fredag 10 januari 2014

VÄXTLISTA + ALLA TRÄD AVVERKADE.....

...så nu är det "bara" markberedningen kvar - förmodligen det värsta jobbet. Först måste alla nya och gamla stubbar och rotsystem upp, sen ska ytan planas ut och sen ska jag plantera nya träd och buskar! Underbart!!
Så i morse - då det fortfarande var mörkt när jag gick ut med Santos - tog jag kameran med mig och gick dit för att rekognosera lite. Beroende på mörkret så blev bilderna inte så bra, men det får man ta i såna här lägen. Senare på dagen så var det storm och snöblandat regn, så då hade jag ingen lust alls att stå där ute och fota precis!


På den första bilden så syns det att vi sparat 1 tall och 2 björkar (en normal och så en pytteliten) vid gränsen till grannens fårhage. På bilden i mitten ser man hur tätt träden står inne i kohagen, vilket dom alltså gjorde på vår tomt också. Man ser också hur ovanligt höga dom är - för att vara på Gotland! 
På den sista bilden syns den vita askhögen efter allt ris där det glödde fortfarande i morse, trots allt regn. Men nyss när jag var ute och kollade så var den helt släckt!


Dom första två bilderna visar den gamla vägbanksvallen med alla stubbar och den sista en vy från infarten in mot den del av "yttertomten" som redan är åtgärdad.  På mittbilden syns svagt en vildapel som vi ville ha kvar trots att det hade tre träd växandes nästan runt det. Och det grejade Erik och sonen! 
Det är lite synd att vi inte kunde få ta ner några av dom hemska murriga och förväxta granarna, kolla den med sned topp t.ex., men dom står på fel sida om staketet. Själva har vi två snygga uppstammade som vi sparat på vår sida!
På bilderna nedan syns vyn från ruinen och sen är det en vy från "innertomten". Nu ser man tallen och björkarna 90-100 meter bort. Det känns så skönt och nu har jag en klar vision av hur det ska bli i framtiden. Ja, alltså hur jag tänkt mig det hela! Sen hur det blir i verkligheten, det vet man ju aldrig med levande växter - och idéer som ändrar sig!! *fniss*


Här följer en "liten" lista på mina utvalda träd och buskar som ska hämtas på Öland:

Acer campestre `Postelense´ = gulbladig näverlönn
Acer negundo `Variegata´ = vit- & grönbrokig asklönn (har en redan, men vill ha 5 till)
Acer negundo `Violaceum´ = asklönn m. röda bladspetsar och spektakulära rosaröda hängen
Carpinus betulus folius `Argentea var. Pendula´ = variegerad hängavenbok
Corylus maxima `Purpureae´= blodhassel
Fagus silvatica `Puprurea Pendula´ = rödbladig hängblodbok 
eller
Gleditsia triacanthos `Ruby Lace´ = rödbladig korstörne
Hibiscus syriacus `Puprpurens Variegata´ = vibrokig hibiskus m. vinröda blommor
Metasequia `Goldrush´ = metasekvoja
Prunus x yedonensis `Ivensii´ =  japansk vitblommigt körsbär
Salix gracilistyla melanpstachys =  vide med svarta kissar
Salix alba var. chermesina `Vinterglöd´ = korallpil med starkt orange skott
Sambucus nigra `Black Tower´ = rödbladig pelarfläder
Syringa reflexa  = hängsyren (Har två redan, men älskar dom - tack för tipset Ruben!)
Ulmus parviflora `Geisha´ = variegerad dvärgalm

Som synes är det inte så många "vanliga" grönbladiga sorter precis, men om vi nu skulle behöva sådana så kan man ju alltid köpa dom här på ön! Fast det här är alltså första utkastet på växtlistan, jag hinner nog ändra mig flera gånger - framförallt kanske man får med sig nått kul hem som man faller för på plats!!

10 kommentarer:

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Så skönt att ha det jobbet gjort! Vilken spännande lista du har på nya träd.
Rödbladig pelarfläder och hängsyren blir jag lite sugen på. Hur hög blir pelarflädern, vet du det? Jag kan ju googla i och för sig :-)
Ha det gott. /Ingela

ormbunke sa...

Varit inne och tittat och läst dina inlägg om det spännande projektet men har inte lyckats med en kommentar som gått in. Visar Error. Gör ett nytt försök och hoppas du får en bra helg nu när du bestämt dig. Ha de gott.

Gunilla Teckenberg sa...

Imponerande växtlista Susie! Ser att det blir mycket rödbladiga träd - fint.

Du får nog ge Rolle rätt och börja kalla det för ett arboretum.

Kram!

lavendia sa...

Jag säger bara OJ! Vilka ytor ni ska plantera. Det blir ett eget abor....ja, vad heter det? En trädsamling med olika sorter. Det kommer att bli jättespännande.

Nora sa...

Ni har ett stort jobb framför er, men jobbet är också halva nöjet ibland. Det kommer bli jättefint så småningom! Jag sitter också och filar på en beställning av träd och buskar från Öland - kanske vi skall handla på samma ställe?
Några av dem du har på din lista funderar jag också på att köpa:-)
Skall bli spännande att följa detta projektet vidare!
Kram Nora

Rosor och ruiner sa...

Oj, vilket jobb, och vad roligt! Du är ju värsta trädexperten, du kanske kan tipsa mig om hur jag skall göra på min lilla plätt mot ena grannen (se fredagens inlägg) Jag funderar på dels ett högt och smalt träd mellan planket och hundgården, och dels två lite mindre träd in mot grannen (och vet du hur nära tomtgränsen man kan sätta träd?) Jag har en magnolia där som ju kommer att bli större så jag vet inte om två träd blir för mycket... hm...

Ha det gott i regnrusket (?)

Ingrid sa...

Jag måste säga att det ska bli väldigt spännande att få se alla de där nya träden du ska plantera.

Ha en skön helg!
Kram Ingrid

Ölandsvindar sa...

Några av er kanske behöver skjuts till båten på hemvägen??? För ni kan ju inte få plats alla i en bil efter dessa utsvävningar, hahaha.Men vad härligt det är. Planteringstiden närmar sig med stormsteg.
Kram /Kerstin

Evas Kvarnaro sa...

MAMA-MIA ! HJÄLP vad mycket jobb det blir. Du går in för det med liv och lust. Vilket GIGANTISKT projekt, det ska bli spännande att följa. Oj vad du kan mycket om träd, du är ju en riktig träd-kännare, heter det arburist ?!

Rolf är ju en träd avverkare, det blir ju mycket sådant när vi nu eldar med ved. Nu i höstas skulle
några träd tagas bort i trädgården
typ (baksida), jag pekade han sågade och det skulle bli gjort enligt mig omedelbart eller helst
'igår' *fniss*
Det lilla projektet är på gång, ska fixas till våren.
Då ska du få se på inlägg som före och efter bilder. Det har du lärt mig, eller jag tar efter från dig.

Lycka till med den nya delen av trädgården.
Kram/ Eva

Ps. Rolf slukar inlägget med 'hull och hår', *fniss*

Jord under naglarna sa...

Oj, här händer det grejer minsann.
Det blir ett roligt projekt att följa!