom var otroligt dyra, så jag misströstade!
Efter ett par besök till i trädgårdar, slottsparker och besök på en trädgårdsmässa så var den härliga semestern slut. Och vi lämnade av Christina i Alvesta där jag strax innan såg ett par glasögonbågar jag gillade hos en optiker. Mina gamla glasögon hade gått sönder bara några dagar innan resan, så jag fick använda mina terminalglasögon. Dom här var precis i min stil, men i Alvesta av alla ställen.....


Rolle och jag tog oss sen i lugnt mak till Oskarshamn där resan avslutades med en skön middag på gräsmattan utanför vårt favorithotell Corallen som har utsikt över inloppet till staden. Där ser man också när Gotlandsfärjan är på ingång och kan i lugn och ro ta sig till terminalen. 
Väl hemma igen så kändes det riktigt skönt att sätta igång med trädgårdsjobben. Bl.a. att plantera dom växter jag fått med mig hem. Några blev det ju trots att det varit lite trångt med tre personer med bagage samt en hund och hans bur i baksätet. Det blev i alla fall en buske och tre perenner, varav en var den här alunroten som heter Peach Flambé. 

SEPTEMBER

Det här visade sig bli en riktigt skön och härlig månad med massor av växter som blommade fint.

Det blev också många prommisar som vanligt och Rolle föll i trans över det här lilla vildpäronet som såg så udda spretigt ut. Vi får väl kanske leta reda på en ättling att gräva upp så småningom!

I början på månaden var det också dags för Gotlands första Skördefest. Tyvärr visade det sig att vi som ställde ut från föreningarna Rosensällskapet och Gotland Trädgårdsön hade blivit förvisade till ett "växthus" allra längst in på området. Problemet var att det såg inte ut som ett växthus, det såg ut som en jättestor lada eftersom det bara var fönster upptill, så ingen hittade dit första dagen. 
Andra dagen hade dom som kom på morgonen klagat så högljutt att dom hade fått flytta sina växter som dom sålde till den stora marknadsplatsen. Men våra bilder och broschyrer m.m. var kvar i det här rummet, som vi först hade fått städa hjälpligt i flera timmar efter att det stått oanvänt i 5 år innan vi kunde använda det. Måste bli ändring på det här till nästa år! 

Hemma hade den "nya" perennrabatten växt ihop totalt och dessutom passade inte dagliljorna (alla i gult och orange) och dom gula solhattarna in i stilen mot rosenspaljén. Alltså grävde jag helt sonika upp dom och flyttade ut dom på olika platser i trädgården. Jätteverbenorna är ju sommarblommor, så dom fick stå kvar ett tag till samt alunroten & klockvipporna. Nu måste jag bara komma på vad jag ska plantera där i vår.....
Eftersom jag inte är den som ger sig i första taget - och Rolle faktiskt stod fast vid det han sagt om att det var OK med en liten glasfiberpool, så letade jag som en dåre på nätet och hittade en f.d. bårtbyggare som numera gjorde sådana här på Gotland MYCKET billigare än alla andra jag tittat på. Dessutom kunde han göra hela jobbet eftersom han också var utbildad finsnickare. Så det var bara att sätta igång med planerna...

Jag började med att gräva bort dom växter som jag planterat nedanför altanen. Som tur är var det inte så många, men jag tror tyvärr att den finaste - den blåblommiga utomhushibiskusen dog i flytten.

Av dom tio små buxbomsplantorna som jag använde till en liten låg kanthäck, flyttades dom flesta upp i "tråkhörnan" bredvid murrabatten. Dom ser faktiskt ut att ha överlevt allihop. 
Där uppe, längst in i hörnan, fick jag också sedemera ner en vintergrön kaprifol också. Ska bli spännande att se om den börjar växa och klänga sig utmed staketet.

Än så länge var det skön sommar, men när tidlösan började blomma i slutet på månaden, då visste man ju att hösten var på intåg. Trist, men inget man kan göra något åt - än att vänta på nästa växtsäsong.....!

2 kommentarer:

Evas Kvarnaro sa...

Hmm vad ska jag börja med att kommentera . . . jo Santos,
så kul för honom att få följa med på semester. Det har onekligen hänt en massa hos dig,er under det gångna året. Många bilder kommer jag ihåg, den bilden på dig med en lila skjorta var bra, mycket bra. Ja du passar i klattchiga färger.

Jag förstår att du trivs i Fagerhults Handelsträdgård för där har de super fina växter.
När jag är där vill jag ha alla.

Man får hoppas att detta året blir ett bra trädgårdsår.
Men innan dess behöver vi faktiskt en rejäl vinter.
Så låt den komma och låt den gå,
låt den aldrig stilla stå,*fniss*

Må väl kram/ Eva

Anja sa...

Bilden med Santos i den stora skogen är väldigt fin!
Önskar dig ett fortsatt trevligt år och vi håller tummarna för en kanonvår och -sommar! /Anja