KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 2 januari 2014

ÅRSKRÖNIKA Del 3

Ja, jag vet - den här krönikan håller på att bli väldigt lång! Men...jag har faktiskt väldigt svårt att begränsa mig. Inte bara i bild & skrift, utan jag tror att jag är en sån person överhuvudtaget..... *fniss*

JULI

I juli var det dags för fler besök hos mina vänner Entusiasterna. Bl.a. till Anders Andersson som har en mycket innehållsrik och jättefin trädgård. Han var den som drog igång Trädgårdsamatörerna här på Gotland, men som också tröttnade på toppstyret och hoppade av. Numera är han med i styrelsen på Gotland Trädgårdsön och dessutom ansvarig för Rosensällskapets sektion här.  
Tråkigt nog kom det en enda person (!) när han hade bjudit in föreningens medlemmar till en "rosenvandring" i sin trädgård - alltså jag! Mycket tråkigt för dom som inte kom, men väldans trevligt för mig som fick 1,5 timme med ingående beskrivningar av hans 300 rosor!!
Vi hade tröttnat på att Coyotepilen som skulle bli max 3 m, bara växte och växte och höll på att bli jättestor så vi flyttade den till yttertomten.  Sen gjorde Rolle en stor planteringslåda och ställde på platsen (det var nämligen bara sand och sten i gropen, inte så bra för rosor) och så införskaffade jag några riktigt vackra buskrosor inspirerad av Anders; 3 stycken stora Bonita TM Renissance och två stycken små Heidi Klum.

I mitten på juli hölls den stora loppisen på Havdhems idrottsplats. För första gången var vi där för att sälja och inte köpa - och det gick över förväntan och var faktiskt riktigt kul. Man träffade ju massor av roligt folk. T.o.m en man med en liten söt podengotjej som fick äta upp Santos mat. Snacka om artig och snäll hund man har!
Vi tömde alla förråd och hade hela pickisen full med grejor och blev av med det mesta. Fast när man stod där och hade packat upp så hittade jag några saker som absolut INTE skulle säljas, så dom åkte med hem igen! *fniss*

Sen i slutet på månaden fyllde jag år och normalt brukar vi ha vår "kasta korv & grilla pil-dag" då. Men min gubbe har tröttnat och när han påstod att gästerna också hade tröttnat - samt att en del var i Stockholm och  en del var sjuka - så hoppade vi över den. Trots att det skulle varit 10-års jubileum sen vi flyttat hit!

Istället tog vi en långtur runt norra delen av ön och så passade vi på att äta i Kappelshamn på det amerikanskinspirerade stället Mavens. Vi har varit där tidigare med våra vänner från USA och t.o.m.dom tyckte det var kanongod hamburgare (borde det vara till det priset). Men.....dom hade tydligen bytt kock, för det var inget bra alls. Efter att jag klagat så har vi nu ett mail där det står att vi är välkomna igen för en riktigt bra burgare. Får se hur vi gör i sommar.....

Hemma blommade det överallt, utom staketdruvan på söderväggen till trädgårdsboden. Alltså var jag "tvungen" att hänga upp en kruka med en kaskadpelargon för att få lite färg där.

AUGUSTI

Det var en underbar sommar med strålande sol hela tiden (OK lite väl dåligt med regn) så jag tjatade om att vi skulle åka och bada varenda dag.  Till slut gav gubben min med sig och första badet för säsongen blev i Vändburgsviken nere på sudret. Vi la oss längst in mot hamnen, precis nedanför stenarna, så att folk inte skulle bli irriterade på att Santos var på stranden. Sen badade vi i ett 22-23gradigt vatten, helt underbart!
Dagen efter var det dags igen, men vi tyckte att det var lite långt att åka ända ner till sudret, så vi chansade på att "på fel sida" om piren nere vid Djupvik på Ekstakusten, där skulle nog inte så många bada.
Dessutom så är det en allmän badplats till höger om piren där alla håller till. 

Det visade sig bli det allra bästa stället för oss att bada på och det gjorde att vi badade här flera gånger. För det första är det grus - alltså inte finkornig sand - för det andra blir det lagom djupt direkt - man slipper gå i evigheter innan man kan doppa sig - och framförallt - det är helt OK för hundar att bada om dom vill. Fast det vill inte Santos, han vaktar våra kläder istället och brydde sig inte ens när andra hundar var på stranden!

 Hemma var trädgården i full blom så när jag blev kontaktad av Bergianska Trädgården som frågade om en busslast med trädgårdsintresserade fick komma och titta, så var det helt OK. Tyvärr regnade det just den dagen och dom timmarna dom var här.....
Men det bidrog förmodligen också till det jag har fått höra (bakvägen) vad dom ansåg om just min trädgård; Den var så otroligt vackert frodig och grön! Men...jag vattnar ju som en galning så det hade inte gjort något om det hade varit strålande välkomnande sol!!

Jag rekommenderade dom också att åka till Andersson A. och till Lisa, min väninna i Tingshuset, när dom var i området - och så att dom bara MÅSTE ta en tur med bussen på Ekstakusten. Vilket dom gjorde och Lisa kunde dessutom ställa upp med att servera lunch för 32 personer, vilket jag tyckte var riktigt strongt!

Hemma frodades alla mina 6 (!) sorters chili. Hade sparat minst 2 plantor av varje sort, resten hade mina vänner fått. Den vackraste var den här lila med mörka blad!

Santos frodades också och njöt verkligen av att vi vistades utomhus mest hela tiden. Från tidig morgon till sen kväll. Vilken underbar sommar.....

Vis av den tråkiga erfarenhet från 2012 då jag bara fick testa 3 stycken (!) av druvorna - fåglarna käkade upp resten - satte vi upp ett skyddsnät. Och det gjorde att jag så småningom kunde plocka 14 liter på två vinstockar! 

Allt frodades och det var riktigt fräscht efter några dagars regn, sen började solen skina igen och semestern på fastlandet närmade sig.

Nästan alla krukade plantor flyttades till altanen så att våra vattnande vänner inte skulle få det för jobbigt. Sen la vi fram en vattenslang och ställde ut massor av vattenkannor - och det gick alldeles utmärkt. Men dom är ju vana sen flera år att sköta mina växter en vecka, så jag räknade med att dom skulle greja det!
Men vansinnigt tacksam att dom ställer upp, det är man ju!!


3 kommentarer:

Monica sa...

Oh !! Jag gillar dina krönikor , kul att läsa och njuta av alla dina fina bilder. (får vara hur lång som helst då det är så trevlig läsning! Ha det gott i helgen kram Monica

Ingrid sa...

Tack för alla härliga sommarbilder från trädgården. Det är svårt att tänka sig att det såg ut så för några månader sedan.

Ha det gott Susie!
Kram, Ingrid

Diana61 sa...

Himla trevligt att läsa vad som hänt dig under 2013 och så vackra bilder!! Älskar Gottland så min man och jag borde ta oss över igen en vacker dag.